Χριστούγεννα στο Στενό του Μαγγελάνου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013 12:31

Χριστούγεννα στο Στενό του Μαγγελάνου

Χρόνια πολλά και τις καλύτερες ευχές από το πλήρωμα του C/V Carolina Star, διαπλέοντας το Στενό του Μαγγελάνου. Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, Πορτογάλος θαλασσοπόρος, ανακάλυψε το στενό μεταξύ της Γης του Πυρός και της Αμερικανικής Ηπείρου, κάτω από την Ισπανική Σημαία του Βασιλιά Καρόλου του Α'. Έπεισε τον βασιλιά της Ισπανίας να χρηματοδοτήσει την αποστολή αυτή για να βρει το πέρασμα προς τα Νησιά της θάλασσας των Μολούκων (Φιλιππίνες) και τα νησιά των μπαχαρικών.

Το 1519 απέπλευσε από την Σεβίλλη με 5 πλοία και 270 άντρες, καταπνίγοντας μια ανταρσία στο δρόμο, το 1520 διέσχισε το κανάλι. Με τρία πλοία εναπομείναντα διέπλευσε τη Νότια θάλασσα, που την ονόμασε Ειρηνικό ωκεανό από το ήσυχο ταξίδι που είχε, για να σκοτωθεί από τον Βασιλιά Λάπου-Λάπου στις Φιλιππίνες τον Απριλίου του 1521. Το τελευταίο πλοίο του με κυβερνήτη τον Juan De Elcano συνεχίζοντας δυτικά διέπλευσε το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας κι επέστρεψε στην Ισπανία το 1522, διαπλέοντας όλο τον κόσμο για πρώτη φορά. Στα ημερολόγια του πλοίου καταγράφετε κι ένας Έλληνας με το όνομα Νικόλαος από την Ρόδο.


Χαρακτηριστικό της δυσκολίας του εγχειρήματος είναι οι ονομασίες που έδωσαν στα περάσματα. Passo del hambre δλδ το πέρασμα της πήνας και passo tortuoso δλδ το πέρασμα του βασανιστηρίου είναι κάποια από αυτά


Το στενό έχοντας άνοιγμα από 2 έως 20 μίλια και απόσταση από το Ακρωτήρι της Παρθένου μέχρι το Ακρωτήρι του Αγίου Πνεύματος 350 μίλια αποτέλεσε σημαντικό δίαυλο για την ναυσιπλοΐα μέχρι το άνοιγμα της διώρυγας του Παναμά το 1914.


Κατά τον διάπλου ο καιρός αλλάζει από την νηνεμία και τη μπουνάτσα σε σφοδρότατους ανέμους της τάξης των 90 μιλίων την ώρα και φουρτούνα. Ο καιρός συχνά είναι απρόβλεπτος και αλλάζει από την μια στιγμή στην άλλη εξ' αιτίας της μικρής απόστασης από την Ανταρκτική και της υψηλής βαροβαθμίδας που καταγράφετε. Επίσης η διαμόρφωση της στεριάς αλλάζει από απόκρημνα και έρημα βράχια σε δάση και τέλος ίσιες πεδιάδες. Στο νοτιότερο ακρωτήρι της Αμερικανικής ηπείρου σε πλάτος 53'-54" Νότιο βρίσκετε επάνω στο βουνό ένας σταυρός ύψους 20 μέτρων, προστάτης των ναυτικών που περνάνε από εκεί για ασφαλή επιστροφή σπίτια τους και καλές θάλασσες. Περάσαμε από κάτω ακριβώς τα μεσάνυχτα της παραμονής ξημερώνοντας Χριστούγεννα, ενώ το πρωί ήμασταν έξω από την Punta Arenas


Αυτή την εποχή ο Ήλιος δύει στις 11 το βράδυ και από τις 2 και μισή αρχίζει και φέγγει. Στο λυκόφως και κατά την μικρή διάρκειας νύχτα Ο σταυρός του Νότου και το α-Κενταύρου, κυριαρχούν στον νυχτερινό ουρανό.


Το καλοκαίρι εδώ ξεκινάει από 21 Δεκέμβρη μέχρι 21 Μάρτη και η θάλασσα ανάμεσα στις μυριάδες νησάκια γεμίζει φάλαινες που έρχονται να γεννήσουν στα προστατευμένα νερά. Στο τέλος του καλοκαιριού ξεκινάνε για το αένναο ταξίδι τους προς το βορρά.
Παραθέτω ορισμένες φωτογραφίες όπου κατάφερα να τραβήξω καθώς η περιορισμένη ορατότητα δεν έδωσε πολλές ευκαιρίες.

MAGELAN 1MAGELAN 2MAGELAN 3MAGELAN 4MAGELAN 5MAGELAN 6MAGELAN 7MAGELAN 8




00 inkefalonia general ad 300X250