Αποτίμηση Ειδικού Σχεδίου Αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών των νησιών του Ιονίου - 373 συλλήψεις στην Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 15:19

Αποτίμηση Ειδικού Σχεδίου Αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών των νησιών του Ιονίου - 373 συλλήψεις στην Κεφαλονιά

Ο σχεδιασμός αφορούσε τις τουριστικές περιοχές των νησιών, σημεία με αυξημένη εμπορική δραστηριότητα καθώς και περιοχές ιστορικού και μνημειακού ενδιαφέροντος

Εφαρμόστηκαν ήπιας μορφής προληπτικές δράσεις , με στόχο την ενίσχυση της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και την άμεση ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά

Αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά παραβατικές συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης των τουριστικών περιοχών των νησιών του Ιονίου, εφαρμόστηκε κατά την θερινή περίοδο από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Κερκύρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Λευκάδας.

Η προστασία των τουριστικών περιοχών της χώρας, εντάσσεται στις άμεσες προβλέψεις της αντεγκλητικής πολιτικής του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με βασική της μέριμνα την αποδοτική αστυνόμευση αυτών των περιοχών.

Βασική παράμετρος του σχεδιασμού, ήταν η προληπτική διάσταση της αστυνομικής δράσης, έχοντας ως επιμέρους στοιχεία του, την αντιμετώπιση συγκεκριμένων παραβατικών συμπεριφορών.

Ειδικότερα οι δράσεις που αναπτύχθηκαν κατά τομείς είχαν τα παρακάτω αποτελέσματα :

Α. Τομέας Αστυνόμευσης

Ο τομέας της εμφανούς αστυνόμευσης αφορούσε την ενίσχυση των αστυνομικών περιπολίων σε περιοχές που συγκεντρώνονταν μεγάλος αριθμός παραθεριστών καθώς και την αντιμετώπιση παραβατικότητας που σχετιζόταν με την τουριστική νομοθεσία και την λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα:

Πραγματοποιήθηκαν (203) αστυνομικές εξορμήσεις κατά την διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν (2196) άτομα.

Από τις συλλήψεις, οι (1043) πραγματοποιήθηκαν στην Ζάκυνθο, (373) Κεφαλονιά, οι (200) στη Λευκάδα και (580) στην Κέρκυρα.

Για την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας, βεβαιώθηκαν (866) παραβάσεις πταισματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούσαν την λειτουργία παραθεριστικών καταλυμάτων και συναφών επιχειρήσεων.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν 1.891 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κατά τους οποίους εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 704 περιπτώσεις και βεβαιώθηκαν :

• (244) παραβάσεις για στέρηση αδείας λειτουργίας
• (126) για παραβίαση ωραρίου λειτουργίας
• (233) για στέρηση αδείας μουσικών οργάνων
• (176) για τροποποίηση όρων λειτουργίας
• (424) ακόμη για άλλες περιπτώσεις

Ειδική μέριμνα υπήρξε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ηχορύπανσης, καθώς πραγματοποιήθηκαν 1.059 έλεγχοι από ειδικά συνεργεία και βεβαιώθηκαν :

• 237 παραβάσεις και
• 189 συλλήψεις κατά την αυτόφωρη διαδικασία

Αντίστοιχα, ειδικές αστυνομικές δράσεις αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του παράνομου πλανόδιου εμπόριο για το οποίο:

• Πραγματοποιήθηκαν (757) έλεγχοι
• Βεβαιώθηκαν (136) παραβάσεις
• Συνελήφθησαν (123) άτομα
• Κατασχέθηκαν (3.569) προϊόντα
• Επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα ύψους 139.000 ευρώ

Επιμέρους αστυνομικές δράσεις αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με συναρμόδιες υπηρεσίας, συγκροτώντας συνολικά (34) Μεικτά Κλιμάκια Ελέγχων για την αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων.

Β. Τομέας Ασφάλειας

Στον συγκεκριμένο τομέα δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις που αποσκοπούσαν στην ασφάλεια των τουριστικών εγκαταστάσεων και την ασφαλή διαμονή των παραθεριστών.

Ειδικότερα κατά την διερεύνηση περιστατικών κλοπών και διαρρήξεων εξιχνιάστηκαν (159) υποθέσεις, εξαρθρώθηκαν (4) πολυμελείς ομάδες- κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν σε τουριστικές περιοχές και συνελήφθησαν 89 δράστες.

Αντίστοιχες δράσεις αναπτύχθηκαν για την αντιμετώπιση της διάδοσης των ναρκωτικών σε αυτές τις περιοχές και τον εντοπισμό της δράσης εγκληματικών ομάδων που δραστηριοποιούνταν την διακίνηση τους:

Συγκεκριμένα:

• Εξαρθρώθηκαν (4) εγκληματικές ομάδες συστηματικής διακίνησης ναρκωτικών ουσιών
• Συνελήφθησαν (173) άτομα σε (130) υποθέσεις κατοχής και διακίνησης
• Κατασχέθηκαν

 Κοκαΐνη βάρους (2.586) γρ
 Κάνναβη (11.153) γρ
 Ηρωίνη (324,8) γρ
 Δενδρύλλια κάνναβης (164)


Ετικέτες: