Ιδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012 09:01

Ιδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης: Με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη

Έληξε προχθες, 22-6-2012, η σχεδόν δεκαήμερη παγκόσμια διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ (επονομαζόμενη Rio+20) που έλαβε χώρα στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας (στο Riocentro Convention Center), 20 χρόνια μετά την πρώτη και ασφαλώς σημαντικότερη διάσκεψη το 1992 στην ίδια πόλη και 40 χρόνια μετά την αρχική διάσκεψη του ΟΗΕ στην Στοκχόλμη το 1972 (με την εμφάνιση της διεθνούς περιβαλλοντικής κρίσης).

Από ποσοτική άποψη η φετινή παγκόσμια διάσκεψη ήταν η μεγαλύτερη με αντιπροσωπείες από 188 χώρες, πάνω από 100 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, 10.000 περίπου περιβαλλοντικές και κοινωνικές οργανώσεις και 45.000 περίπου συμμετέχοντες συνολικά. Παρά την αναμφισβήτητη σπουδαιότητα της διάσκεψης και της σχετικής διακήρυξης «Το μέλλον που θέλουμε» και παρά τις δεσμεύσεις σε μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, η κριτική που εστιάζεται -δικαίως- στην εμφανή αδυναμία και την έλλειψη βούλησης για την εφαρμογή των όποιων κατευθύνσεων και συμφωνιών από τις πολιτικές ηγεσίες των μεγάλων και ισχυρών χωρών.

Είναι γεγονός ότι η προστασία του περιβάλλοντος σήμερα σε μια εποχή αφενός μεγάλων περιβαλλοντικών αλλαγών (κλιματική αλλαγή, ερημοποίηση, απώλεια βιοποικιλότητας κλπ) και αφενός μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης αποτελεί πραγματική πρόκληση τόσο για την πολιτική και πνευματική ηγεσία, όσο και για την συνεπαγόμενη κοινωνική δράση από το τοπικό και περιφερειακό έως εθνικό και το παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος του σχεδιασμού και του προγραμματισμού για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου προκειμένου να εντοπιστούν τα κατάλληλα μέσα και τρόποι ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα στη σημερινή συγκυρία.

Το κύριο ερώτημα που τίθενται και επιχειρείται να συζητηθεί είναι κατά πόσον σε εποχή οικονομικής κρίσης η διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα πολιτικής ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη χωρίς να κάνει σοβαρές εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος. Για το λόγο αυτό είναι ανάγκη να εξεταστεί ο ρόλος και η βέλτιστη χρήση των σχεδιαστικών και θεσμικών εργαλείων που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού και προγραμματισμού. Ιδιαίτερα σε ευαίσθητες και κρίσιμες περιοχές- ορεινές, παράκτιες και νησιωτικές - όπως και η δική μας (Κεφαλονιά- Ιθάκη και λοιπά Ιόνια Νησιά) η διαδικασία αυτή είναι πρωταρχική πολιτική επιλογή για κάθε τοπική αρχή και φορέα.

Το ΙΚΙ, με αφορμή την παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον και την ανάπτυξη αλλά και την συμπλήρωση 20 χρόνων από την έκδοση της οδηγίας 'Natura 2000' της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της φύσης, θα προβεί στο επόμενο διάστημα στην πραγματοποίηση σχετικών εκδηλώσεων για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.




00 inkefalonia general ad 300X250