Παρέμβαση για την μεταφορά των μαθητών – Δρακουλόγκωνας: «Σε θέματα ασφάλειας δεν κάνω τα στραβά μάτια» - ΕΛΜΕΚΙ: «Η πολιτική αυτή μεταφέρει κόστος και ευθύνες στους γονείς»

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2015 15:27

Παρέμβαση για την μεταφορά των μαθητών – Δρακουλόγκωνας:  «Σε θέματα ασφάλειας δεν κάνω τα στραβά μάτια» - ΕΛΜΕΚΙ: «Η πολιτική αυτή μεταφέρει κόστος και ευθύνες στους γονείς»

Το σημαντικό ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής σεζόν, έθεσαν σήμερα το μεσημέρι μετά από παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Δρακουλόγκωνα, μέλη της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και της ΕΛΜΕΚΙ.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Το παρών έδωσαν, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ Διονύσης Γεωργόπουλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Γιώργος Σπυράτος, ο Δημήτρης Μαντζουράτος, εκπαιδευτικοί και γονείς που ήθελαν να μάθουν για την... τύχη της μεταφοράς των μαθητών κατά τη νέα περίοδο.
Όταν τον λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Παναγής Δρακουλόγκωνας, εξήγησε τις δυσκολίες που παρουσιάζει η κατάσταση φέτος.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας στάθηκε στο θέμα της «Μεγάλης γραφειοκρατίας στο συγκεκριμένο ζήτημα, στους δικαιούχους που αφορά, αλλά και στο κόστος μεταφοράς» και όπως τόνισε: «φέτος προσπαθήσαμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα».

Δρακουλόγκωνας: «Σε θέματα ασφάλειας δεν κάνω τα στραβά μάτια».

Ο αντιπεριφερειάρχης, ωστόσο, έθεσε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα εξαιτίας του οποίου είναι στον «αέρα» περίπου 500 μαθητές.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας, τόνισε πως «κατατέθηκαν από τους μεταφορείς αιτήσεις χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την ασφάλεια. Έπρεπε τα σχολικά λεωφορεία που θα μετέφεραν τους μαθητές να διέθεταν ζώνες ασφαλείας και όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν δεν είχαν» ενώ ήταν ξεκάθαρος πως: «Σε θέματα ασφάλειας δεν πρόκειται να κάνω τα... στραβά μάτια. Θα ξανακάνω τον διαγωνισμό και σε περίπτωση που δεν εναρμονιστούν οι μεταφορείς, θα κάνω και 3ο διαγωνισμό και αν και πάλι δεν γίνει τίποτα θα προσπαθήσω να κάνω τις μεταφορές με ταξί».

"Πρόβλημα στο κόστος μεταφοράς και η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 23%" 

Όπως τονίστηκε στην συζήτηση, το κόστος μεταφοράς για 2 έτη (2015-2016 και 2016-2017) θα είναι 2.226.226 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος τη σχολική σεζόν 2014-2015 ήταν 1.100.000 ευρώ.

Ζήτημα πάντως προέκυψε και με την αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% που θα... ανεβάσει εκ νέου το κόστος μεταφοράς. Μάλιστα ο κ Δρακουλόγκωνας, τόνισε πως η αύξηση του ΦΠΑ έγινε αφού είχε προκηρυχτεί ο διαγωνισμός!

«Αυτό που έγινε με την αύξηση του ΦΠΑ είναι παραλογισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Στα στατιστικά... τονίστηκε πως από τους 2.200 μαθητές που είναι να μεταφερθούν φέτος, οι 1.600 θα μεταφέρονται με ειδικά μαθητικά δελτία, ενώ οι 600 είναι στο «αέρα» μετά το πρόβλημα που προέκυψε με τα ζητήματα ασφαλείας.

Οι περιοχές που έχουν «πληγεί» από αυτή την κατάσταση είναι η Βόρεια Ιθάκη, η Ερισσος, η Πύλαρος, η Λειβαθώς, τα Μεσοβούνια, τα Φαρακλάτα , και άλλες...

Γεωργόπουλος: «Η πολιτική αυτή μεταφέρει κόστος και ευθύνες στους γονείς»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ Διονύσης Γεωργόπουλος τόνισε πως: «Θα πρέπει στις 11 Σεπτεμβρίου όταν και ανοίγουν τα σχολεία, τα παιδιά να μεταφερθούν δωρεάν και με ασφάλεια στα σχολεία. Αυτός είναι ο στόχος και το νόημα της σημερινής μας παρέμβασης.

Η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) εξαιρεί ένα μεγάλο κομμάτι μαθητών σε ορισμένες περιοχές και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το διαλυμένο οδικό δίκτυο στην Κεφαλονιά. Η πολιτική αυτή μεταφέρει το κόστος και τις ευθύνες στους γονείς. Έτσι όπως πάμε θα έχουμε κλείσιμο μικρών και ειδικών σχολείων. Δεν μπορεί η μεταφορά των μαθητών να είναι είδος πολυτελείας. Απαιτούμε να βρεθεί μία λύση».

Παρακάτω ο,τι συζητήθηκε στην παρέμβαση...

 


Audio recording software >>

DSC 0127DSC 0128DSC 0129DSC 0133DSC 0134DSC 0141


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250