Παρουσιάστηκαν οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΛΠΕ στην Κεφαλονιά (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 09:43

Παρουσιάστηκαν οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΛΠΕ στην Κεφαλονιά (εικόνες)

Δόθηκε πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία και φορείς - Αναλυτικά τα "δώρα" της ΕΛΠΕ στο νησί 

 Ο Όμιλος ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια), παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, το πρόγραμμα δράσεων Εταιρική Κοινωνικής Ευθύνης που αφορά την Κεφαλονιά, με βασικούς πυλώνες τη νέα γενιά, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. 

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής – Ελευθερία Κουλουριώτου

Η παρουσίαση των ενεργειών στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων, έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ρομπέρτο Καραχάννα, τον Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου κ. Γιάννη Κορωναίο, την διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κα Ράνια Σουλάκη, την επικεφαλής της Διεύθυνσης Καυσίμων και Λιπαντικών κα Μαρία Μοσχοπούλου.
Στο Πάνελ βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης και αρχικά ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας.

Διαμαρτυρία από ΕΛΜΕΚΙ και Τραβέρσο

Πριν της έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ Δημήτρης Μαντζουράτος μαζί με μέλη του συλλόγου, το Κοινωνικό Εργαστήρι Τραβέρσο και άλλους φορείς, προέβησαν σε διαμαρτυρία και εμφανίστηκαν αντίθετοι στην εκδήλωση τονίζοντας πως μοναδικό σκοπό έχει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το θέμα της εξόρυξης του Πετρελαίου στο Ιόνιο.

Ο κ. Γαλιατσάτος, στον χαιρετισμό του τόνισε πως «Η έρευνα που γίνεται για τον εντοπισμό ενεργών η μη ρηγμάτων, αλλά και η δημιουργία περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου, ήταν από τους βασικούς λόγους που ως Περιφέρεια διαπιστώσαμε πως έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις για την προστασία του Περιβάλλοντος με τα ΕΛ.ΠΕ. Για εμάς ως περιφέρεια η προστασία του περιβάλλοντος της οικονομίας και της ζωής θα βρίσκεται σε πρώτο πλάνο».

«Ήρθαμε στο νησί για να προσφέρουμε, χωρίς καμία σκοπιμότητα…»

Από την πλευρά του ο κ. Καραχάννας τόνισε πως: «Η παρουσία μας εδώ έχει τον χαρακτήρα της στήριξης και δεν έχει καμία σχέση με τα τριάκοντα αργύρια που ακούστηκε εδώ μέσα. Είναι ασέβεια η αμφισβήτηση της δημοκρατίας και κάποιοι που αναφέρθηκαν για ιθαγενείς να κοιτάξουν μέσα τους ποιοι είναι οι Ιθαγενείς. Ήρθαμε να δώσουμε πετρέλαιο θέρμανσης και αυτό ήταν το ευχαριστώ… Ήρθαμε στο νησί για να προσφέρουμε χωρίς καμία σκοπιμότητα».

Δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία και άλλες παροχές και εξοπλισμός για εργαστήρια

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ότι σε οκτώ Γυμνάσια θα παρασχεθεί εξοπλισμός για Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών. Τα γυμνάσια αυτά είναι: «1ο, 2ο, 3ο Αργοστολίου, Βαλλιάνειο Κεραμειών, Μεσοβουνίων, Πάστρας, Σάμης και Πετρίτσειο Ληξουρίου.

Παράλληλα, δόθηκε πετρέλαιο θέρμανσης, συνολικά 18.000 λίτρα, σε 9 σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Αυτές είναι: Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμειών, Γυμνάσιο Σάμης, Γυμνάσιο Πάστρας, Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων, Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου, Γυμνάσιο Ιθάκης, Ειδικό Σχολείο Φαρακλάτων, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Κεφαλονιάς και ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Εν συνεχεία, ανακοινώθηκε ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης και άλλες παροχές όπως η υλοποίηση του προγράμματος «Η Ενέργεια για τη Ζωή Ταξιδεύει», την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Αργοστολίου στην περιοχή του ΦΑΡΑΩ, την υλοποίηση εκπαιδευτικών εργαστηρίων…

DSC 0154DSC 0156DSC 0159DSC 0160DSC 0162DSC 0164DSC 0167DSC 0169DSC 0170DSC 0171DSC 0173DSC 0174DSC 0179DSC 0180DSC 0182DSC 0188DSC 0191


Το επίσημο δελτίο τύπου για τις δράσεις των ΕΛΠΕ

ΕΛΠΕ: Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στα νησιά του ιονίου

Το Πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ομίλου ΕΛΠΕ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανακοινώθηκε σήμερα Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου. Το Πρόγραμμα ΕΚΕ που υλοποιεί η  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ την τελευταία δεκαετία, περιλαμβάνει πλήθος δράσεων προς όφελος της κοινωνίας, με βασικούς πυλώνες τη νέα γενιά, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον πολιτισμό – αθλητισμό.

Η παρουσίαση των δρομολογούμενων ενεργειών στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων, έγινε από τον Γενικό Διευθυντή Εμπορίας Ομίλου ΕΛΠΕ & Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΚΟ κ. Ρομπέρτο Καραχάννα, τον Διευθυντή Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου κ. Γιάννη Κορωναίο, την Δ/ντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κα Ράνια Σουλάκη, την Επικεφαλής της Διεύθυνσης R+D Καυσίμων και Λιπαντικών κα Μαρία Μοσχοπούλου και τον Δ/ντή Marketing Εμπορίας κ. Σωτήρη Αναστασιάδη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κ. Αλέξανδρος Παρίσης και ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσιος Στανίτσας.

Όπως ανακοινώθηκε, για την περίοδο 2018-2019 ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ θα υλοποιήσει τις ακόλουθες δράσεις:

1.Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών:

Σε οκτώ (8) Γυμνάσια της περιοχής θα παρασχεθεί εξοπλισμός για Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών. Το έργο υλοποιείται με δωρεά προς το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Οι σχολικές μονάδες επελέγησαν σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει υποδείξει η εκπαιδευτική κοινότητα για τη μέγιστη αξιοποίηση του υλικού και αφορούν στα συγκροτήματα:

  1. 1ο ΓΥΜΝ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
  2. 2ο ΓΥΜΝ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
  3. 3ο ΓΥΜΝ. ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
  4. ΒΑΛΛΙΑΝΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΜΕΙΩΝ
  5. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
  6. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΣΤΡΑΣ
  7. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΜΗΣ
  8. ΠΕΤΡΙΤΣΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

Ήδη έχουν εξοπλισθεί περισσότερα από 23 Εργαστήρια, σε Γυμνάσια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

2.Πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία και φορείς:

α.) Κάλυψη αναγκών  πετρελαίου θέρμανσης - συνολικά 9.000 λίτρα - στο Κλειστό Γυμναστήριο Κέρκυρας, το οποίο κάθε χρόνο στεγάζει τις αθλητικές δραστηριότητες όλων των ομάδων του νησιού.

β.) Πετρέλαιο θέρμανσης σε εννέα (9) σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς και της  Ιθάκης. Συνολικά, 18.800 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης στις παρακάτω σχολικές μονάδες:

  1. Βαλλιάνειο Γυμνάσιο Κεραμειών, Κεραμειές.
  2. Γυμνάσιο Σάμης, Σάμη.
  3. Γυμνάσιο Πάστρας, Πάστρα.
  4. Γυμνάσιο – Λυκειακές τάξεις Μεσοβουνίων, Μεσοβούνια Ερίσου.
  5. Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου, Ληξούρι.
  6. Γυμνάσιο Ιθάκης, Βαθύ.
  7. Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. - Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης) Φαρακλάτων, Φαρακλάτα.
  8. Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο (ΕΕΕΓΛ) Κεφαλονιάς.
  9. ΕΠΑΛ Ληξουρίου.
  1. 3. Εξοπλισμός δύο Κέντρων Υγείας:

Παροχή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στα δύο Κέντρα Υγείας σε Σάμη Κεφαλονιάς και Ιθάκη, με τη συνεργασία της «ΑΓΟΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΓΟΝΙΜΗΣ».

  1. 4. Φωτοβολταικό σύστημα  σε σχολείο:

Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος  σε σχολείο. Το έργο θα υλοποιηθεί  από την ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. Εξετάζεται η δυνατότητα επιλογής του Σχολικού συγκροτήματος στη θέση Φαραώ (Αργοστόλι), καθώς φιλοξενεί δύο Λύκεια και αποτελεί ένα σύγχρονο σχολικό κτίριο στα Ιόνια νησιά.

  1. Στήριξη της Φιλαρμονικής Κέρκυρας «Καποδίστριας»:

Συμβολή των ΕΛΠΕ στην παρουσία της Φιλαρμονικής Καποδίστριας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

6.Υλοποίηση προγράμματος « Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ»:

Σε σχολεία της Κεφαλονιάς, Κέρκυρας και Ζακύνθου θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ», που αποτελεί μια σύμπραξη της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με την ΑΜΚΕ «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ». Αποτελεί ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 14 ΜΚΟ, Οργανισμών, Πανεπιστημίων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και  Θρησκευμάτων  και του Περιφερειακού  Κέντρου πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC),  που περιλαμβάνει:

Ι.) Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι για τη  Βιώσιμη Ανάπτυξη:

Ενημερωτικό Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τους στόχους του 2030.

ΙΙ.) Εκπαιδευτικά εργαστήρια και συμπράξεις:

Θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια σε σχολεία του Ιονίου με τη συνεργασία των:

  1. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  2. ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
  3. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  4. ΕΛΚΕΘΕ
  5. ΣΕΩΚ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΩΚΕΑΝΟΓΡΑΦΩΝ
  6. ΑΡΙΩΝ, ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΗΤΩΔΩΝ
  7. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
  8. ΕΘΕΛΩ
  9. ΚΙΝΗΤΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
  10. ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ
  11. AEGEAN REBREATH
  12. I-sea
  13. ΝΟΗΣΙΣ
  14. ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

 

ΙΙΙ.) Διενέργεια σχολικού διαγωνισμού με θέμα τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και εκπαιδευτική εκδρομή  στο εξωτερικό.

 Ήδη, με το πρόγραμμα αυτό τα προηγούμενα χρόνια στα Επτάνησα έχουν συμμετάσχει σχεδόν 3500 μαθητές από 29 σχολεία και έχουν υλοποιηθεί 70 Εργαστήρια, όπως προκύπτει και από τον παρακάτω πίνακα:

Νησί (6)

Συνολικά από 2013-2018

Μαθητές

Σχολεία

Φορείς

Εργαστήρια

Ζάκυνθος

404

5

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΕΩΚ, Μουσείο Γουλανδρή, Βιβλία σε ρόδες

11

Ιθάκη

169

3

NOESIS, Αρχέλων

5

Κέρκυρα

1220

7

Μουσείο Γουλανδρή, Αρχέλων, Αρκτούρος, Κινητό Πλανητάριο, ΜΟΜ,NOESIS,

13

Κεφαλλονιά

901

7

Aρχέλων, ΕΚΠΑ, Βιβλία σε ρόδες, Μουσείο Γουλανδρή, ΑΝΙΜΑ, Κινητό Πλανητάριο, Αρκτούρος, EXILE, NOESIS

24

Παξοί

213

2

MOM, Βιβλία σε ρόδες, ΑΝΙΜΑ

4

Κύθηρα

515

5

NOESIS, Μουσείο Γουλανδρή, Αρχέλων, ΣΕΩΚ, Βιβλία σε ρόδες

13

Σύνολο

3422

29

12

70

 «Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι ο μεγαλύτερος Ενεργειακός Όμιλος της ΝΑ Ευρώπης, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιείται. Όλοι εμείς, αισθανόμαστε την αυτονόητη υποχρέωση και ανάγκη να επιστρέψουμε πίσω σε αυτή τη κοινωνία ένα μέρος της κερδοφορίας μας», επεσήμανε κατά την ομιλία του ο Γενικός Διευθυντής Εμπορίας Ομίλου ΕΛΠΕ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΟ κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, προσθέτοντας:

«Μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές του Ομίλου είναι και η προσφορά πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ σε Σχολεία, Ιδρύματα και Φορείς όλης της χώρας. Μέσω της δράσης αυτής, τα τελευταία 10 χρόνια διανεμήθηκαν συνολικά περισσότερα από τρία εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές  της Ελλάδας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα βρισκόμαστε στη Κεφαλονιά, προκειμένου να ανακοινώσουμε τη συνέχεια του προγράμματος προσφοράς πετρελαίου θέρμανσης ΕΚΟ. Ο εφοδιασμός αφορά σε 9 σχολικά συγκροτήματα και όλες οι παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση του καινοτόμου συστήματος “ΕΚΟ CONTROL SYSTEM”, ενός φορητού μετρητή που μόνο η ΕΚΟ διαθέτει, προκειμένου και τα Σχολεία να είναι σίγουρα για κάθε λίτρο που παραλαμβάνουν.»

Όπως ανακοινώθηκε στη Συνέντευξη Τύπου, στη Κεφαλονιά βρίσκεται αυτές τις ημέρες η κινητή μονάδα ελέγχου καυσίμων της ΕΚΟ η οποία, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών του Εθνικού  Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πραγματοποιεί ελέγχους στα πρατήρια της Εταιρείας, ώστε να επιβεβαιώσει ότι τα καύσιμα που προμηθεύεται ο τελικός καταναλωτής πληρούν όλες τις υψηλές προδιαγραφές και είναι όπως τα έχει σχεδιάσει η ΕΚΟ, δηλαδή εξασφαλίζουν οικονομία καυσίμου και μειώνουν τις εκπομπές των καυσαερίων, συμβάλλοντας έτσι και στον περιορισμό του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.

Από την πλευρά της, η Δ/ντρια ΕΚΕ Ομίλου ΕΛΠΕ κα Ράνια Σουλάκη, δήλωσε: «Με έμφαση στη νέα Γενιά και στην ποιοτική Εκπαίδευση, υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια ένα ευρύ Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ξεκίνησε από τις τοπικές κοινωνίες που έχουμε τις δραστηριότητές μας και σιγά-σιγά διευρύνθηκε σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες στους μαθητές για γνώση, υποστηρίζοντας προγράμματα που εισάγουν καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές, παρέχοντας τον απαραίτητο εκπαιδευτικό εξοπλισμό και, ταυτόχρονα, υλοποιώντας σημαντικά έργα υποδομής, όπως την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες σχολικών κτιρίων.»