Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε θέληση, “καθαρά χέρια" και το αξιακό σύστημα της Αριστεράς»

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2015 10:58

Συνέντευξη Τύπου ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε θέληση, “καθαρά χέρια" και το αξιακό σύστημα της Αριστεράς»

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν σήμερα το απόγευμα η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης και πρώτη στην λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος έχει καταγωγή απο το Ληξούρι.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Χαλαβαζής

Στο πάνελ βρέθηκε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Βασιλάτος (2ος στην λίστα των υποψηφίων), ο οποίος έκανε και την εισαγωγή στην συνέντευξη, ενώ το παρών έδωσε και ο αντιπεριφερειάρχης σε θέματα τουρισμού Σπύρος Γαλιατσάτος.

Θεοπεφτάτου: «Εχουμε θέληση, “χέρια καθαρά” και κυρίως έχουμε το ηθικό αξιακό σύστημα της Αριστεράς»


«Αυτές οι εκλογές ήταν απαραίτητες αν και πολλοί δεν τις ήθελαν. Καταθέτουμε προς κρίση, όλη μας την προσπάθεια αυτούς τους μήνες στην κυβέρνηση και ζητάμε την εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού για να προχωρήσουμε» ήταν τα πρώτα λόγια της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου και συνέχισε: «Οι αποφάσεις ήταν οδυνηρές για όλους μας. Ωστόσο σε αυτό το επτάμηνο αν και η Κυβέρνηση, κυβέρνησε χρονικά λίγο, έδωσε το αποτύπωμά της. Όλη της η ενέργεια άλλωστε πήγε στην διαπραγμάτευση. Η συμφωνία είχε πολύ σκληρά μέτρα, αλλά είναι στις αξίες της αριστεράς να μην “δραπετεύει” από τα προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ένα πολύ μικρό δείγμα γραφής. Σε αυτή την εκλογική διαδικασία καλούμαστε να επιλέξουμε αυτόν που θα μπορέσει να υπερπηδήσει τα εμπόδια. Εμείς έχουμε θέληση, “χέρια καθαρά” και κυρίως έχουμε το ηθικό αξιακό σύστημα της Αριστεράς».

Μπαλάφας: «Τα δύσκολα είναι πίσω μας»

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος στάθηκε σε τρείς άξονες.

«Η μάχη είναι δύσκολη, καθώς έχει κινητοποιηθεί το παλαιό κατεστημένο. Στόχος μας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η πρώτη δύναμη και να καταγράψει ένα ποσοστό που θα παλέψει για την αυτοδυναμία» δήλωσε ο κ. Μπαλάφας, ο οποίος εν συνεχεία έφερε το θέμα πιο... τοπικά: «Ο Ελληνικός λαός έχει γνώση και μνήμη και ξέρει ποιοι είναι αυτοί που διεκδικούν. Είδα και στην Κεφαλονιά ότι υπάρχει αυτό το θετικό κλίμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης είδα ότι ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να πει όχι στο “παλιό”» και συνέχισε: « Κάναμε μία δύσκολη επιλογή που όμως μας κράτησε όρθιους. Την επιλογή της... τακτικής υποχώρησης. Εμείς θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την συμφωνία. Όμως θα το κάνουμε προσπαθώντας να λειάνουμε τα μέτρα. Να φέρουμε ισοδύναμα και όχι να κάνουμε οριζόντιες εφαρμογές».

Ο κ. Μπαλάφας επεσήμανε πως «Τα δύσκολα είναι πίσω μας και καλούμε όλους τους έλληνες να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει.

Μπαλάφας: «Συνεργασία για Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να υπάρξει. Τελεία και παύλα»

Στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και όσον αφορά το θέμα των συνεργασιών ο κ. Γιάννης Μπαλάφας ήταν κατηγορηματικός:

«Συνεργασία για Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να υπάρξει. Τελεία και παύλα» ενώ τόνισε επίσης πως: «Με ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα δεν πρόκειται να πάμε σε νέες εκλογές».

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και την κατάργησή του ο κ. Μπαλάφας δήλωσε: Είχαμε πει ότι θα καταργήσουμε τον ΕΝΦΙΑ. Θα τον καταργήσουμε. Απλά δεν προλάβαμε να τον καταργήσουμε στους 5 μήνες διακυβέρνησης».

Θεοπεφτάτου: «Αν ψήφιζα «ΌΧΙ» θα παρέδιδα την έδρα μου. Και αν παρέδιδα την έδρα μου θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου “δραπέτη”

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση της βουλευτή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου σχετικά με την ψήφο της στην Βουλή για την συμφωνία με τους δανειστές.

«Αν ψήφιζα «ΌΧΙ» θα παρέδιδα την έδρα μου. Και αν παρέδιδα την έδρα μου θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου “δραπέτη”. Είμαι ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανήκω σε καμία από τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τις αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ η κα Θεοπεφτάτου ήταν σαφής: «Η κάθε αποχώρηση σίγουρα μας πονάει».

Σχετικά με τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπαλάφας δήλωσε: «Δεν είναι αντίπαλοί μας όσοι αποχώρησαν. Αντίπαλοί μας είναι το παλιό και το κατεστημένο. Η ειλικρίνεια είναι η δύναμή μας και αυτό θα εκτιμήσει ο Ελληνικός λαός. Εμείς δεν θέλαμε η χώρα να πάει στην δραχμή και γι’ αυτό πληρώσαμε το τίμημα με την σκληρή συμφωνία. Ωστόσο εμείς δεν προσπαθούμε να ωραιοποιήσουμε τις δυσκολίες» .

Ακούστε παρακάτω την τοποθέτηση της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου


Audio recording and upload >>

Ακούστε παρακάτω την τοποθέτηση του Γιάννη Μπαλάφα


Audio recording software >>

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν από τους δημοσιογράφους

 


Record music with Vocaroo >>

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

5/2/2015

                Μετά από επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, διασφαλίστηκε παράταση της προθεσμίας, η οποία έληγε στις 7 Φεβρουαρίου 2015, για την υποβολή αιτήσεων στεγαστικής συνδρομής προς την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων για την αποκατάσταση των κτισμάτων που έχουν πληγεί από τους σεισμούς. Η παράταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν έχουν ακόμα υποβάλλει αίτηση, αν και δικαιούνται.

11/2/2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζη, προκειμένου να επιλυθούν οι εκκρεμότητες και οι διαδικασίες επιτάγχυνσης της αποκατάστασης των επιπτώσεων των καταστροφικών σεισμών του Ιανουαρίου 2014.

Αναλυτικότερα τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν :

o             Αντιμετώπιση γραφειοκρατικών καθυστερήσεων σε σχέση με την Στεγαστική Συνδρομή στους πληγέντες

o             Βελτίωση θεσμικού πλαισίου για την χορήγηση στεγαστικής συνδρομής

o             Αποκατάσταση Οδικού Δικτύου

o             Αποκατάσταση των εργατικών κατοικιών

o             Η αποκατάσταση των δημοτικών / δημόσιων κτιρίων και των σχολείων

17.2.2015

Μετά την ανακίνηση του θέματος από τη Βουλευτή του νομού, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο Υπουργείο Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων με στόχο την άμεση υλοποίηση των δράσεων αποκατάστασης από τους σεισμούς και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται στα 3,7 εκ ευρώ και αφορά δράσεις αποκατάστασης των δημόσιων υποδομών.

3/3/2015

Συνάντηση ανάμεσα στους Βουλευτές νησιωτικών περιοχών και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, σε αναγνώριση της ιδιαιτερότητας των νησιωτικών περιφερειών στα θέματα που αφορούν την υγεία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις άμεσες ανάγκες στελέχωσης των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Ο Υπουργός εξέθεσε προτάσεις για την ανακούφιση των δομών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και για την πιο αποτελεσματική διακομιδή των ασθενών στα νησιά. Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται κοινή υπουργική απόφαση σχετική με την περίθαλψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, στα πλαίσια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

2/4/2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θ. Δρίτσα

Θέμα: «Παραχώρηση δικαιώματος απλής χρήσης χερσαίων χώρων της ζώνης λιμένα.»

Από αυτή την ερώτηση προκλήθηκε ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς φορείς του Υπουργείου Ναυτιλίας για την απλή χρήση των χερσαίων ζωνών λιμένα από επαγγελματίες

6/4/2015

Κατάθεση ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ-ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση».

Θέμα: «Θέματα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση»

19/5/2015

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και τις σχετικές εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

25/5/2015

Διαδοχικές συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόσο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, όσο και με τον Διευθυντή του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Κώστα Αλεξίου.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν σε δωρεές προερχόμενες από ιδρύματα, οι οποίες προορίζονται για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των δύο Νοσοκομείων μας, καθώς και στην επιτακτική ανάγκη στελέχωσής τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόκειται άμεσα να τοποθετηθούν 15 στελέχη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, γεγονός που αναμένεται να ανακουφίσει σημαντικά τις Δομές Υγείας της Κεφαλονιάς.

29-5-2015           

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Κατάθεση προτάσεων για ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις στο τρέχον έτος για τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης στο γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη.

Συγκεκριμένα, η βουλευτής τόνισε την ανάγκη για κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το έτος 2015 στα δύο νησιά που επλήγησαν από τους περσινoύς καταστροφικούς σεισμούς, καθώς και τη συμπερίληψη της Ιθάκης στις ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις του ίδιου έτους

3-6-2015

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου, Αποστόλη Καραναστάση και Αλεξάνδρας Τσανάκα, μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του προέδρου του ΕΤΑΑ, Στέλιου Πλιάκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν το ασφαλιστικό των διπλωματούχων μηχανικών και η γενικότερη κατάσταση του κλάδου, ο οποίος επλήγη καίρια από την οικονομική κρίση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ασφαλιστικά προβλήματα των νέων μηχανικών και στις μεγάλες αυξήσεις στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα των οφειλετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω υψηλών χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα.

17-6-2015

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Η Βουλευτής αναφέρθηκε στον παράγοντα της νησιωτικότητας, ο οποίος θα έπρεπε να αξιολογείται ως επιβαρυντικός στα περισσότερα νομοθετήματα.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τη συμπερίληψη στο ΕΣΔΑ τριών καίριων σημείων που σχετίζονται με την ιδιαίτερη φύση των νησιών:

1.            Οι συμπράξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων που προβλέπει το Σχέδιο δε μπορούν να ισχύσουν στην περίπτωση των Καλλικρατικών Νησιωτικών Δήμων, οι οποίοι δε γειτνιάζουν με άλλους Δήμους.

2.            Τα στατιστικά πληθυσμιακά στοιχεία που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται από την τουριστική κίνηση των νησιών.

3.            Η Κεφαλονιά, όπως και τα άλλα νησιά της χώρας, είναι αναγκασμένη να εξυπηρετεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει από την ενάλια μεταφορά των απορριμμάτων.

26-6-2015

Ανοικτή επιστολή

Στον συντονιστή του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής καθηγητή κ. Λιαργόβα για την εκπόνηση συγκριτικής μελέτης για την έμμεση φορολογία στην Ε.Ε., με έμφαση στην ειδική περίπτωση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε νησιωτικές περιοχές.

27-7-2015

Ανοικτή επιστολή

Στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θ. Δρίτσα για την ανάγκη δρομολόγησης της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα- Σάμη- Ιθάκη

20-8-2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τις αιτήσεις για την ενιαία ενίσχυση των αγροτών, οι βοσκήσιμες γαίες και η χρηματοδότηση των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Άλλες Ενέργειες

Εξασφάλιση οχήματος για τους εθελοντές πυροσβέστες

Ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ)

Αντιμετώπιση κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού σε κοπάδια του νησιού

Προσπάθειες υπέρ των ψαράδων – βιντζότρατα

Στα πλαίσια της αναμόρφωσης των αντικειμενικών αξιών, την ανάγκη άρσης των αδικιών σε αγροτεμάχια εκτός σχεδίου και περιοχές όπως η Λειβαθώς

Προμήθεια δύο ασθενοφόρων από το ΕΚΑΒ

Παρεμβάσεις σε θέματα στελέχωσης των υπηρεσιών των νησιών μας (μετακινήσεις εκπαιδευτικών και άλλων δημόσιων υπαλλήλων που θέλουν να εγκατασταθούν στα νησιά μας, ελλείψεις υπηρεσιών)

                   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ – ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

1)            Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου

2)            Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής & Άμυνας

3)            Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος

4)            Επιτροπή Προώθησης & Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου σε θέματα Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων (επικεφαλής)

5)            Επιτροπή Προώθησης & Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου σε θέματα Περιβάλλοντος

        

        

DSC 0069DSC 0073

 

 

DSC 0076DSC 0078DSC 0079DSC 0080DSC 0082

Παρακάτω ο,τι είπε η βουλευτής στην Συνέντευξη Τύπου της Κυριακής 6 Σεπτεμβρίου

Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου μας. Πολλοί ρωτούν γιατί έπρεπε να πάμε σε εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει, τόσο ηθική όσο και πολιτική διάσταση:
Με το πέρας της διαπραγμάτευσης η κυβέρνησή μας αισθάνθηκε την υποχρέωση να κριθεί από τους συμπολίτες μας, για όλα όσα έκανε και για αυτά που σκοπεύει να πραγματοποιήσει στο μέλλον.


Είναι άλλωστε βέβαιο, πως η δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτεί μια ισχυρή κυβέρνηση, με συνοχή, ικανή να δώσει τις μάχες χωρίς εσωκομματικές έριδες και τρικλοποδιές. Η «δεδηλωμένη» κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν είναι μια λέξη κενή περιεχομένου. Μας υπενθυμίζει, τόσο το δημοκρατικό καθήκον μιας κυβέρνησης να ασκεί την εξουσία, έχοντας στο πλευρό της την πλειονότητα των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού, όσο και την υποχρέωσή της να παραδίδει αυτή την εξουσία στην κρίση των πολιτών, όταν και αν χαθεί η δεδηλωμένη πλειοψηφία.


Με λίγα λόγια, η κυβέρνησή μας εξάντλησε τη λαϊκή εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Τώρα, όπως αρμόζει στη Δημοκρατία, ο λόγος χρειάζεται εκ νέου να δοθεί στον κυρίαρχο Λαό.
--------------------------------------------
Είναι σε όλους γνωστό πως η κυβέρνηση και μαζί όλη η χώρα έζησαν πρωτόγνωρες στιγμές: απειλές, τελεσίγραφα, χρηματοπιστωτική ασφυξία, εκβιασμοί. Ο Λαός μας με την υποδειγματικά ψύχραιμη και αγωνιστική στάση του στήριξε τις προσπάθειές μας. Πρέπει όμως να είμαστε καθαροί: το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαμε, αυτό που ονειρευόμασταν. Αποτρέψαμε όμως τα χειρότερα. Οι δυνάμεις των αντιπάλων αποδείχτηκαν υπέρτερες. Η συμφωνία όμως που τελικά φέραμε, δεδομένων των αρνητικών συσχετισμών στην Ευρώπη, αλλά και την πρόσδεση της χώρας στους όρους των μνημονίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ήταν η καλύτερη δυνατή.


Μας καταλογίζουν πως υιοθετήσαμε τη θατσερική άποψη πως «δεν υπάρχει εναλλακτική». Ακριβώς το αντίθετο συνέβη: Υπήρχε εναλλακτική στη συμφωνία και αν την υιοθετούσαμε θα ήταν καταστροφική για τον τόπο, μα κυρίως για τη φτωχή οικογένεια. Την απορρίψαμε αυτή την εναλλακτική, όχι ελαφρά τη καρδία, μα με προσωπικό και συλλογικό κόστος.


Πράγματι η συμφωνία κινείται μακριά από τις αρχές και τις αξίες μας. Όποιος όμως νομίζει πως δεν έχει σημασία ποιος θα κληθεί να την εφαρμόσει, δεν αντιλαμβάνεται το διακύβευμα αυτών των εκλογών.
Η αποτίμηση της τρέχουσας συγκυρίας, ωστόσο, περιλαμβάνει και μια πολύ σημαντική παραδοχή: Η Ευρώπη μετά τη διαπραγμάτευση δεν είναι πια η ίδια. Αποκαλύφθηκαν οι αρνητικές συνέπειες της λιτότητας, καταδείχθηκε η απειλή της γερμανικής ηγεμονίας, ο άξονας Γαλλίας-Γερμανίας είναι πια παρελθόν, διαφάνηκε η ρήξη μεταξύ Βορρά και Νότου στην Ευρώπη, καθώς και μεταξύ Ευρώπης-ΗΠΑ.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως το ουσιαστικό μέλημα των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης ήταν η ανατροπή της πρώτης κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία αναδύθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όσοι δεν βλέπουν τη σημασία αυτού του γεγονότος, δεν μπορούν να αντιληφθούν πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη. Και μόνο η ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι μιας χώρας μέλους της Ε.Ε. αλλάζει του συσχετισμούς. Γιατί αυτή ακριβώς η είσοδος στις ρωγμές του συστήματος είναι που θα προκαλέσει στο μέλλον νέα ραγίσματα.

Οι δυσκολίες δυστυχώς δεν τελειώνουν εδώ για το Λαό μας. Παρόλα αυτά, με την εκταμίευση της δόσης η αγορά θα αναπνεύσει μετά από το σοκ που υπέστη με το κλείσιμο των τραπεζών. Σιγά-σιγά η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται. Το στοίχημα τώρα είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Θα ήταν όμως χρήσιμο να τη συγκρίνουμε με τη συμφωνία που ετοιμαζόταν να φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά και να αποτιμήσουμε και τα θετικά της σημεία:
Εξασφαλίσαμε τριετή χρηματοδότηση, αντί της πεντάμηνης που έφερνε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι προβλέψεις για την ανθρωπιστική κρίση (όρος που καθιερώθηκε πανευρωπαϊκά μέσω της διαπραγμάτευσης) θα συνεχιστούν.
Υπάρχει ρητή αναφορά στην αναζήτηση ισοδυνάμων, αντί της άμεσης εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείματος για τα επικουρικά ταμεία.
Αποτρέψαμε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ.

Αποτρέψαμε τις απολύσεις στο δημόσιο, αγωνιζόμαστε με προοπτική να ανατρέψουμε το καθεστώς ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Η συμφωνία διέπεται πλέον από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και όχι από το αγγλικό.

Υπάρχει αναφορά στην απομείωση του ελληνικού χρέους, ιδιαίτερα σημαντικού παράγοντα για το μέλλον της χώρας.
Προβλέπει πολύ μικρότερα πλεονάσματα σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία, με κέρδος για τη χώρα της τάξης των 20 δις ευρώ.
----------------------------------------------------

Τέλος πρέπει να αναλογιστούμε πως μέσα σε ακραίες συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και σε διάστημα μόλις λίγων μηνών η κυβέρνηση της Αριστεράς έδωσε ισχυρά δείγματα γραφής για τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά και οραματίζεται το μέλλον της χώρας:

Η Ρύθμιση των 100 δόσεων, τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, το ν/σ για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, ο νόμος για το μεταναστευτικό, το σταμάτημα των εργασιών στις Σκουριές, η επαναφορά σχολικών φυλάκων, καθαριστριών, και διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, η πρόσληψη 600 αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η επίλυση του προβλήματος των αιωνίων φοιτητών με τρόπο που δεν αδικεί κανένα και δεν επιβαρύνει οικονομικά τα ιδρύματα, η κατάργηση εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και η επικείμενη πρόσληψη 4500 ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), η αναγνώριση από την πολιτεία των συνεπειών του σεισμού του 2014 για του μαθητές και τις μαθήτριες της Κεφαλονιάς με την ποσοστιαία εισαγωγή περισσότερων στα πανεπιστήμια, η ακτοπλοϊκή γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη.

Τα παραπάνω είναι δείγματα γραφής για το τι είναι ικανή και πρόθυμη να εφαρμόσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
---------------------------------------------------------

Είναι αλήθεια πως ο δρόμος είναι ανηφορικός. Η σημαντικότερη μάχη που θα κληθούμε να δώσουμε το επόμενο διάστημα είναι αναμφισβήτητα αυτή ενάντια στα ντόπια ισχυρά συμφέροντα που λυμαίνονται τον τόπο. Η μάχη ενάντια στη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή. Πρέπει επιτέλους σε αυτή τη χώρα να λογοδοτήσουν όσοι απολαμβάνουν μιας ιδιότυπης ασυλίας και θησαυρίζουν στις πλάτες των πολλών.


Παράλληλα όμως καλούμαστε να οικοδομήσουμε ένα νέο κράτος: αποτελεσματικό, διαφανές και φιλικό προς τους πολίτες του. Πρόκειται για την πιο δύσκολη μάχη που η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει, μια μάχη όμως που είναι απαραίτητη. Αν το στοίχημα κερδηθεί, θα έχουμε προικίσει τις νέες και τους νέους μας, τους πιο βαριά χτυπημένους από την κρίση και την ανεργία, με την πιο σημαντική παρακαταθήκη. Ενός κράτους σύγχρονου και αποτελεσματικού.

Φίλες και Φίλοι, ήρθε η ώρα να κριθούμε όλοι.

Όσοι δώσαμε τη μάχη μέσα και έξω από τα σύνορά μας και όσοι με περισσή ευκολία – την ευκολία του αντιπολιτευτικού λόγου και των «καθαρών ιδεολογιών» - μιλάνε επιπόλαια για επιστροφή στη δραχμή. Και όσοι με αίσθημα ευθύνης αρνούνται να παραδώσουν τους πιο αδύναμους βορρά στα ξένα και ντόπια συμφέροντα και όσοι ονειρεύονται αλλαγή νομίσματος - με μνημόνιο - εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης.


Θα κριθούμε όλοι. Όσοι οραματιζόμαστε να αφήσουμε στις νέες γενιές ένα άλλο κράτος, μια άλλη χώρα από αυτή που γνωρίσαμε, και όσοι επιθυμούν την επιστροφή στο παλιό καθεστώς της διαπλοκής και του ρουσφετιού. Όσοι μας εγκαλούσαν γιατί δεν υπογράφαμε οτιδήποτε αξίωναν οι δανειστές και τώρα μιλάνε σαν να ήρθαν εχθές στην Ελλάδα, σαν να μην είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση.

Αγαπητοί συμπολίτες,


Καλούμαστε όλοι να επιλέξουμε την επόμενη κυβέρνηση της χώρας. Τους πιο ικανούς να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα εμπόδια που έχουμε μπροστά μας. Με την ψήφο μας καλούμαστε να αποφασίσουμε αν η κυβέρνησή μας έδωσε τη μάχη με την αποφασιστικότητα που απαιτούσε η συγκυρία. Με την ψήφο μας καλούμαστε να αποφασίσουμε αν η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει την αρχή για τη δύσκολη ανάκαμψη της πατρίδας μας. Καλούμαστε να επιλέξουμε ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα την απομείωση του χρέους, ποιος μπορεί να ανοίξει τις βαθιές τομές στο κράτος, που τόσο έχουμε ανάγκη. Καλούμαστε να αποφασίσουμε ξανά το μέλλον μας, το μέλλον της Ελλάδας.

 

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Υπ. Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης


Ετικέτες: