Ο Κεφαλλονίτης βουλευτής Σπύρος Λυκούδης στο inkefalonia: «Εύχομαι να μην διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 12:01

Ο Κεφαλλονίτης βουλευτής Σπύρος Λυκούδης στο inkefalonia: «Εύχομαι να μην διαταραχθεί η συνοχή της κυβέρνησης»

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται ο συντοπίτης μας Βουλευτής επικρατείας και Γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, κ. Σπύρος Λυκούδης έχοντας προγραμματίσει την παραμονή του μέχρι το ερχόμενο Σάββατο. Ωστόσο εσπευσμένα θα αναχωρήσει σήμερα για την Αθήνα, ώστε να δώσει το παρών στην κατ' επείγουσα συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο για την παιδεία.Παρά την ξαφνική αναχώρησή του, ο κ. Λυκούδης βρήκε χρόνο και μίλησε στο inkefalonia.gr για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και οι απόψεις του ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες. Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή


- Για την μέχρι στιγμής πορεία της νέας κυβέρνησης
«Είναι δύσκολη η φάση που περνάει η χώρα. Δεν πρέπει να κοιτάμε αν είμαστε στη συμπολίτευση ή στην αντιπολίτευση. Είναι μια δύσκολη καμπή και πρέπει να γίνει μία συνολική προσπάθεια εθνικού χαρακτήρα, ώστε να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη γιατί πρέπει να υπάρξει σε μεγάλο βαθμό μία συνεννόηση στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στα κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση με ένα σχέδιο διαπραγματευτικό. Δυστυχώς στην απέναντι πλευρά, οι άνθρωποι που είναι στην διαπραγμάτευση είναι ανελαστικοί και επιμένουν στο να υπάρξουν γρήγορα μέτρα και μετά να μας δώσουν μεγαλύτερο χρόνο δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Τόσο γρήγορα που θέλουν μέχρι το 2013 να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Με το ποσό των 11,5 δις ευρώ που πρέπει να εισπραχτούν, η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Πρέπει να υπάρξει νέα επίθεση σε μισθούς και συντάξεις και αυτό δεν το ανέχεται η κοινωνά. Άρα η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να μπορέσουμε να τραβήξουμε σε βάθος χρόνου τη δική μας δυνατότητα δημοσιονομικής αναπροσαρμογής για 3 με 4 χρόνια παραπάνω, ώστε να μπορέσουμε τα μέτρα να τα ανοίξουμε σε ένα βάθος χρόνου και να μην είναι τόσο επίπονα για την κοινωνία.
Εμείς ως ΔΗΜΑΡ είμαστε αντίθετοι και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση νέα οριζόντια περικοπή. Είμαστε σε μία καμπή και σήμερα στις 6 το απόγευμα, υπάρχει νέα συνάντηση των τριών αρχηγών για να δουν τι θα αποφασίσουν. Υπάρχει μεγάλη ένταση στο να πάμε σε νέα μέτρα».

- Για το αν είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της κυβέρνησης
«Είναι η πρώτη και η μεγαλύτερη δοκιμασία για αυτή την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και αν δεν τους πείσει δεν ξέρω τι θα γίνει. Θα είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία».


- Για το αν δοκιμάζεται η συνοχή της κυβέρνησης
«Ελπίζω και εύχομαι ότι δεν παίζεται η συνοχή της κυβέρνησης. Στην κυβέρνηση έχουμε συμμετάσχει όλοι για έναν εθνικό στόχο. Εύχομαι και ελπίζω να μην διαταραχθεί η συνοχή. Αν αυτή η κυβέρνηση αποτύχει, εναλλακτική κυβέρνηση δεν θα υπάρξει. Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση δραχμής, χωρίς με αυτό να θέλω να υποτιμήσω τις πολιτικές των άλλων κομμάτων. Εμείς προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Επειδή απευχόμαστε κάτι τέτοιο, ευχόμαστε παρά τις δυσκολίες η κυβέρνηση να διατηρηθεί στη ζωή».


- Για το αν έχει συναντηθεί με τη βουλευτή της Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Θεοπεφτάτου
«Δυο φορές έχουμε συναντηθεί και την έχω δει στη Βουλή. Είναι συμπαθέστατη και ελπίζω και εύχομαι ως συμπατριώτες να βρεθούμε σύντομα και να τα πούμε».


- Για την πατρίδα του την Κεφαλονιά την οποία επισκέπτεται πολύ συχνά
«Η Κεφαλονιά είναι ο τόπος των γονιών και ο τόπος που πέρασα όλα τα καλοκαίρια μου. Η Κεφαλονιά είναι ένας έρωτας για μένα . Έρχομαι όσο το δυνατόν συχνότερα μπορώ και ελπίζω την επόμενη φορά να μην διακόψουν την παραμονή μου».


- Για τα προβλήματα που τυχών έχει εντοπίσει στο νησί
«Φέτος διαπίστωσα ότι έχει λιγότερο κόσμο γενικότερα λιγότερη κίνηση. Φαίνεται η κρίση έχει επηρεάσει. Ελπίζω ο Αύγουστος να πάει καλύτερα και οι συμπατριώτες μου να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχει το νησί τουρισμό».




00 inkefalonia general ad 300X250