Ο "μικρός Γαλαξίας" του Διονύση Πετεινάτου! Ένα ηλιακό ρολόι, μια τεράστια υδρόγειος και η σελήνη της στα Ραζάτα! Γνωρίστε τα…

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 15 Ιουλίου 2014 10:50

Ο "μικρός Γαλαξίας" του Διονύση Πετεινάτου! Ένα ηλιακό ρολόι, μια τεράστια υδρόγειος και η σελήνη της στα Ραζάτα! Γνωρίστε τα…

Ένα ηλιακό ρολόι, μια τεράστια υδρόγειος και η σελήνη της , όλα εγκατεστημένα στα Ραζάτα!Σας ακούγετε ενδιαφέρον; Αν ναι δεν έχετε παρά να το επισκεφθείτε από κοντά και να μάθετε όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν ιδιαίτερη μια τέτοια κατασκευή... Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή Οταν επισκεφθήκαμε από κοντά τις ιδιαίτερες κατασκευές του καθηγητή Θεολογίας του 3ου Γυμνασίου κ. Διονύση Πετεινάτου, καταλάβαμε πραγματικά τι ήθελε να αποτυπώσει στο... μικρό Γαλαξία που έφτιαξε στα Ραζάτα.

«Θέλω να συνδυάσω την θρησκεία και την επιστήμη γιατί και τα δύο αναφέρονται στον άνθρωπο. Η γη είναι περιστρεφόμενη και είναι κατασκευασμένη από πολυεστέρα που έχε μέσα εσωτερικό σκελετό με σίδερο και είναι καλυμμένη σαν να φτιάχνεις μία βάρκα» μας λέει στα πρώτα του λόγια ο κ. Πετεινάτος και συνεχίζει αναφορικά με το Ηλιακό Ρολόι: «Το Ηλιακό Ρολόι είναι ένα όργανο μέτρησης χρόνου. Είχα δει στο παρελθόν πολλά Ηλιακά Ρολόγια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μου άρεσαν. Ήθελα ένα Ηλιακό Ρολόι, να κάνω τους υπολογισμούς και να το κατασκευάσω. Μου πήρε περίπου πέντε μήνες για να το ολοκληρώσω».

DSC 0466

Ο καθηγητής του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου Διονύσης Πετεινάτος

Ο κ. Πετεινάτος μας εξηγεί γιατί αξίζει ένα παιδί να επισκεφθεί από κοντά τις κατασκευές του: «Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δει κάποιος από κοντά πως λειτουργεί ένα ηλιακό ρολόι, αλλά και να παρατηρήσει στην τεράστια περιστρεφόμενη υδρόγειο πόσο μικρός είναι ο τόπος μας σε σχέση με την υπόλοιπη γη. Επίσης αξίζει τον κόπο να παρατηρήσετε την τεράστια έκταση που έχει ο Ειρηνικός Ωκεανός σε σχέση με την υπόλοιπη γη».

Γιατί όμως αποφάσισε να φτιάξει μία τέτοια κατασκευή; Ο ίδιος μας απαντά: «Μου αρέσει η γεωγραφία, η αστρονομία και η γεωλογία . Με έχει εντυπωσιάσει η ίδια η γη και ταυτόχρονα η ασημαντότητά της. Η Γη είναι μαζί με τους άλλους πλανήτες είναι μόνο το 1% του Ηλιακού συστήματος, που είναι ένα από τα δισεκατομμύρια που υπάρχουν στο δικό μας Γαλαξία».

Όλες οι κατασκευές από μόνες τους είναι πηγές γνώσης: «Στη βάση της σελήνης υπάρχουν αστρονομικά και γεωλογικά στοιχεία της, στη βάση της γης υπάρχουν, αστρονομικά, γεωγραφικά, βιολογικά και γεωλογικά στοιχεία» μας λέει ο κ. Πετεινάτος.

DSC 0537

DSC 0467

Ο κ. Πετεινάτος τονίζει επίσης πως ο χώρος είναι επισκέψιμος: « Είναι ανοικτό για το κοινό και να πάει κόσμος να δει τις κατασκευές. Όποιος θέλει είτε μικρός, είτε μεγάλος, μπορεί να πάει και να συμπληρώσει πάνω στην υδρόγειο, μια πόλη ή μία περιοχή. Θα είναι πολύ όμορφο να ξεκινήσουν να το επισκέπτονται και σχολεία και να ενημερώνονται».
Για να δούμε όμως πιο προσεκτικά το Ηλιακό Ρολόι

DSC 0544

«Είναι ένα οριζόντιο Ηλιακό ρολόι. Αποτελείται από μια μαρμάρινη ημικυκλική πλάκα, διαμέτρου 1,5 μ. και ακτίνας 0,75 μ., η οποία είναι τοποθετημένη σε οριζόντιο επίπεδο. Ακόμη αποτελείται από μια μεταλλική ανοδείξωτη ράβδο (γνώμονα) μήκους 0,45 μ., η οποία είναι τοποθετημένη σταθερά στο κέντρο της διαμέτρου της μαρμάρινης πλάκας.

Ο γνώμονας σχηματίζει γωνία τριάντα οχτώ μοιρών και δώδεκα πρώτων λεπτών της μοίρας (38ο.12΄) με το οριζόντιο επίπεδο και έχει κατεύθυνση προς το Βορρά.
Το διάγραμμα ωρών χαράχτηκε πάνω στη μαρμάρινη πλάκα με τη βοήθεια ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος έχει σαν παράμετρο το ημίτονο του γεωγραφικού πλάτους του τόπου (38ο.12΄) όπου βρίσκεται το ρολόι. Οι αριθμοί των ωρών είναι σκαλισμένοι κυκλικά στην άκρη της επιφάνειας της πλάκας. Οι γραμμές της 6ης π.μ. και της 6ης μ.μ. ώρας ταυτίζονται με τη διάμετρο της πλάκας, έχοντας η πρώτη κατεύθυνση προς τη Δύση και η δεύτερη κατεύθυνση προς την Ανατολή. Στο κέντρο της διαμέτρου είναι χαραγμένη κάθετα η γραμμή της 12ης ώρας και έχει κατεύθυνση προς το Βορρά. Οι γωνίες των ωρών μεγαλώνουν όσο απομακρύνονται από τη γραμμή της 12ης ώρας όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.
Πώς υπολογίζουμε την ώρα σε ένα Ηλιακό Ρολόι

DSC 0525

Για να βρούμε την ώρα ζώνης κάνουμε τις παρακάτω διορθώσεις :

1.- Προσθέτουμε μια ώρα (+ 1 ώρα), αν ισχύει η θερινή ώρα. Η θερινή ώρα εφαρμόζεται από το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου έως το τελευταίο Σάββατο του Οκτωβρίου.

2.- Η τροχιά της Γης που πραγματοποιείται με κλίση εικοσιτριών μοιρών (23ο) γύρω από τον Ήλιο δεν είναι απόλυτα κυκλική αλλά ελλειπτική. Έτσι η απόσταση της Γης από τον Ήλιο μεταβάλλεται συνεχώς με συνέπεια να μεταβάλλεται συνεχώς και η ταχύτητα της Γης. Γι'αυτό επιβάλλονται διορθώσεις (εξίσωση χρόνου) εξαρτώμενες από την ημερομηνία και εκτεινόμενες σ' ένα χρονικό διάστημα εύρους 30 λεπτών.

3.- Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο ανώτερο σημείο της φαινόμενης τροχιάς του (Ηλιακό μεσημέρι), η σκιά του γνώμονα δείχνει 12. Όμως ο Ήλιος δεν μεσουρανεί την ίδια χρονική στιγμή παντού, γι' αυτό η ώρα που δείχνει το Ηλιακό ρολόι (τοπική ώρα) διαφέρει από τόπο σε τόπο και χρησιμοποιούμε για πρακτικούς λόγους την ώρα ζώνης. Έτσι προκύπτει διόρθωση 24 λεπτών η οποία έχει υπολογιστεί για το γεωγραφικό πλάτος των Ραζάτων και την ώρα ζώνης της Ελλάδος.

Συνολικά οι παραπάνω διορθώσεις φαίνονται στον παρακάτω πίνακα.

DSC 0539

 

Παρακάτω περισσότερες εικόνες

DSC 0527DSC 0528DSC 0531DSC 0532DSC 0533DSC 0536DSC 0540DSC 0546




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250