Κτηριολογικό 2ου - 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2018 13:36

Κτηριολογικό 2ου - 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ!

Πληροφορούμαστε ότι αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η  δημοσίευση των προκηρύξεων για τη δημοπράτηση της επισκευής του κτηρίου του παλιού 2ου-3ου Γυμνασίου (καθώς και των υπολοίπων σχολείων).

Μια μικρή αναδρομή για να καταλάβουμε πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Σεισμοί του 2014. Το κτήριο του 2ου - 3ου Γυμνασίου κρίνεται ακατάλληλο, όπως και μια σειρά από άλλα στο Νομό. Ενώ λοιπόν ο Δήμος έχει τη μεγάλη ευκαιρία να απαιτήσει την κατασκευή νέων σχολείων, που ασχέτως με τους σεισμούς ο Νομός είχε και έχει ανάγκη, όπως μας πληροφορούν οι Κτηριακές Υποδομές με τα από  ΔΣ/ΚΟΙΝ/07/ 16-1-2018 και  ΔΣ/ΚΟΙΝ/65/ 18-9-2018 έγγραφά τους σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων του ΚΚΕ στη Βουλή, δεν υπήρξε ποτέ αίτημα σχετικό από το Δήμο για νέα σχολικά κτήρια. Βάσει των παραπάνω εγγράφων, προκύπτει ότι στις 20/6/2014 (ΑΠ ΚΤΥΠ 8909), ο Δήμος ζητά από τις ΚΤΥΠ, τη σύνταξη μελετών επισκευής, δηλώνοντας ο ίδιος αδυναμία σύνταξης αυτών.

Αυτά τα έγγραφα εκτός των άλλων αποτελούν και μνημεία αδιαφορίας, ανικανότητας, έλλειψης σχεδίου αλλά και προτεραιοτήτων για το Δήμο. Μελέτες να στέλνονται και να ξαναστέλνονται από τις ΚΤΥΠ και να…. χάνονται(!) από το Δήμο. Τις άδειες ενίσχυσης κτηρίων παρ΄ ότι είναι αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου, να μην  τις εκδίδει και για πρώτη φορά να εκδίδεται απόφαση ενίσχυσης σχολικών συγκροτημάτων από το Υπουργείο υποδομών (αρ. πρωτ. οικ. 403/Α321/01.02.2017/ΔΑΕΦΚ. ΦΕΚ 613/Β/24.02.2017).

Ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, με το έγγραφο αρ. πρωτ. 12/13-11-2015 προς τον κ. Λυκούδη αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών - Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης, ζητά να μάθει τον σχεδιασμό του Δήμου για την «επόμενη μέρα» των σχολικών κτηρίων, αναζητώντας μια επίσημη απάντηση σε σενάρια που ακούγονται περί επισκευής του παλιού κτηρίου και επιστροφής σε αυτό. Είναι η ώρα που πληροφορούμαστε ότι οι ΚΤΥΠ έχουν αποστείλει στο Δήμο τις μελέτες, για να προχωρήσει στις αδειοδοτήσεις των έργων. Ακόμη περιμένουμε την απάντηση.

Αφού πλέον γίνεται αντιληπτό το που πηγαίνει η κατάσταση μετά και την 326/22-11-2017 απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου (στο οποίο σημειωτέον είχαμε παρέμβει με τοποθέτηση) που εγκρίνει την επισκευή του παλιού κτηρίου 2ου- 3ου Γυμνασίου με ανάθεση στις ΚΤΥΠ, ξεκινάει μια σειρά επαφών και συναντήσεων κυρίως με τον κ. Δήμαρχο ως εκ του νόμου καθ ύλην αρμόδιο, με κατάθεση των αντιρρήσεων και των προτάσεων μας όπως ομόφωνα διαμορφώθηκαν στην έκτακτη Γενική μας Συνέλευση στις 13/12/2017 και  τελικώς να εισπράττουμε αντικρουόμενες τοποθετήσεις του ιδίου, με αποκορύφωμα τη συνάντηση στις 29/3/2018, όπου «δεσμεύεται» έναντι όλων των παρευρισκομένων φορέων, ότι δεν θα παραχωρήσει το κτήριο για επισκευή και χρήση του ως σχολείο! Εδώ το ερώτημα που τέθηκε είναι: Ο ίδιος και οι σύμβουλοί του δεν γνώριζαν ότι από τη στιγμή που το έργο εντάσσεται και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ιονίων, δεν μπορεί να αλλάξει η χρήση του; Προφανώς το γνώριζαν και εκ του αποτελέσματος μας ενέπαιζαν.

Προσπαθούμε όλο αυτό το διάστημα να ανοίξουμε κλειστά αυτιά (Βουλευτή, Περιφέρεια, ΚΤΥΠ) για να πούμε αυτό που μπορεί να καταλάβει και ο πλέον αδαής. Ότι αυτό το κτήριο δεν μπορεί να λειτουργεί άλλο ως σχολείο. Τόσο το ίδιο, κτισμένο το 1957, το οποίο έχει υποστεί ήδη στο παρελθόν και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες το έφτασαν μέχρι εδώ ως ακατάλληλο, ο περιβάλλον χώρος του δηλαδή ένα μόνο πολύ μικρό προαύλιο κλεισμένο περιμετρικά από το κτήριο και από άλλα αντίστοιχα ψηλά οικήματα, οι κύριες είσοδοι - έξοδοι του που βγαίνουν σε στενούς δρόμους οι οποίοι δεν οδηγούν σε ελεύθερο και ασφαλή χώρο συγκέντρωσης αν χρειαστεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δρόμοι μπλοκαρισμένοι που δύσκολα μπορούν να προσπελαστούν από οχήματα της πυροσβεστικής ή όποια άλλα χρειασθεί, δημιουργούν τις πλέον ακατάλληλες συνθήκες ασφαλείας και μάλιστα για παιδιά που φτάνουν σε αριθμό τα 330 στη βάρδια του σχολείου.

Θα δαπανηθούν 1.740.000 €, χρήματα που θα μπορούσαν αν υπήρχε σχεδιασμός όλο αυτό το διάστημα που πέρασε, να διατεθούν σε κατασκευή νέου σχολείου έτσι όπως είχε προταθεί κατά καιρούς, σχολείο που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας για τα παιδιά εντός και εκτός αυτού, αλλά και τις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαίδευσης.   

Σαν Σύλλογος Γονέων, δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα που δημιουργούνται και θα κινηθούμε με όλους τους τρόπους μαζί με όλους τους φορείς που υιοθετούν τις βάσιμες αντιρρήσεις μας, προκειμένου να αποτρέψουμε ένα έγκλημα που πάει να γίνει ενάντια στα παιδιά. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο Σύλλογος καθηγητών του Σχολείου.

Τέλος θεωρούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο εμάς, δηλαδή μόνο το 2ο Γυμνάσιο.

Θυμίζουμε επ΄ ευκαιρίας και λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων στα μέλη του Συλλόγου, να παραβρεθούν στην ετήσια Γενική μας Συνέλευση το Σάββατο 3/11/2018 και ώρα 17:30 στο σχολείο του 2ου Γυμνασίου.

28-10-2018

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΔΑΝΑΛΑΤΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ