Διεκδικήσεις για την απεργία από τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 06 Νοεμβρίου 2013 20:14

Διεκδικήσεις για την απεργία από τους εργαζόμενους στην Αρχαιολογία

Η κυβέρνηση με τον Κρατικό Προϋπολογισμό (ΚΠ) για το 2014 επιδιώκει να καλλιεργήσει φρούδες ελπίδες ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού άρχισαν να πιάνουν τόπο και ότι διαμορφώνονται οι πρώτες ενδείξεις για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Πρόκειται για μεγάλη απάτη. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει μαζική απάντηση από την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, να δυναμώσει ο αγώνας με όλες τις μορφές. Γιατί δεν πρέπει να περάσει η απογοήτευση, ο συμβιβασμός, η λογική ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτελέσματα. Για να μην δώσουμε την ευκαιρία στην κυβέρνηση, στους επιχειρηματικούς ομίλους να αποτελειώσουν ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε, να χτυπήσουν τη συλλογική δράση, τη συλλογική πάλη.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού προκύπτουν τεράστια προβλήματα με την αποδυνάμωση της ήδη υποστελεχωμένης Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μέσω της «διαθεσιμότητας» των υπαλλήλων οδηγείται στην ανεργία και στην εξαθλίωση έμπειρο προσωπικό κάθε ειδικότητας, ανοίγοντας ουσιαστικά την «πόρτα» στους ιδιώτες για να καλυφθούν τα κενά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απολύσεις εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων όπως σχεδιαστές, εργατοτεχνίτες κ.ά. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καταργεί οργανικές θέσεις νοικιάζονται εκατοντάδες απελπισμένοι άνεργοι στις υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α μέσω "Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων" με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνάδελφοι στην Εφορεία μας, τη ΛΕ΄ ΕΠΚΑ, που δούλεψαν μέσω ΜΚΟ για 7 μήνες, είναι απλήρωτοι ακόμη και τώρα που έληξε το πρόγραμμα. Συνολικά είναι 5.500 σε όλη την Ελλάδα. Το μέλλον που μας επιφυλάσσουν είναι τα προγράμματα "Κοινωφελούς Απασχόλησης", η ανακύκλωση της ανεργίας, η σύγχρονη σκλαβιά. Θα μας βρουν απέναντί τους.

Σε σημαντικές ανασκαφές, όπως είναι στο Μετρό Θεσσαλονίκης και στο Αμύνταιο της Φλώρινας, αποτυπώνεται ξεκάθαρα η πολιτική της κυβέρνησης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Στο όνομα της «ανάπτυξης» απαξιώνονται οι αρχαιότητες και αντιμετωπίζονται ως «εμπόδια» του εργολαβικού κέρδους. Οι εργολήπτριες εταιρείες (π.χ. ΔΕΗ, Αττικό Μετρό), με την ανοχή πολλές φορές των Εφορειών, αυθαιρετούν εις βάρος των εργαζομένων με απολύσεις, τρομοκρατία, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων.

Υπό το βάρος της κατάργησης υπηρεσιών και διευθύνσεων, των απολύσεων, της κινητικότητας των υπαλλήλων και τις αξιολογήσεις, επιχειρείται η μεθοδευμένη προσπάθεια του ΥΠ.ΠΟ.Α να εκφυλίσει την δημόσια διαχείριση του πολιτισμού.

Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας και της αξιοπρέπειάς μας ως εργαζόμενοι, αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του λαού μας συμμετέχουμε μαζικά στην πανεργατική απεργία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου. Είναι ένα βήμα προς την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την απομόνωση του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού. Σπάμε τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές που προσπαθούν να διχάσουν τους εργαζόμενους σε μνημονιακούς-αντιμνημονιακούς, πατριώτες και μη, "αριστερούς" και "δεξιούς". Τα μέτρα μας κτυπούν όλους το ίδιο. Παλεύουμε για την ενότητα της εργατικής τάξης. Βάζουμε αιτήματα που αφορούν τις ζωές όλων των εργαζομένων. Μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεκδικούμε:

- Όχι στις νέες μειώσεις στους ήδη μειωμένους μισθούς που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τον νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητα τους και να υπογράφει Εθνική Γενική ΣΣΕ με επαναφορά του κατώτατου βασικού μισθού στα 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση. Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζόμενων με βάση την ηλικία.

- Να πούμε όχι στο νέο τσεκούρι που έρχεται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στο πετσόκομμα των εφάπαξ. Να καταργηθούν άμεσα οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να επανέλθουν η 13η και 14 κύρια και επικουρική σύνταξη, να επιστραφούν στα ταμεία τα κλεμμένα από το κράτος και τους εργοδότες. Όχι στην απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

- Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δίνονται σε όλους τους άνεργους χωρίς ορούς και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά γραφεία. Να μην επιτρέψουμε το σφαγιασμό των εποχικών επιδομάτων. Όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν μεταφορές. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, επαναφορά του επιδόματος τοκετού για όλες τις γυναίκες.

- Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Να παρθεί πίσω το χαράτσι των 25 ευρώ για τα νοσήλια, να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στην είσοδο των νοσοκομείων. Καμία συγχώνευση νοσοκομείου.

- Όχι στην απελευθέρωση των απολύσεων. Καμιά απόλυση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να ανακληθούν οι ως σήμερα απολύσεις στον δημόσιο τομέα και να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών στην Παιδεία, την Υγεία και την Πρόνοια.

- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.

- Όχι στη νέα φοροεπιδρομή που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός. Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού. Να καταργηθούν οι φόροι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Να μη μείνει λαϊκό σπίτι χωρίς θέρμανση.

- ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου. Όχι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. 7ωρο-5μερο-35ωρο.

- Στελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Όχι στις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ.

- Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Όχι στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού.

Εργαζόμενοι στην Αρχαιολογία