Η θέση της ΑΣΕ για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 11:41

Η θέση της ΑΣΕ για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Ε.Β.Ε.

(Αυτοαπασχολούμενων και μικρών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων, αυτοκινητιστών)

Η θέση μας για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά την ανάπλαση – αναβάθμιση μιας περιορισμένης περιοχής της πόλης μας με στόχο όπως το ίδιο το πρόγραμμα αναφέρει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, του τουρισμού και  την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η εμπειρία μας Πανελλαδικά από τέτοιου είδους προγράμματα  για την προώθηση της «επιχειρηματικότητας» έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι λειτουργούν σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων κατά πόσο μάλλον το συγκεκριμένο πρόγραμμα που συνοδεύεται και από δεσμεύσεις.

  • Δεν επιδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους που θα επιλέξουν ή θα αναγκαστούν να συμμετέχουν σε αυτό, το σύνολο της δαπάνης. Η επιδότηση που δίνεται μέσω του προγράμματος,(1.500 ευρώ σε κάθε επαγγελματία), είναι μηδαμινή σε σχέση με τις δαπάνες που θα απαιτηθούν προκειμένου να ανταποκριθούν στις προδιαγραφές του προγράμματος & φυσικά η όποια διαφορά θα καλυφθεί από την τσέπη τους.
  • Δεν διασφαλίζει ότι η επιδότηση αυτή είναι ακατάσχετη σε περίπτωση που κάποιος συνάδελφος έχει οφειλές.
  • Δεσμεύει τους συνάδελφους σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την επαγγελματική δραστηριότητά τους ή αλλάξουν έδρα ή βγει έκπτωτος ο Δήμος και δεν τελειώσει την υλοποίηση και τις δεσμεύσεις του προγράμματος, ότι θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα για εργασίες που τους επιβλήθηκαν να κάνουν. Οι διάφορες «προωθητικές ενέργειες» που προβλέπονται χρησιμοποιούνται ως δούρειος ίππος στην προσπάθεια επέκτασης των ωραρίων, ανοίγματος όλων των Κυριακών, σε λευκές νύχτες, σε συνεχείς εκπτωτικές περιόδους κ.α. που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Επομένως όσες μικρές επιχειρήσεις καταφέρουν να επιβιώσουν θα υποχρεωθούν σε ατέλειωτες ώρες δουλειάς για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.
  • Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος από την ΕΕ, την κυβέρνηση, & την ΕΣΕΕ, έχει στόχο να καλλιεργήσει κάλπικες ελπίδες ότι με τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορέσουν να επιβιώσουν  οι μικρές & μεσαίες  εμπορικές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα μένουν ανέπαφα όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που μας οδηγούν σε απόγνωση (χρέη, υπερφορολόγηση, δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές, εξαντλητικά ωράρια, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, μειωμένες συντάξεις και κοινωνικές παροχές…

Συγχρόνως επιδιώκει την αλλαγή φυσιογνωμίας του Συλλόγου, μετατρέποντάς τον από συνδικαλιστικό όργανο σε «συνδιαχειριστή» χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Θέλουν δηλαδή, τους μικρούς επαγγελματίες και το κίνημα τους συνένοχους στη πολιτική που τους αφανίζει για να ανακάμψει η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματιών.

  • Είναι φανερό ότι και η υλοποίηση και αυτού του προγράμματος δεν θα ωφελήσει τις μικρές επιχειρήσεις. Μακροπρόθεσμα θα γίνει πόλος έλξης μεγάλων εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν οι μικρές, ακόμα και αυτές που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Θα οδηγήσει στην παραπέρα ενίσχυση της θέσης των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων γιατί το πρόγραμμα προτάσσει τη λογική του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα να οδηγήσει στο διώξιμο τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις από την περιοχή.

Απαιτούμε από το Δήμο έργα βελτίωσης των υποδομών παντού στην πόλη μας. Έργα που θα παίρνουν υπ’ όψη τις πραγματικές ανάγκες όλων & θα στοχεύουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των αυτοαπασχολούμενων, των εργαζόμενων & των οικογενειών μας και όχι σε έργα βιτρίνας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΑΣΕ, δεν μπορεί να συναινέσει και δεν θα συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν θα επιτρέψουμε την μετάλλαξη του συλλόγου από συνδικαλιστικό όργανο που παλεύει για τα συμφέροντα των μικρών εμπόρων σε «επιχείρηση» που σκοπό θα έχει την υλοποίηση προγραμμάτων.

Οι εκλεγμένοι με την παράταξη «Αγωνιστική Συνεργασία ΕΒΕ» στο Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Τσιμάρας Νικόλαος  και  Γρηγορόπουλος Σταύρος




00 inkefalonia general ad 300X250