3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2013 00:01

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Άλλη μια παγκόσμια ημέρα για άτομα με αναπηρία έφτασε. Με αφορμή την ημέρα αυτή, γράφουμε για να ευαισθητοποιήσουμε τους φορείς και την κοινή γνώμη, γιατί εμείς ζούμε με τα άτομα αυτά και παλεύουμε για ένα καλύτερο μέλλον τους και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Διανύουμε το τέλος του 2013 και θα μπορούσαμε να πούμε χωρίς υπερβολή πως οι δομές, η συμπεριφορά της κοινωνίας, των υπευθύνων των τοπικών φορέων για τα ΑΜΕΑ, μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω.

Κάποιοι ακούγοντας άτομο με αναπηρία σκέφτονται ένα άτομο χωρίς ικανότητες, θέλω, ανάγκες. Και όμως τα άτομα αυτά όχι μόνο έχουν ικανότητες και ανάγκες αλλά κοινωνικά είναι ισότιμα με τον καθένα πολίτη μιας ευνομούμενης καλά λειτουργημένης κοινωνίας και σκοπός όλων θα πρέπει να είναι η ομαλή ένταξή τους σε αυτή. Αντίθετα, είναι θύματα χρόνιου παραγκωνισμού που τα έχει απομακρύνει από οποιαδήποτε εκπαιδευτική βαθμίδα αλλά και από την παραγωγική διαδικασία και σαν αποτέλεσμα έχει τον ακούσιο «εγκλεισμό» των ατόμων στα σπίτια τους .Φυσικά αυτό συνεπάγεται τον ψυχολογικό μαρασμό τους και την παράδοσή τους από τη ζωή.

Όμως, ας αναφερθούμε πιο συγκεκριμένα για το νομό μας. Οι δομές στον τόπο μας για τα άτομα με αναπηρία έχουν ως εξής: α. Ειδικό Νηπιαγωγείο Περατάτων (Α/βαθμια) β. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Περατάτων (Α/βαθμια) γ. Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Φαρακλάτων(Β/θμια).Όλα αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα: καθυστέρηση έναρξης σχολικής χρονιάς, προβλήματα μετακίνησης, έλλειψη σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού ,έλλειψη επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με αποτέλεσμα μειωμένο διδακτικό ωράριο, κτιριακή υποδομή και δέχονται μαθητές μέχρι ορισμένη ηλικία. Μετά όμως τι; Μέχρι εκεί ορίζει το κράτος την παραγωγική ηλικία των ΑΜΕΑ.

Τέλος, άλλη δομή για ΑΜΕΑ είναι και το ΚΕΦΙΑΠ (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Στα τόσα χρόνια λειτουργίας του Κέντρου και της συνεχόμενης εναλλαγής των Προέδρων και Διοικητών του, ανάλογα με την εκάστοτε Κυβέρνηση, η αναλγησία των υπευθύνων να θεμελιώσουν ένα σταθερό Κέντρο φροντίδας προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης, εκπαίδευσης των ΑΜΕΑ οδήγησε τους γονείς και κηδεμόνες αλλά και τα ίδια τα άτομα στην απομάκρυνσή τους από αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάρτιο του 2008 ο Σύλλογός μας παραχώρησε ένα 9θέσιο λεωφορείο για την μεταφορά όχι μόνο των μελών μας, αλλά όλων των ΑΜΕΑ από και προς το Κέντρο. Επίσης πριν από δυο χρόνια το ΚΕΦΙΑΠ απέκτησε και δυο οδηγούς με απόσπαση από άλλο φορέα. Παρόλα αυτά ενώ θεωρήσαμε ότι το πρόβλημα της μετακίνησης έχει λυθεί η κατάσταση όχι μόνο παρέμεινε η ίδια αλλά χειροτέρεψε με τη μείωση των ωρών στα προγράμματα ( χωρίς να μας εξηγήσουν το λόγο) με αποτέλεσμα ΑΜΕΑ από απομακρυσμένες περιοχές έως σήμερα να μην εκπαιδεύονται και να είναι κλεισμένα στα σπίτια τους, αλλά και αυτά που παρακολουθούν πηγαίνουν τρεις φορές την εβδομάδα για περίπου δυόμισι ώρες.

Από τον Σύλλογό μας γίνονται προσπάθειες να διεκπεραιωθούν εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΚΕΦΙΑΠ μέσα στα πλαίσια συνεργασίας με άλλους φορείς (ΔΗΜΟ ,ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ,ΚΕΚ) όπως μουσική, γυμναστική ,εικαστικά καθώς και την λειτουργία του ήδη υπάρχοντος και πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου αγγειοπλαστικής τα οποία ευελπιστούμε να προχωρήσουν και να μην μείνουν μόνο σε λόγια και υποσχέσεις. Ελπίζουμε αυτές μας τις προσπάθειες να στηρίξει και ο νέος Διοικητής του Νοσοκομείου ως υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν οι υπεύθυνοι Κρατικοί Λειτουργοί ότι τα ΑΜΕΑ στη χώρα μας έχουν τα ίδια δικαιώματα και με όλους τους πολίτες όπως συμβαίνει και με τα ΑΜΕΑ των άλλων χωρών της ΕΕ και επιβάλλεται να διεκδικήσουν χρηματοδότηση προγραμμάτων για την στήριξη των ΑΜΕΑ.

Η φετινή 3η Δεκεμβρίου ας είναι ημέρα αφύπνισης της Πολιτείας και της τοπικής κοινωνίας της Κεφαλονιάς ώστε τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ να διασφαλιστούν και να πάψουν να είναι θύματα αδιαφορίας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΚΗΣ                 ΜΑΡΙΕΤΤΑ. Ν. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250