Ομιλία Θανάση Φρέντζου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων 2013

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013 07:42

Ομιλία Θανάση Φρέντζου στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων 2013

Ο Θανάσης Φρέντζος, Ιχθυολόγος, Μέλος του Δ.Σ. των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, προσκεκλημένος ομιλητής στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων του Δημοσίου που πραγματοποιήθηκε 10-13 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρέθεσε την εναρκτήρια εισήγηση στη θεματική ενότητα «Ελληνική θαλάσσια Ιχθυοτροφία: παρόν και μέλλον». Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων πραγματοποιείται κάθε 3 χρόνια και αποτελεί την κορυφαία επιστημονική συνάντηση των επιστημόνων της χώρας μας που ασχολούνται με την ιχθυολογία και τις υδατοκαλλιέργειες, την υδροβιολογία και τη διαχείριση υδάτινων οικοσυστημάτων. Κατά μέσο όρο παρουσιάζονται 100-120 επιστημονικές εργασίες, συμμετέχουν περισσότεροι από 500 σύνεδροι και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία (Aquatic Science and Fisheries Abstracts).

Στην ομιλία του ο κ. Φρέντζος αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Ιχθυοτροφίας, η οποία μετράει ήδη 32 χρόνια ζωής και αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη στα θαλάσσια μεσογειακά είδη παγκοσμίως. Η εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου από το 1981 έως σήμερα τον κατέστησε έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης των ελληνικών εξαγωγών συνολικά, καταφέρνοντας να μετατρέψει το έντονα αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο ιχθυηρών της χώρας μας σε θετικό. Αυτό, όπως τόνισε ο κ. Φρέντζος, συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την κατάσταση στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. όπου το έλλειμμα καλείται να καλυφθεί από την εισαγωγή 8.58 εκατομμυρίων τόνων ιχθυηρών στο σύνολο της Ε.Ε.

Μιλώντας για το παρόν της Ελληνικής Ιχθυοτροφίας, ο κ. Φρέντζος ανέφερε ότι στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 65 εταιρείες, με συνολική παραγωγή για το 2012 τους 121.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού, στις οποίες απασχολούνται 10.000 άτομα άμεσα και 8.000 άτομα έμμεσα. Ο κύκλος εργασιών για το ίδιο έτος ανήλθε στα 800 εκατομμύρια ευρώ (0.38% του ΑΕΠ), με τα μισά εξ αυτών να αντιστοιχούν σε εξαγωγές. Στο σημείο αυτό, ο κ. Φρέντζος επεσήμανε τον σημαντικότατο ρόλο που παίζει η Ελληνική Ιχθυοτροφία στις ξένες αγορές, καλύπτοντας μερίδιο των αγορών για τα προϊόντα τσιπούρα και λαβράκι σε πολύ υψηλά ποσοστά-88% στις ΗΠΑ και 63% στη Ρωσία, ενδεικτικά. Με μια τέτοια δυναμική διείσδυσης σε ξένες αγορές υψηλού κύρους, και στο πλαίσιο της προώθησης της υγιεινής Μεσογειακής διατροφής, η ελληνική ιχθυοτροφία έχει σίγουρα τη δυνατότητα να συμπαρασύρει και άλλες εξαγωγές Ελληνικών προϊόντων όπως η φέτα, το λάδι κ.α.
Αναφερόμενος στο μέλλον της Ελληνικής Ιχθυοτροφίας, τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία του FAO, ενώ η παγκόσμια ζήτηση ιχθυηρών καλύπτεται προς το παρόν κατά 50% από την υδατοκαλλιέργεια, μέχρι το 2030 η ζήτηση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 40 ακόμα εκατομμύρια τόνους, τα οποία θα κληθεί να καλύψει εξ' ολοκλήρου η υδατοκαλλιέργεια, καθώς η προσφορά από την συλλεκτική αλιεία δεν έχει πλέον περιθώρια αύξησης. Η πρόταση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καλυφθεί το προβλεπόμενο αλιευτικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ακριβώς αυτή η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταναλώνει 13,2 εκατομμύριο τόνους, εκ των οποίων το σημαντικό ποσό των 8,58 εκατομμυρίων τόνων προέρχεται από εισαγωγές. Η Ευρωπαϊκή υδατοκαλλιέργεια η οποία παράγει υγιεινά και ασφαλή προϊόντα αειφορικά και με αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες είναι η μόνη που μπορεί να καλύψει το έλλειμμα. Υπολογίζεται επίσης ότι για κάθε 13.000 τόνους που θα παράγονται, θα δημιουργούνται 3-4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Φρέντζος παρέθεσε και τις προσωπικές του προτάσεις, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
1. Εκτροφή νέων ειδών: είδη όπως το μαγιάτικο, ο κρανιός και το μυλοκόπι έχουν τις προοπτικές να ανταγωνιστούν τον σολομό στις παγκόσμιες αγορές, παρουσιάζοντας γρήγορη ταχύτητα ανάπτυξης και υψηλή απόδοση
2. Προσανατολισμός της έρευνας στην επιλογή γεννητόρων, όπως έχει ήδη γίνει στην εκτροφή των χερσαίων ζώων με θεαματικά αποτελέσματα.
3. Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης και ελέγχου, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση της προοπτικής που προσφέρουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας, οι τεχνολογικές εξελίξεις και η επιστημονική γνώση, για την ανάπτυξη του κλάδου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η Ελληνική Ιχθυοτροφία έχει τη δυνατότητα αύξησης της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του κλάδου κατά 1 δις. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, η οποία μεταφράζεται σε 20.000 νέες θέσεις εργασίας και 780 εκατ.ευρώ αύξηση της αξίας των Ελληνικών εξαγωγών. Ο κ. Φρέντζος έκλεισε την ομιλία του εκφράζοντας την ευχή να αξιοποιηθούν αυτές οι προοπτικές του «αναδυόμενου αστέρα» στην Ελλάδα, και να μην χαθεί μια ακόμα ευκαιρία ανάπτυξης όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.
*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομιλία του κ. Φρέντζου, μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιά: www.kefish.gr, http://kefish.gr/news/news-23.html




00 inkefalonia general ad 300X250