ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση στην Αντιπεριφέρεια για τις σχολικές μεταφορές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2015 05:44

ΕΛΜΕΚΙ: Παράσταση στην Αντιπεριφέρεια για τις σχολικές μεταφορές

Μαζική συμμετοχή είχε η παράσταση που διοργάνωσε το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ για τις σχολικές μεταφορές. Μεταξύ άλλων, εκτός από εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας, συμμετείχαν η Ένωση Γονέων Κεφαλονιάς, αντιπροσωπεία του ΕΚΚΙ και της ΠΑΣΕΒΕ, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων από μια σειρά σχολεία (ΓΕΛ, Γυμνάσιο και Δημοτικό Κεραμειών, ΕΕΕΕΚ Αργοστολίου, ΕΠΑΛ Αργοστολίου κά), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και διευθυντές σχολείων.

Στη συνάντηση που έγινε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς τέθηκαν για μια ακόμη φορά τα προβλήματα: Μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων που εξαιρούνται από την ΚΥΑ, μαθητές που δεν μεταφέρονται αν και συμπεριλαμβάνονται στους υπό μεταφορά, παιδιά των ΕΠΑΛ που εγκαταλείπουν το σχολείο γιατί δεν προβλέπεται να μεταφερθούν στο Αργοστόλι ή στο Ληξούρι (αφού είναι σε απόσταση πάνω από 20 χιλιόμετρα), παιδιά των ΕΕΕΕΚ που μένουν εκτός σχολείου κοκ.


Επιπλέον τέθηκαν με έμφαση τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στις μεταφορές (πχ έλλειψη συνοδών για τους μαθητές των νηπιαγωγείων και του δημοτικού, έλλειψη ζωνών ασφαλείας, προβλήματα από το συγχρωτισμό μεγάλων – μικρών, έλλειψη φαναριών στην Πάστρα, αποβίβαση μαθητών του Δημοτικού σε σημεία μακριά από τα σχολεία λόγω παρκαρισμένων οχημάτων, έλλειψη τροχαίων παρεμβάσεων κοκ). Είναι φανερή η έλλειψη μόνιμου προσωπικού σχολικών τροχονόμων και φυλάκων στα σχολεία. Προβλήματα υπάρχουν και από τις βροχοπτώσεις – καθιζήσεις που έχουν επιδεινωθεί από σεισμούς και πλημμύρες (πχ Μπροστά Αετός). Όλα αυτά εκφράζουν μια πολιτική που δεν εγγυάται καν την πρόσβαση όλων των μαθητών στο σχολείο ούτε τους αναγκαίους όρους για αυτήν.

Η σχολική μεταφορά θα γίνεται όλο και περισσότερο ευθύνη των γονιών, προκειμένου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο και τις αναδιαρθρώσεις που απαιτεί. Αυτό έκαναν άλλωστε κι όλοι οι προηγούμενοι: ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλπ. Οι συνδικαλιστές κατάγγειλαν ότι έχουν κλαπεί από τη συγκυβέρνηση ακόμη και τα λεφτά των κωδικών για την αποκατάσταση των σχολείων και των υπόλοιπων υποδομών από τους σεισμούς, όπως έγινε και με τα αποθεματικά που η Περιφερειακή Αρχή (ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΕ) έδωσε στην Τράπεζα της Ελλάδας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς είπε για ορισμένα μέτρα που παίρνει, ώστε να μειωθεί αριθμός των μη μεταφερόμενων μαθητών που είναι μεγάλος. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για να προσκομίσουν φορολογικές ενημερότητες τα ταξί, αφού όλοι οι μικροί επαγγελματίες έχουν χρέη. Δεσμεύτηκε να δώσει λύση σε συγκεκριμένα προβλήματα (πχ μαθητές ΕΕΕΕΚ, διαχωρισμός δρομολογίων Κεραμειών) και είπε ότι έχει ζητήσει τροποποιήσεις στην ΚΥΑ που καταργούν το δικαίωμα στη μόρφωση κάποιων μαθητών (πχ οι αποστάσεις των 20 χιλιομέτρων για τα ΕΠΑΛ). Ωστόσο τα κόμματα που ζήτησαν «αποκέντρωση», όπως έκανε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκολύνοντας το κράτος να διοχετεύσει πόρους κατευθείαν στο μεγάλο κεφάλαιο και να μετακυλήσει το κόστος στο λαό έχουν μεγάλη ευθύνη. Δε μπορεί να επικαλούνται το ρεαλισμό της πολιτικής που στηρίζουν για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Εκπαιδευτικοί – γονείς- εργαζόμενοι δεσμεύτηκαν να επανέλθουν και να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να διεκδικηθούν οι σύγχρονες ανάγκες.

Καμία ανοχή στα ψεύτικα διλλήματα μεταφορές ή ασφάλεια. Καμία έκπτωση από το αίτημα να μεταφέρονται δωρεάν και με ασφάλεια από την πρώτη μέρα όλοι οι μαθητές. Οι εξελίξεις επικαιροποιούν τη θέση για δημόσιο φορέα μεταφοράς με ειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς που να καλύπτει αυτή την ανάγκη, χωρίς πάρε – δώσε με τη λογική του κέρδους.
Αργοστόλι 30/09/2015

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος               Ο Οργανωτικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης       Φαρακλός Βαγγέλης




00 inkefalonia general ad 300X250