Τοποθέτηση Γεωργόπουλου για το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων "Απόπλους"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 22:59

Τοποθέτηση Γεωργόπουλου για το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων "Απόπλους"

Τοποθέτηση στο Διοικητικό Συμβούλιοτου Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων καιΠροαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Κεφαλονιάς – Ιθάκης «Απόπλους» Για το 1ο Θέμα που έχει τίτλο «Χρηματοδότηση Κέντρου Πρόληψης από το Δήμο Κεφαλονιάς και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση και την καταστατική υποχρέωση των άνω φορέων». η τοποθέτησή μας είναι η εξής: Το Υπουργείο Εσωτερικών, ο ΟΚΑΝΑ, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και ο Δήμος Κεφαλονιάς (οι δύο τελευταίοι βάσει σχετικών προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει) είναι οι βασικοί χρηματοδότες του «Απόπλου».

Ποια είναι σήμερα η οικονομική πραγματικότητα για το Κέντρο
Ο οικονομικός προϋπολογισμός για το έτος που διανύουμε είναι 216.000 ευρώ. Δηλαδή, τόσο κοστολογούνται οι ανελαστικές δαπάνες (μισθοδοσία των πέντε εργαζομένων σε αυτό – λειτουργικά) μαζί με αμοιβές και άλλα έξοδα που απαιτούνται για τη δράση του Κέντρου.

Τι υπάρχει:

Έχουν δοθεί περίπου 33.000 μέσω ΕΕΤΑ (Υπ. Εσωτερικών) και 45.000 από τον ΟΚΑΝΑ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Π/Ε Κεφαλονιάς & Ιθάκης και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Κουρής μας ενημέρωσε ότι το ποσό των 64.264 ευρώ, που ανταποκρίνεται στην προγραμματική σύμβαση ως συμμετοχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ), έχει αποφασιστεί να εκταμιευθεί άμεσα για το Κέντρο. Μένει να το δούμε στην πράξη. Τι κάνει ο Δήμος Κεφαλονιάς; Μας ενημερώσατε ότι έχει εντάξει στον προϋπολογισμό του για εκταμίευση μόνο παλιές οφειλές, πριν το 2011, της τάξης των 20.850 ευρώ. Τόσα έχει εντάξει. Οι πραγματικές οφειλές του πριν το 2011 είναι πολύ περισσότερες – δεν αναφέρθηκε καν το ποσόν εδώ. Οι οφειλές αυτές μάλιστα αν δεν εκταμιευθούν μέσα στο 2012 «θα χαθούν». Αντίθετα δεν έχουν μπει καν στον προϋπολογισμό τα ποσά των 39.739 και 38.772 ευρώ για το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, που αναλογούν στις απορρέουσες, από την προγραμματική σύμβαση, υποχρεώσεις του Δήμου.

Με άλλα λόγια έχουν δοθεί 78.000 ευρώ και αναμένονται άλλα 64.264 από την ΠΙΝ, δηλαδή 142.264 ευρώ. Ακόμη κι αν δοθούν τα 20.800 των παλιών οφειλών από το Δήμο Κεφαλονιάς, έχουμε ένα σύνολο περίπου 162.014 ευρώ. Δηλαδή υπάρχει (στην καλύτερη περίπτωση) ένα έλλειμμα 54.000 ευρώ για την κάλυψη των βασικών δράσεων του Κέντρου!!! Το Υπουργείο Εσωτερικών «κλείνει τη στρόφιγγα» και ο Δήμος Κεφαλονιάς «στραγγαλίζει» – αγνοώντας προκλητικά τον «Απόπλου». Αλήθεια είναι τυχαίο ότι τα δύο μέλη του ΔΣ του «Απόπλου» που είναι ταυτόχρονα και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Αθηνά Αυγουστάτου και ο κ. Δημήτριος Φιοραβάντες, απουσιάζουν από τη σημερινή συνεδρίαση;

Ουσιαστικά τα χρήματα επαρκούν στοιχειωδώς μέχρι το Σεπτέμβρη και αν δεν αλλάξει η κατάσταση ο «Απόπλους» θα βρεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας και στάσης πληρωμών για τους εργαζόμενους και τις δράσεις του. Στην ΠΙΝ έχει φθάσει μόνο το 8% των Κρατικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ). Αποκαλύπτεται ότι με μοχλό την αποκέντρωση, βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Ανεξάρτητοι Έλληνες – ΔΗΜΑΡ, οδηγούμαστε στο άνοιγμα σε ΜΚΟ και ιδιώτες όλων των δομών κοινωνικής πολιτικής.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΚΕΤΡΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ,
στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου.
Αυτή η εικόνα έρχεται πανελλαδικά:

• Από τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) θα μένουν απλήρωτοι. 6 - 7 εργαζόμενοι σε κάθε ΚΠ αναλογούν σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους. Το υπουργείο Εσωτερικών δεν καταβάλλει ευρώ για τη χρηματοδότησή τους και ουσιαστικά ωθεί τους δήμους να κλείσουν τα ΚΠ χρησιμοποιώντας τις «καλλικρατικές» διαδικασίες.


• Οι εργαζόμενοι σε ΚΕΘΕΑ και «18 ΑΝΩ» έχουν υποστεί φρικτές περικοπές στους μισθούς τους και την ίδια στιγμή καλούνται να καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για να ανταποκριθούν σε όλο και περισσότερη, όλο και πιο δύσκολη και σύνθετη δουλειά, δίπλα στον πληθυσμό που απευθύνονται.


• Δίπλα σε νεκροτομεία, πίσω από σκουπίδια, σε υπόγεια, λειτουργούν οι περιφραγμένες νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ μέσα στα νοσοκομεία. Οι μονάδες λειτουργούν στην ουσία με προσωπικό ασφαλείας, με έναν ψυχίατρο ανά δομή, υπάρχουν μονάδες στις οποίες δεν υπάρχει γιατρός παρά μόνο μια ή δυο φορές τη βδομάδα, με έναν παθολόγο μία ή καμία φορά τη βδομάδα (την ώρα που το Εϊτζ έχει αυξηθεί κατά 1240%), με νοσηλευτές και θεραπευτές που δεν αρκούν ούτε κατά διάνοια για να καλύψουν τις ελάχιστες ανάγκες των προγραμμάτων.


Υπενθυμίζεται ότι ήδη εκκρεμεί νομοσχέδιο για την «αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και των ΝΠΙΔ» όπου αναφέρεται καθαρά ότι θα δημιουργηθεί «επιτροπή εξάρτησης», η οποία θα δίνει άδεια σε ιδιώτες, ΜΚΟ και αυτοί θα καθορίζουν ποιος δικαιούται δωρεάν υπηρεσίες... Ενώ στο νομοσχέδιο «Κώδικας Ναρκωτικών» επισημαίνεται (άρθρο 53) η πρόθεση του κράτους να μεταβιβάσει στους ιδιώτες τη δική του αποκλειστικά ευθύνη για πρόληψη, απεξάρτηση, επανένταξη, με το πρόσχημα ότι θα τους εποπτεύει. Στην πραγματικότητα δίνεται κι επίσημα πλέον η δυνατότητα όποιος θέλει να ανοίξει τη δική του «επιχείρηση - πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης» και να νομιμοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα παράνομα «κέντρα απεξάρτησης» που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλη την Ελλάδα, πουλώντας ακριβά επικίνδυνες και μη ενδεδειγμένες μεθόδους.


Αυτό είναι το αποκρουστικό πρόσωπο της ΕΕ, αλλά και αυτών που ισχυρίζονται ότι μόνο αυτός ο δρόμος υπάρχει: Για τα μονοπώλια τα κέρδη, για το λαό και τη νεολαία η φτώχεια, η ανεργία, η αγριότητα, τα ναρκωτικά, η καταστολή, η δυστυχία. Οι ίδιοι που υποστηρίζουν τον ευρωμονόδρομο δίνουν τα στοιχεία για την κατακόρυφη άνοδο της χρήσης στις συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού. Και αφού ο καπιταλισμός είναι ο μόνος δρόμος κατ' αυτούς και τα ναρκωτικά που τον συνοδεύουν πρέπει να είναι ελεύθερα.


Γι' αυτό με νομοσχέδια σαν το πρόσφατο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. με τίτλο «Κώδικας ναρκωτικών» που είχε την αμέριστη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ, προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τη χρήση όλων των ναρκωτικών. Δεν προχώρησαν γιατί βρήκαν ισχυρή αντίσταση από το ταξικό κίνημα και το λαό. Θα επανέλθουν βέβαια γιατί αυτή η πολιτική πάει μαζί με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Να σημειώσω ακόμη ότι η συστημική ναζιστική Χρυσή Αυγή στήριξε αμέριστα τη νομιμοποίηση της μεθαδόνης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, μαζί με τον Καμίνη.


ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


Καλούμε σήμερα να δυναμώσει η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με σύνθημα: «ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ - ΟΧΙ ΜΕ ΔΟΣΕΙΣ». Να μη συμβιβαστεί η νέα γενιά με τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Να διεκδικήσει τα σύγχρονα δικαιώματά της, λέγοντας όχι σε όλα τα ναρκωτικά, απαιτώντας μέτρα και όχι κοροϊδία, για να μπορούν όλοι οι χρήστες να έχουν δικαίωμα στη θεραπεία και όχι στη φυλακή και στις πιάτσες, κρατικές και μη, και όλοι οι νέοι δικαίωμα στην πρόληψη. Να διεκδικήσει τη ζωή σήμερα προετοιμάζοντας το αύριο που θα είναι μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που ο πλούτος θα ανήκει σ' αυτούς που τον παράγουν και όχι στους καπιταλιστές.


Αν και η τοξικοεξάρτηση είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού, υπάρχουν άμεσες ρεαλιστικές λύσεις που μπορούν να την περιορίσουν. Με πλήρη χρηματοδότηση και επαρκές επιστημονικό, μόνιμο προσωπικό, δημιουργία πανελλαδικού δημόσιου φορέα με αποκλειστικά δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε:
Πρόληψη. Το κυριότερο όπλο στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Πρόληψη είναι συγκεκριμένα μέτρα Κοινωνικής Πρόνοιας που έχουν να κάνουν με όλους τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στη ζωή του ανθρώπου (εργασία, σχολείο κ.ά.). Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στελέχωση των σχολικών βαθμίδων με εκπαιδευμένους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, δημιουργία σχολών που θα εκπαιδεύουν τους γονείς στους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Απεξάρτηση. Δηλαδή να υπάρχουν τόσα «στεγνά» προγράμματα όσα χρειάζεται η χώρα, τουλάχιστον ένα για εφήβους και ένα για ενήλικες σε κάθε νομό. Στην Κεφαλονιά πρέπει να δημιουργηθεί τέτοιο Κέντρο. Η ανάγκη επιβεβαιώνεται από τη συζήτηση που έγινε και εδώ. Δε μπορεί να μένει κόσμος αβοήθητος επειδή αφού του γίνει διάγνωση και παραπομπή δεν έχει την οικονομική ή την κοινωνική δυνατότητα να μετακινηθεί εκτός Νομού. Ανάπτυξη των προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης για νέους που πειραματίζονται με ναρκωτικά αλλά δεν έχουν εξαρτηθεί ακόμη από αυτά. Προαγωγή της επιστημονικής έρευνας που σχετίζεται με τις κοινωνικές αιτίες του προβλήματος των ναρκωτικών.
Επανένταξη. Να θεσπιστούν ειδικά προγράμματα κατάρτισης που θα βοηθούν τους πρώην χρήστες να βρουν δουλειά, συνεργασία επιστημονικών, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

Σε αυτά ο «Απόπλους» μπορεί και πρέπει να έχει καταλυτικό ρόλο.
Να διεκδικήσουμε όλα τα παραπάνω αλλά και ειδικότερα τους οικονομικούς πόρους από την κυβέρνηση και την τοπική διοίκηση. Αυτό είναι μέτωπο δράσης του λαού και της νεολαίας. Προτείνουμε να τεθεί, από το ΔΣ του «Απόπλου», το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς. Όχι απλά μία νέα επιστολή που ο Δήμος θα απαξιώσει να απαντήσει όπως έκανε ξανά, όταν βρίσκει να απαντήσει σε ότι σχόλιο δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο. Η Δημοτική Αρχή – η οποία ας μην ξεχνάμε έχει προκύψει από τη σύμπραξη των παρατάξεων που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ (Παρίσης – «Ισχυρή Κεφαλονιά») αλλά και τους ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ (Μιχαλάτος – «Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά»), αναλαμβάνει ιστορική ευθύνη για τις πλάτες που κάνει, αντικειμενικά, στα συμφέροντα που εποφθαλμιούν το πεδίο που καλύπτει σήμερα ο «Απόπλους».

 

Γεωργόπουλος Διονύσης (ως εκπρόσωπος ΕΛΜΕ-ΚΙ)




00 inkefalonia general ad 300X250