Ξεκίνησε στην Κεφαλονιά η ψηφιακή τηλεόραση - Τέλος οι αναλογικές εκπομπές

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 11:06

Ξεκίνησε στην Κεφαλονιά η ψηφιακή τηλεόραση - Τέλος οι αναλογικές εκπομπές

Του Χρήστου Λαμπράκη

Στην ψηφιακή εποχή πέρασε στις 23.30 της Πέμπτης το τηλεοπτικό σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών από το κέντρο εκπομπής του Αίνου, παράλληλα με την οριστική παύση των αναλογικών εκπομπών.

Πλέον στους τηλεοπτικούς μας δέκτες εμφανίζονται τα κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας MEGA, ANT1, STAR, ALPHA, SKAI, EPSILON, MAKEDONIA TV, ART) από τις συχνότητες 22 και 33 καθώς επίσης και για πρώτη φορά περιφερειακά κανάλια της Κέρκυρας (Corfu TV, Start) , της Ηπείρου (Ηπειρος TV1, ITV, ΒΗΜΑ TV, ARTA TV, Kosmos Tv) της Αιτωλοακαρνανίας (Αχελώος TV) και ένα απροσδιόριστο (D) από τις συχνότητες 59 και 60.

Όπως πρώτοι σας ενημερώσαμε τα προγράμματα της ΝΕΡΙΤ (ΝΕΡΙΤ 1 και ΝΕΡΙΤ SPORTS, Βουλή) θα συνεχίσουν να εκπέμπουν αναλογικά έως την Τρίτη καθώς καθυστέρησε να παραλειφθεί μέρος του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για την ψηφιακή εκπομπή τους.

Την Τρίτη αναμένεται η μετάβαση των παραπάνω τριών σε ψηφιακή εκπομπή καθώς επίσης και η εμφάνιση της ΝΕΡΙΤ HD, του δορυφορικού προγράμματος της Κύπρου (Cyprus Sat) καθώς επίσης και των διεθνών BBC WORLD, DW, TV5).

Παράλληλα, σύμφωνα με την έως τώρα πληροφόρηση το Ζακυνθινό Ionian Channel το οποίο έχει περιφερειακή άδεια εκπομπής, δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να ενταχθεί στο ψηφιακό μπουκέτο της DIGEA στον Αίνο με αποτέλεσμα να είναι το μόνο που θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά, μετά την Τρίτη.

  • Τα οφέλη της ψηφιακής τηλεόρασης

Η ψηφιακή τηλεόραση προσφέρει υψηλής ποιότητας εικόνα χωρίς χιόνια και είδωλα και καθαρό ήχο.

Παράληλα επιτρέπει τη μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας και ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος με πληροφορίριες για το εκπεμπόμενο πρόγραμμμα.

  • Πως θα πραγματοποιηθεί η λήψη των σταθμών

Για την λήψη των προγραμμάτων απαιτείται σύγχρονη τηλεόραση που να υποστηρίζει το πρότυπο MPEG4 (οι αγορασμένες τα τελευταία τέσσερα χρόνια το υποστηρίζουν).

Εάν η τηλεόραση σας είναι παλαιότερης τεχνολογίας απαιτείται ψηφιακός αποκωδικοποιητής, το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 20-50 ευρώ.

Στην αγορά κυκλοφορούν δυο κατηγοριών αποκωδικοποιητές. Οι SD (τυπικής ευκρίνειας) και οι HD (υψηλής ευκρίνειας). Οι δεύτεροι υπερτερούν στο γεγονός ότι μπορούν να κάνουν λήψη των προγραμμάτων υψηλής ευκρίνειας. Σήμερα το μοναδικό πρόγραμμα υψηλής ευκρίνειας που εκπέμπεται είναι αυτό της ΝΕΡΙΤ HD. Στο μέλλον αναμένεται η έναρξη τουλάχιστον δυο ακόμη από τους ιδιωτικούς σταθμούς.

Για να πραγματοποιήσετε τη λήψη των σταθμών απαιτείται σάρωση των συχνοτήτων μια άμεσα και μια μετά την έναρξη εκπομπής του διαύλου της ΝΕΡΙΤ ώστε να λάβετε και αυτά τα κανάλια.

Δείτε από εδώ τις οδηγίες της DIGEA για τον επανασυντονισμό των σταθμών

Εάν λαμβάνετε τους σταθμούς χωρίς εικόνα σημαίνει ότι η τηλεόρασή σας δεν μπορεί να προβάλλει τους σταθμούς.

  • Τι θα συμβεί για τις περιοχές που δεν λαμβάνουν σήμα από τον Αίνο

Η Κεφαλονιά, βάσει του επίσημου χάρτη κάλυψης διαθέτει πολλές λευκές ζώνες.

Αυτές οι ζώνες δεν λαμβάνουν σήμα από το οικείο κέντρο εκπομπής (εν προκειμένω ο Αίνος) και είτε λαμβάνουν από γειτονικό είτε δεν λαμβάνουν καθόλου.

Για τη δεύτερη περίπτωση, θεωρητικά, έχει προβλεφθεί το Υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση να εγκαταστήσει μικρούς πομπούς στα «νεκρά σημεία» κάτι τέτοιο όμως βρίσκεται στις καλένδες λόγω χρηματοδότησης καθώς η απόφαση αγοράς μικρών πομπών θα ληφθεί για όλες τις περιοχές της επικράτειας.

 DSC 0209

DSC 0211

DSC 0212