Αφρ. Θεοπεφτάτου για Novartis: «Είναι αστείο η ΝΔ να μιλάει για σκευωρία, σε ζήτημα που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις»

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 14:45

Αφρ. Θεοπεφτάτου για Novartis: «Είναι αστείο η ΝΔ να μιλάει για σκευωρία, σε ζήτημα που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις»

 

Η Novartis, το Μακεδονικό, τα Βοσκοτόπια και το ΤΕΙ κυριάρχησαν στην συνέντευξη Τύπου από την Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Συνέντευξη Τύπου, παραχώρησε η Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αναφορικά με τα ζητήματα που βρίσκονται στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και αυτά είναι το «σκάνδαλο» της Novartis, το Μακεδονικό, αλλά και ζητήματα που αφορούν την Κεφαλονιά. 

DSC 0697

Η κα Θεοπεφτάτου, πλαισιωμένη από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεφαλονιά, Σπύρο Παγώνη και Διονύση Γασπαρινάτο έθιξε τα παρακάτω ζητήματα .

Αρχικά, η κα Θεοπεφτάτου αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο» της Novartis τονίζοντας πως: «Σε αυτόν τον τραγικό κύκλο των Μνημονίων, που τελειώνει τον Αύγουστο του 2018, υπήρχαν άνθρωποι που πλούτισαν πάνω στον τομέα της Υγείας. Το FBI ξεκίνησε μία παγκόσμια έρευνα για την προνομιακή μεταχείριση της εταιρίας Novartis , σε συγκεκριμένες χώρες μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Όταν οι δικαστές έχουν μία δικογραφία που αφορά και πολιτικά πρόσωπα, παραδίδουν τον φάκελο στον Υπουργό Δικαιοσύνης και εν συνεχεία το θέμα έρχεται στην Βουλή. Αυτό έγινε και τώρα. Υπάρχει η ευθύνη πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων που έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο και αυτή η εταιρία με την προνομιακή μεταχείριση ήταν η Novartis. Και η πιο πρόσφατη εξέλιξη ήταν να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για σκευωρία και αυτό κατά την γνώμη μου είναι αστείο, γιατί είναι ένα ζήτημα που έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, γιατί από τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Όλα αυτά, χωρίς κραυγές και σενάρια, θα πρέπει να διερευνηθούν» ήταν τα λόγια της κυρίας Θεοπεφτάτου.

DSC 0692

Όσον αφορά τις 10 κάλπες που στήθηκαν στη Βουλή και όχι τη 1 που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε πως «Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, γιατί προσκρούει πάνω στην μυστικότητα της ψηφοφορίας, αλλά και στον κανονισμό της βουλής» τονίζοντας παράλληλα πως: « Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θα πρέπει να αναθεωρηθεί».

Συνεχίζοντας η βουλευτής Κεφαλονιάς είπε πως: «Πλέον ο τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων έχει αλλάξει και πανάκριβα φάρμακα μπαίνουν στην αγορά κατόπιν διαπραγμάτευσης, πράγμα που δεν γινόταν στο παρελθόν. Ο κύκλος του «μαύρου χρήματος» κόστισε στην Ελλάδα 23 δις ευρώ και από μόνο την υπόθεση Novartis 3 δις ευρώ».

Εν συνεχεία η κα Θεοπεφτάτου αναφέρθηκε στο Μακεδονικό ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Υπάρχουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις και αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει λύση. Η μη λύση είναι ήττα για μας. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες και πιστεύω ότι τα όποια προβλήματα θα ξεπεραστούν».

DSC 0688

Οσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές και σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε πως: «Δεν βλέπω να γίνονται εκλογές μέσα στο 2018».

Στα θέματα που αφορούν την Κεφαλονιά, η κα Θεοπεφτάτου, αναφέρθηκε στην αλλαγή που έχει υπάρξει όσον αφορά τα Βοσκοτόπια, τονίζοντας ότι βρέθηκε λύση και πλέον οι κτηνοτρόφοι θα παίρνουν τις επιδοτήσεις τους με βάση τα ιδιωτικά και ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια που έχουν. «Βγήκε αυτή η απόφαση, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, μιας και το Ιόνιο δεν υπάρχει δημόσια γη» ήταν τα λόγια της.

Όσον αφορά το ζήτημα της συγχώνευσης του τμήματος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τόνισε πως: «Μέσα στο Μάρτιο το Υπουργείο Παιδείας θα κλείσει το δικό μας θέμα και μαζί τα θέματα για το ΙΤΣΑΚ και τον «Ευδοξο». Η εκτίμησή μου είναι πως το θέμα θα κλείσει θετικά για την Κεφαλονιά. Με άλλα λόγια δεν θα έλεγα ότι κινδυνεύει το τμήμα του ΤΕΙ στο Ληξούρι, να φύγει από την Κεφαλονιά».

DSC 0700

Τέλος όσον αφορά το σπάσιμο των Δήμων, απάντησε στην ερώτηση λέγοντας πως: «Στόχος μας είναι να βρίσκεται η Κεφαλονιά μέσα, εάν τελικά σπάσουν 2-3 δήμοι στην Ελλάδα».

Γιώργος Χαλαβαζής

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250