Έρχεται η «ηλεκτρονική κατάσχεση»

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 00:45

Έρχεται η «ηλεκτρονική κατάσχεση»

Από το Δεκέμβριο-κατά πάσα πιθανότητα- το υπουργείο Οικονομικών (Γ.Γ.Π.Σ) θα στέλνει ηλεκτρονικά την εντολή κατάσχεσης στις τράπεζες. Η εφορία θα έχει πρόσβαση στο μητρώο όλων των καταθετών και θα πληροφορείται άμεσα τα τραπεζικά υπόλοιπα που διαθέτει ο οφειλέτης του δημοσίου. Θα εκδίδει στη συνέχεια το κατασχετήριο σε ηλεκτρονική μορφή ενώ οι τράπεζες θα δεσμεύουν στη συνέχεια το τραπεζικό υπόλοιπο του λογαριασμού και θα τα αποδίδουν στον λογαριασμό του δημοσίου.

Η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί άμεσα και έτσι θα επισπεύδεται ο χρόνος που μεσολαβεί από την απόφαση της εφορίας να κινήσει διαδικασίες κατάσχεσης καταθέσεων για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, μέχρι την είσπραξη των ποσών που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. (Για να ολοκληρωθεί σήμερα μια κατάσχεση, απαιτούνται με το ισχύον καθεστώς μέχρι και 3 μήνες, ενώ με το νέο σύστημα θα απαιτούνται λιγότερο από 10 μέρες)
Με το νέο σύστημα, οι κατασχέσεις θα γίνονται για χρέη από 300 ευρώ και πάνω, χωρίς να θίγεται το ακατάσχετο των 1.000 ευρώ για μισθούς και συντάξεις.