Πιο «φθηνές» οι εκλογές της Κυριακής

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 09:54

Πιο «φθηνές» οι εκλογές της Κυριακής

Μειωμένη κατά 30%, δηλαδή γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι η εκλογική δαπάνη του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έναντι των εκλογών του περασμένου Μαΐου, έκανε γνωστό ο υπηρεσιακός υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό και τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχο Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη.


Επίσης, οι δύο παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης διαβεβαίωσαν τον υπουργό Εσωτερικών ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών είναι σε πλήρη ετοιμότητα ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ο κ. Μανιτάκης, αφού αναγνώρισε τη σημασία της συνεισφοράς των Δήμων και των Περιφερειών, που άλλωστε έχουν και τη μεγαλύτερη ευθύνη των εκλογών, ανακοίνωσε μία σειρά αποφάσεων που άπτονται της εκλογικής διαδικασίας.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μανιτάκης, ο αριθμός των δικαιούχων αποζημίωσης για την εμπλοκή τους στην εκλογική διαδικασία παραμένει ο ίδιος. Το ποσό των αποζημιώσεων όμως μειώνεται για τις περισσότερες κατηγορίες, πλην των εργαζόμενων στους δήμους, όπου θα υπάρξει μικρή αύξηση. Η συνολική πίστωση που θα διαχειριστεί το υπουργείο Εσωτερικών ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ τον περασμένο Μάιο.

Επίσης, εξοικονομούνται 800.000 ευρώ για τα τηλεγραφήματα των δικαστικών αντιπροσώπων από τους δήμους προς το υπουργείο Εσωτερικών (για την ανάληψη των καθηκόντων τους και για τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων), καθώς για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί ενημέρωση με τηλεομοιοτυπία (fax) μέσω του Δικτύου «Σύζευξις».

Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε, στη διάθεση του υπουργείου βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα οι πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία και θα καταβληθούν σταδιακά στους δικαιούχους από τις 15 Ιουνίου, αφού πρώτα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων των δικαιούχων.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μανιτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις θα ήθελα να τονίσω πως ο αριθμός των δικαιούχων παραμένει αμετάβλητος, σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές, ωστόσο η αποζημίωση στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων μειώθηκε όσο περίπου και η περικοπή του προϋπολογισμού εκλογών, εκτός από μια κατηγορία δικαιούχων, τους εργαζόμενους στους δήμους, που έγινε προσπάθεια και κατέστη δυνατή η αύξηση της αποζημίωσης».

Τέλος, σημείωσε: «Από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στη διάθεσή μας οι πιστώσεις για τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία και θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους σταδιακά από τις 15 Ιουνίου μετά και τη διασταύρωση των στοιχείων τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ