Ανοιχτή επιστολή των κατοίκων των Πουλάτων για την αποκατάσταση των ζημιών απο τις πλημμύρες

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015 12:42

Ανοιχτή επιστολή των κατοίκων των Πουλάτων για την αποκατάσταση των ζημιών απο τις πλημμύρες

Αντιπροσωπεία κατοίκων των Πουλάτων βρέθηκε σήμερα στο Αργοστόλι προκειμένου να επιδώσει στους αρμόδιους φορείς, ανοιχτή επιστολή στην οποία καταγράφεται η αγωνία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας του χωριού μας αναφορικά με την ανάγκη εκτέλεσης των αναγκαίων έργων αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία της 25ης Σεπτέμβρη, καθώς και για την επίσπευση της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων.

Η αντιπροσωπεία βρέθηκε διαδοχικά στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας, στο Δημαρχείο και στο πολιτικό γραφείο της Βουλευτού όπου υπηρεσιακοί παράγοντες παρέλαβαν αντίγραφα της επιστολής προκειμένου να τα παραδώσουν στους παραλήπτες της, καθώς άπαντες απουσίαζαν από τα γραφεία τους και έτσι δεν κατέστει εφικτό να υπάρξουν κατ' ιδίαν συναντήσεις.

Την επιστολή υπογράφουν πάνω από 60 κάτοικοι των Πουλάτων, καθώς επίσης το προεδρείο και τουλάχιστον 30 μέλη του Συλλόγου «Ο Άγιος Παντελεήμων» κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβαν σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό.

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στις καταστροφές που προκάλεσε σε δρόμους και ιδιωτικές υποδομές η υπερχείλιση του ρέματος που διασχίζει το χωριό και ως εκ τούτου στην ανάγκη εξεύρεσης οριστικής λύσης στο χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί τα Πουλάτα και που αποτελεί εστία κινδύνου σε κάθε δυνατή βροχόπτωση. Επιπλέον επισημαίνονται οι προφορικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν Περιφέρεια και Δήμος κατά τις επιτόπιες αυτοψίες κλιμακίων τους στο χωριό, αναφορικά με την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.

Τα κύρια σημεία της επιστολής που έχει στη διάθεση του το www.poulatakefalonias.gr είναι τα εξής:

H άμεση κήρυξη της Κεφαλλονιάς ως πλημμυρόπληκτης περιοχής, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των καταστροφών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

H ταχύτερη δυνατή αποζημίωση όλων όσοι υπέστησαν ζημίες σε κατοικίες, καταστήματα, ποιμνιοστάσια, οικοσκευές ή επαγγελματικό εξοπλισμό, καθώς η παρούσα οικονομική συγκυρία καθιστά αδύνατη την αποκατάσταση τους με ίδια μέσα.

H άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα και το υφιστάμενο γεφύρι ή η αντικατάσταση του με νέα γέφυρα που θα πληροί όλους τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

H επισκευή των ζημιών στο κοινοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο των Πουλάτων για την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων από και προς τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Ακολουθεί η επιστολή:

Ανοικτή Επιστολή Κατοίκων και Φορέων των Πουλάτων

Προς:

Βουλευτή Κεφαλλονιάς & Ιθάκης

Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλλονιάς & Ιθάκης

Δήμαρχο Κεφαλλονιάς

Αντιδήμαρχο Σάμης

Κοινοποίηση:

Εκπρόσωπο Τοπικής Κοινότητας Πουλάτων

Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Πουλάτα, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Κυρία, Κύριοι,

Όπως είναι γνωστό και είχατε την ευκαιρία να διαπιστώσετε ιδίοις όμμασι από τις επιτόπιες αυτοψίες που πραγματοποιήσατε στο χωριό μας τις προηγούμενες ημέρες, τόσο εσείς όσο και αρμόδια τεχνικά κλιμάκια, τα Πουλάτα επλήγησαν έντονα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου 2015. Συγκεκριμένα, υπέστησαν ζημίες κοινοτικοί και αγροτικοί δρόμοι, κατοικίες, ποιμνιοστάσια και ένα κατάστημα εστίασης.

Βασικότερη αιτία των καταστροφών, υπήρξε η υπερχείλιση του ρέματος που διασχίζει τα Πουλάτα στη θέση Μιχαλιτσάτο, καθώς στο υφιστάμενο γεφύρι, πέραν του γεγονότος ότι είναι πεπαλαιωμένο και δεν έχουν εκτελεστεί εργασίες συντήρησης και καθαρισμού του εδώ και χρόνια, το στόμιο του που θα έπρεπε να διευκολύνει την ομαλή απορροή των υδάτων έχει σχεδόν φράξει από μπάζα, λάσπες και άλλα φερτά υλικά.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα σε κάθε έντονη βροχόπτωση, πολλώ δε μάλλον σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως αυτά που έπληξαν το νησί μας.

Κυρία, Κύριοι,

Με την επιστολή μας αυτή, το σύνολο της τοπικής κοινωνίας των Πουλάτων και δη οι κάτοικοι (μόνιμοι και ετεροδημότες), οι επαγγελματίες και ο Σύλλογος του χωριού μας, επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή σας ώστε να δρομολογηθούν άμεσα ενέργειες ως προς:

Την άμεση κήρυξη της Κεφαλλονιάς ως πλημμυρόπληκτης περιοχής, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των καταστροφών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές.

Την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση όλων όσοι υπέστησαν ζημίες σε κατοικίες, καταστήματα, ποιμνιοστάσια, οικοσκευές ή επαγγελματικό εξοπλισμό, καθώς η παρούσα οικονομική συγκυρία καθιστά αδύνατη την αποκατάσταση τους με ίδια μέσα.

Την άμεση εκτέλεση αντιπλημμυρικών έργων στο ρέμα και το υφιστάμενο γεφύρι ή την αντικατάσταση του με νέα γέφυρα που θα πληροί όλους τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Την επισκευή των ζημιών στο κοινοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του χωριού μας για την απρόσκοπτη μετακίνηση των κατοίκων από και προς τα σπίτια και τις περιουσίες τους.

Κυρία, Κύριοι,

Γνωρίζοντας την ευαισθησία όλων σας και ευελπιστώντας ότι αυτή τη φορά οι υποσχέσεις δεν θα παραμείνουν λόγια (είναι νωπές εξάλλου ανάλογες δεσμεύσεις μετά τους σεισμούς του 2014) θα περιμένουμε και θα παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις ενέργειες σας, παραμένοντας ταυτόχρονα πρόθυμοι να βοηθήσουμε σε ότι μας ζητηθεί.

Με εκτίμηση,

Οι κάτοικοι των Πουλάτων

Το προεδρείο και τα μέλη του Εκπολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου "Ο Άγιος Παντελεήμων"

www.poulatakefalonias.gr




00 inkefalonia general ad 300X250