Είναι οριστικό:Δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 07:57

Είναι οριστικό:Δεν θα μειωθεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης

Σε κοινή συνέντευξη τύπου των Υπουργών Οικονομικών ,Περιβάλλοντος και Υγείας την 25η Δεκεμβρίου ,μετά τη σύσκεψη για το συντονισμό δράσεων για την αιθαλομίχλη ,αναφέρθηκε-μεταξύ άλλων-ότι δεν πρόκειται να μειωθεί να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Στην εισήγησή του, ο κ.Στουρνάρας,ανάφερε ότι:«Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι πέρσι οι στόχοι για φόρο στα καύσιμα συνολικά και ΦΠΑ και ειδικό φόρο κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα ήταν 7 δις ευρώ, για την ακρίβεια 7.114.000.000 €. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν 280 εκ. που είχαν προϋπολογιστεί για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Άρα ο στόχος, ο καθαρός στόχος ήταν 6,8 δις ευρώ...

....η πραγματοποίηση από τα έσοδα είναι 6,6 δις. Από αυτά, πρέπει να αφαιρέσουμε 120 εκ. περίπου- δεν ξέρουμε το ακριβές νούμερο για το επίδομα θέρμανσης που καταβλήθηκε στην περσινή θερμαντική περίοδο. Το νούμερο δεν είναι ακριβές ίσως είναι λίγο λιγότερο, αλλά βάζω 120 εκ..

Επομένως τα καθαρά έσοδα από φόρους σε ενεργειακά προϊόντα είναι 6.481.000 €. Η απόκλιση είναι 353 εκ., δηλαδή περίπου 5%.

Που οφείλεται αυτό. Η απόκλιση αυτή, των 353 εκ., οφείλεται κυρίως σε δυο λόγους: στην υψηλή αποθεματοποίηση που έγινε ενόψει της αύξησης της τιμής και ανήλθε περίπου σε 238 εκ. λίτρα και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την τιμή του προϊόντος, ούτε με την ύφεση. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες και είναι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο κύκλωμα πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης.

Για την ακρίβεια από εξειδικευμένη οικονομετρική μελέτη προκύπτουν τα εξής: Η μείωση των ποσοτήτων στο πετρέλαιο θέρμανσης που ανήλθε περίπου σε 70% (60% μεταξύ του 2012 και του 2013) οφείλεται στους εξής παράγοντες:
- Κατά 11% περίπου (11,5%) οφείλεται στην επίδραση της τιμής λόγω του αυξημένου φόρου
- Κατά 3,4% οφείλεται στην ύφεση
- Κατά 23,9% οφείλεται στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες. Αυτό μετριέται με ένα συγκεκριμένο τρόπο...
- Κατά 32% οφείλεται στην αποθεματοποίηση του '12 που σχετίζεται με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Άρα ένα μικρό μόνο της μείωσης των φορολογούμενων ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης οφείλεται στην αύξηση του φόρου και άρα στην τιμή..

Η πολιτική του Υπουργείου είναι η εξής: αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, η θεραπεία του όμως δεν είναι να μειώσουμε την τιμή διότι μείωση τιμής σημαίνει ότι ανοίγουμε πάλι παράθυρα σε λαθρεμπόριο και, επίσης, σημαίνει ότι επιδοτούμε τους πάντες, ανεξαρτήτως εισοδήματος....

Εμείς προτιμούμε να δώσουμε επίδομα θέρμανσης σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και ειδικά στους φτωχότερους. Όπως ξέρετε και όπως σας είπα πριν, ενώ είχαμε προϋπολογίσει ότι θα δοθεί σε επίδομα θέρμανσης πέρσι 280 εκ., δόθηκαν γύρω στα 100 με 120 εκ. Για να διευκολύνουμε τον κόσμο διευρύναμε φέτος κατά πολύ τα κριτήρια του επιδόματος, δηλαδή τώρα και μπορώ να σας πω ότι με αυτά που θα σας πω καλύπτουμε περίπου το μισό πληθυσμό ...»




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250