Μοσχονά στον COSMOS 96,5: "Στόχος μας ένα νοσοκομείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Παλικής"

Η αναπληρώτρια διοικήτρια του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου Ληξουρίου, κ. Μοσχονά, μίλησε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή COSMOS MAGAZINE για τη νέα πρόσληψη στο ακτινολογικό τμήμα και ανέφερε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είχε επιδιωχθεί από την αρχή της θητείας της το 2021, με συνεχείς προσπάθειες μέχρι να ολοκληρωθεί, γεγονός που κατέστη εφικτό όταν εγκαταστάθηκαν τα νέα μηχανήματα στο ακτινολογικό.
Τόνισε ότι η πρόσληψη χειριστή ήταν επιτακτική ανάγκη και σημαίνει ότι το ακτινολογικό θα λειτουργεί περισσότερες ώρες την ημέρα, με επιπλέον βάρδια, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τόσο τα τακτικά ραντεβού όσο και τα επείγοντα περιστατικά. Επεσήμανε ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια το τμήμα λειτουργούσε με μία μόνο χειρίστρια, γεγονός που δημιουργούσε δυσκολίες ιδιαίτερα στις άδειες και τις απογευματινές ώρες. Με τη νέα στελέχωση, όπως είπε, ξεπερνιούνται αυτά τα προβλήματα και γίνεται καλύτερος σχεδιασμός του τμήματος και των υπηρεσιών.
Αναφερόμενη στη στελέχωση του νοσοκομείου, σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις, που αποτελούν και το πιο βασικό κομμάτι. Υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία προκήρυξης γιατρών, με μία θέση ακτινολόγου με βαθμό διευθυντή και μία θέση μικροβιολόγου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και το νοσοκομείο θα αποκτήσει νέο μόνιμο ιατρικό προσωπικό. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τις θέσεις και πως πέρα από τις μόνιμες προσλήψεις που έγιναν, θα προκηρυχθούν άμεσα και θέσεις νοσηλευτή και παρασκευαστή για το μικροβιολογικό τμήμα.
Υπογράμμισε ότι οι προκηρύξεις γίνονται με σχεδιασμό, σε συνεργασία με την ΥΠΕ και το Υπουργείο, βάσει αναγκών και ζήτησης, και όχι τυχαία ή αφηρημένα. Χαρακτήρισε σημαντική αυτή τη συνεργασία, καθώς λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου.
Σε ερώτηση για τις κτηριακές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προκήρυξη της μελέτης για την επισκευή του κτηρίου. Όπως είπε, πρόκειται να ανατεθεί σε ανάδοχο η μελέτη, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια και η προκήρυξη του έργου. Παραδέχθηκε ότι τα βήματα δεν είναι τόσο γρήγορα όσο θα ήθελαν, αλλά υπάρχει πρόοδος, έστω και μικρή. Δήλωσε ότι δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη με την παρούσα κατάσταση του κτηρίου, αλλά τόνισε ότι η διαδικασία εξελίσσεται και δεν είναι στάσιμη, παρά τις περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει το φαινόμενο προκηρύξεων χωρίς ενδιαφέρον, διευκρίνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν ισχύει κάτι τέτοιο για το Μαντζαβινάτειο, καθώς σε κάθε προκήρυξη υπήρξε συμμετοχή, ακόμα κι αν όχι πάντα κατάληξη. Τόνισε ότι σπάνια μια θέση μένει άγονη, ενώ συνολικά στην Κεφαλονιά υπάρχει ενδιαφέρον για τις περισσότερες ειδικότητες. Εξαίρεση αποτελεί η ειδικότητα του παθολόγου, όπου υπάρχει γενικότερη έλλειψη σε όλη την Ελλάδα, κάτι που δεν αφορά αποκλειστικά το Αργοστόλι ή το Ληξούρι.
Όπως είπε, τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει αρκετοί γιατροί, ωστόσο το θέμα του παθολόγου παραμένει κρίσιμο και καταβάλλεται προσπάθεια για την εύρεση λύσης.
Σε ερώτηση για το ΕΚΑΒ, εξήγησε ότι αποτελεί ανεξάρτητη υπηρεσία, δεν υπάγεται στο Ληξούρι ή το Αργοστόλι, αλλά καλύπτει ολόκληρη την Κεφαλονιά. Υπογράμμισε ότι στο Ληξούρι υπάρχει πάντοτε ένα ασθενοφόρο, όπως και στο Αργοστόλι, ενώ η κίνηση καθορίζεται από τις ανάγκες των περιστατικών. Σημείωσε ότι μεγάλη βοήθεια προσέφεραν τα δύο ασθενοφόρα που δόθηκαν ως δωρεά στο Αργοστόλι, τα οποία ανέλαβαν τις δευτερογενείς διακομιδές, με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να επικεντρώνεται αποκλειστικά στα επείγοντα περιστατικά.
Για το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και των τουριστών της Παλικής, τόνισε ότι πρέπει να νιώθουν καλά, αφού ό,τι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο Ληξούρι, υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί αλλού. Επισήμανε ότι τα ευχαριστήρια και οι αντιδράσεις του κόσμου δείχνουν ότι η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται και είναι ικανοποιημένη. Κατέληξε λέγοντας ότι πάντοτε υπάρχει δυνατότητα για βελτίωση και ποτέ δεν πρέπει να θεωρείται ότι η προσπάθεια έχει ολοκληρωθεί.
{https://soundcloud.com/user-46829938/cosmos-96-5-zoi-moschona-2-9}