Νομοσχέδιο για φθηνότερα ενεργειακά πιστοποιητικά κτιρίων

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2012 07:32

Νομοσχέδιο για φθηνότερα ενεργειακά πιστοποιητικά κτιρίων

Μειώσεις στο κόστος έκδοσης των ενεργειακών πιστοποιητικών των κτιρίων προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται από χθες σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση (http: //www. opengov. gr/minenv/? p=4452), η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, βάσει των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, καταργούνται οι κατώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών που ίσχυαν έως τώρα και θεσπίζεται ελεύθερη διαπραγμάτευση των αμοιβών με ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου. Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων σε περίπτωση πώλησης ή μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή.


Στο νομοσχέδιο, οι ανώτατες αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών καθορίζονται ως εξής:
n Για κτίρια εκτός κατοικιών, 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ.
n Για κτίρια κατοικιών, 2 ευρώ ανά τ.μ., με ανώτατο όριο τις 5.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι τώρα ισχύουν κατώτατες αμοιβές ύψους 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για γραφεία και καταστήματα (1,5 ευρώ για εμβαδόν πάνω από 1.000 τετραγωνικά), 2 ευρώ ανά τ.μ. για διαμερίσματα, 1,5 ευρώ ανά τ.μ. για μονοκατοικίες και 1 ευρώ ανά τ.μ. για πολυκατοικίες.
Το νομοσχέδιο θεσπίζει ανώτατες τιμές και για τις επιθεωρήσεις συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού, οι οποίες ανέρχονται σε 250 ευρώ για συστήματα με ισχύ έως 200 κιλοβάτ, σε 400 ευρώ για συστήματα από 201 έως 400 κιλοβάτ και σε 800 ευρώ για συστήματα από 401 κιλοβάτ και άνω.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι όλα τα νέα κτίρια που θα κατασκευάζονται από το 2021 θα πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

ΤΑ ΝΕΑ




00 inkefalonia general ad 300X250