Σκάλα, Λουρδάς, Αϊ Χέλης και 21 ακόμη περιοχές της Κεφαλονιάς υπό ειδικό καθεστώς προστασίας

Σε νέο καθεστώς προστασίας 24 παραλίες της Κεφαλονιάς – Τι προβλέπει η Ειδική Μελέτη για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου
Με σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος της Κεφαλονιάς έρχεται η δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου, όπως προβλέπεται στη νέα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Σεπτεμβρίου.
Το πάρκο, το οποίο θα καλύπτει έκταση άνω των 14.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτείνεται από βόρεια της Κεφαλονιάς έως νότια των Αντικυθήρων, περιλαμβάνοντας τον Ιόνιο τομέα της Ελληνικής Τάφρου, που θεωρείται πυρήνας βιοποικιλότητας της Μεσογείου.
Λόγω της εξαιρετικής σημαντικότητας για το νησί μας , το INKEFALONIA.GR, θα σας παρουσιάζει κατά τμήματα τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις.
Πρόκειται για μια ρύθμιση που η εφαρμογή της θα διασφαλίσει την προστασίας της θαλάσσιας ζωής, όμως θα επιφέρει και σημαντικές αλλαγές στην τουριστική δραστηριότητα.
Συνεπώς, οι πολίτες αλλά και οι φορείς πρέπει να γνωρίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις επερχόμενες αλλαγές, καταθέτοντας προτάσεις και ενστάσεις στο Δημόσιο Διάλογο.
Πάνω από 11% των ελληνικών θαλασσών υπό προστασία
Το νέο Θαλάσσιο Πάρκο θα καλύπτει άνω του 11% των ελληνικών χωρικών υδάτων, ενισχύοντας τη θεσμική προστασία σε ήδη υφιστάμενες περιοχές Natura 2000 συνολικής έκτασης 3.668,86 km².
Πρόκειται για ένα δίκτυο διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών, το οποίο επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση στη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, ενισχύοντας τη διοικητική και περιβαλλοντική αποτελεσματικότητα σε σχέση με τα αποσπασματικά καθεστώτα του παρελθόντος.
Καταφύγιο για σπάνια θαλάσσια είδη
Η δημιουργία του πάρκου κρίθηκε αναγκαία λόγω της υψηλής οικολογικής αξίας της περιοχής, καθώς φιλοξενεί:
- Φάλαινες φυσητήρες (Physeter macrocephalus)
- Ζιφιούς (Ziphius cavirostris)
- Ρινοδέλφινα (Stenella coeruleoalba)
- Φώκιες Monachus monachus
- Δελφίνια των ειδών Grampus griseus, Delphinus delphis και Tursiops truncatus
Επίσης, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, ενώ εντοπίζονται εκτεταμένα λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), συστάδες Cystoseira spp, φυσικοί ύφαλοι και σχηματισμοί βαθύβιων κοραλλιών, που συνιστούν βιογενείς θαλάσσιους οικοτόπους εξαιρετικής σημασίας.
Στην Κεφαλονιά οι περισσότερες παραλίες υπό καθεστώς προστασίας
Από τις 80 παραλίες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς προστασίας, οι 24 βρίσκονται στην Κεφαλονιά, καθιστώντας το νησί το επίκεντρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου. Πρόκειται για παραλίες που έχουν αναγνωριστεί για την οικολογική τους σημασία, είτε ως σημεία φωλεοποίησης της Caretta caretta, είτε ως ακτές με ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Λίστα παραλιών της Κεφαλονιάς που εντάσσονται στο Θαλάσσιο Πάρκο:
- Άβυθος
- Αγία Κυριακή
- Αϊ Χέλης
- Ακρωτήριο Αγίου Γεωργίου
- Άμμες
- Βάτσα
- Βραχυνάρι
- Γιαλού (Λουτράκι)
- Εγλίνα
- Κανάλι (Όρμος Λουρδά)
- Κορώνι
- Κουνόπετρα
- Λέπεδα
- Λεύκα
- Λουρδάς (Όρμος Λουρδά)
- Μεγάλη Άμμος
- Μεγάλη Πέτρα
- Μέγας Λάκος
- Μηνιές
- Μούντα
- Σίσσια (Όρμος Λουρδά)
- Σκάλα
- Τραπεζάκι Αριστερά (Όρμος Λουρδά)
- Τραπεζάκι Δεξιά (Όρμος Λουρδά)
Πιθανοί περιορισμοί και ευκαιρίες
Η υπαγωγή αυτών των παραλιών στο νέο καθεστώς προστασίας ενδέχεται να επιφέρει περιορισμούς σε τουριστικές δραστηριότητες, κυρίως όσον αφορά τη χρήση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, την πρόσβαση σε ευαίσθητα σημεία, ή την κατασκευή εγκαταστάσεων. Παράλληλα όμως, δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης των περιοχών μέσω ήπιου οικοτουρισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Επέκταση περιοχών Natura στην Κεφαλονιά
Η μελέτη προτείνει την ενίσχυση ή επέκταση των εξής περιοχών Natura 2000 στο νησί:
- GR2220004: Αργοστόλι – Βλαχάτα – Όρμος Μούντα
- GR2220005: Δυτικές ακτές Κεφαλονιάς – Στενό Κεφαλονιάς – Ιθάκης
- GR2220007: Θαλάσσια Ζώνη από Αργοστόλι έως Όρμο Μούντα
- Νέα περιοχή Natura στον Κόλπο Αργοστολίου και τη Λιμνοθάλασσα Κούταβου
Η δημόσια διαβούλευση για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου και αυτό των Νοτίων Κυκλάδων ολοκληρώνεται στις 22 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολίτες και φορείς να καταθέσουν παρατηρήσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι στόχος είναι η προστασία του φυσικού πλούτου χωρίς να αποκλείεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά με κανόνες και όρια που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα.
Οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά κατηγορία ζώνης
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, τροποποίηση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη άδεια του inkefalonia.gr.