«Αναγνώριση, ευγνωμοσύνη και προβληματισμοί για το Νοσοκομείο μας»

Ευχαριστήρια επιστολή προς το ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ"
Από την Οικογένεια της Μάρθας Καρούσου
Η επιστολή αυτή απαρτίζεται από δύο τμήματα:
1:Το πρώτο τμήμα είναι μια κατάθεση ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης προς το εργαζόμενο προσωπικό του Νοσοκομείου.
2: Το δεύτερο τμήμα είναι μια επισήμανση όσων κακώς κειμένων είδαν τα βλέμματα μου.
Οι γονείς μας, και η οικογένεια του αδελφού μας είναι μόνιμοι κάτοικοι αυτού του μεγάλου σε έκταση νησιού. Εμείς , οι δύο αδελφές επισκεπτόμαστε το νησί πολύ συχνά για μεγάλα ή μικρά χρονικά διαστήματα και κυρίως όποτε υπήρχε ή υπάρχει ανάγκη συμπαράστασης και βοηθείας σε περπτώσεις ασθενειών ή χειρουργικών επεμβάσεων των αγαπημένων μας. Έχουμε βιώσει, λοιπόν το Νοσοκομείο σε περιόδους ακμής . Γνωρίσαμε ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Επιστήμονες, γενναίους, τολμηρούς με εξαιρετικές προσωπικότητες όπως του κ. Αλ. Καλλίνικου, ο οποίος ουσιαστικά έσωσε τη ζωή της μητέρας μας,πριν αρκετά χρόνια, νοσηλευόμενη για 45 ημέρες από παγκρεατίτιδα. Ένας ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΙΑΤΡΟΣ με κύρος που κράτησε στην πλάτη του όλο το νησί δια μέσου του Νοσοκομείου. Έτσι αισθανόμαστε για τον κ. Καλλίνικο. Βαθιά εκτίμιση, ευγνωμοσύνη και σεβασμό για την ΑΝΘΡΩΠΙΑ, τις επιστημονιές του γνώσεις και πράξεις και για το ανάστημα του ανδρός.
Στην ακμή του Νοσοκομείου υπήρξαν άριστες και άψογες υπηρεσίες υγείας για όλους από όλες τις ειδικότητες. Άψογες υπηρεσίες είχε δεχτεί και ο πατέρας μας [ Παθολογικό, Καρδιολογικό ].
Στο Νοσοκομείο και οι δυο γονείς μας άφησαν την τελευταία τους ανάσα. Ο πατέρας σε περίοδο ακμής του Νοσοκομείου και η μητέρα μας σε περίοδο λιτότητας και υποστελέχωσης από τη βάση της πυραμίδας και με βλάβες του κτιρίου που δεν έχουν αποκατασταθεί.
Το σημαντικό και στις δύο περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ. Όλους αυτούς, τότε και τώρα , διαχρονικά, θέλουμε από καρδιάς με ευγνωμοσύνη να ευχαριστήσουμε για την Ανθρωπιά, τις επιστημονικές γνώσεις και πράξεις, τον καλό λόγο, τη συμπαράσταση,τη φροντίδα προς τον ασθενή συνάνθρωπο. Το έργο αυτών των ανθρώπων σε συνθήκες λιτότητας σήμερα, είναι τρομερά δύσκολο, επίπονο, εξαντλητικό, υπεύθυνο, επιστημονικό. Κι όμως , παρόλη την κούραση τους στέκονται όρθιοι και με γλυκό χαμόγελο και ζεστό βλέμμα για όλους εμάς !
Ο πλούτος του Νοσοκομείου τότε και τώρα είναι οι σκληρά και φιλότιμα εργαζόμενοι.Αυτοί με την παιδεία και τη στάση τους αναβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας.
Αυτόν τον ανθρώπινο απίστευτο πλούτο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να τον προστατεύσουμε με βαθιά εκτίμηση, ειδικά στις μέρες μας. Ημέρες δυσκολιών επιστημονικών, οικονομικών, ηθικών, κοινωνικών και παιδείας. Το έργο αυτών των ανθρώπων είναι τεράστιο γιατί συνοδεύεται με ιδανικά και αξίες, με ήθος, ανθρωπιά, προσοχή, ζεστασιά και παρηγοριά. Στην τελευταία βραχεία νοσηλεία της μητέρας μας από 15/12 έως και 22/12 που κατέληξε είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε ένα Ασκληπιείο όπου ο άνθρωπος μας αντιμετωπιζόταν με ιερό σεβασμό ενώ η ίδια βρισκόταν με πλήρη αντίληψη ανάμεσα στο γήινο και στο απώτερο συμπαντικό περιβάλλον.
Θερμές Ευχαριστίες στους :
1. Υπαλλήλους του τηλεφωνικού κέντρου που λαμβάνουν τις κλήσεις προς βοήθεια.
2. Το τμήμα κίνησης του ΕΚΑΒ που σπεύδουν προς βοήθεια μετακίνησης από και προς το Νοσοκομείο.
3. Τους υπαλλήλους της Γραμματείας.
4. Τους Ιατρούς και τους βοηθούς των επειγόντων και τους Ιατρούς των εργαστηρίων.
5. Τους νοσηλευτές,τις νοσηλεύτριες, τις φοιτήτριες πρακτικής νοσηλευτικής και την Προισταμένη Α ορόφου, Χειρουργικού Τομέα.
α) Μπαλαμπάνη Μαρία,
β) Βουκελάτου Αιμιλία
γ) Πάτρη Αικατερίνη
δ) Γκαμπτσά Βασιλική
ε) Τζωρτζάτου Αγγελική
ζ) Μακρής Διονύσιος
η) Δελή Αργυρώ
θ) Κοντογιώργη Ελένη
ι)Χατζηαγγέλλου Μαριάννα
κ) Βαλλιανάτος Δημήτρης
λ) Δημοτάτση Άννα
μ) Παρασκευοπούλου Νίκη
ν) Γεωργόπουλος Ιωάννης
ξ) Συνοδινού Αναστασία
ο) Αλυσανδράτου Ματούλα
π) Τζίμα Παναγιώτα
Φοιτήτριες πρακτικής Νοσηλευτικής
1. Γαλιατσάτου Σοφία
2. Καπουσίδη Χαρά
3. Φυτοπούλου Γερασίνα
Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον εξαίρετο,
ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΙΑΤΡΟ - ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΓΙΑΤΡΑΚΟ,
ο οποίος μαζί με όλους τους προαναφερθέντες εργάζονται πυρετωδώς, αθόρυβα, ακούραστα, με αμέριστη φροντίδα και πραγματικό ενδιαφέρον για κάθε έναν ασθενή.
Αξιότιμοι κύριοι και Αξιότιμες κυρίες του Χειρουργικού τομέα:
ΘΕΡΜΑ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
Θα τελειώσω με μια μαντινάδα .
" Κάθε ευχή που ακούσαμε,
Θα τις γυρίσουμε πίσω,
Κι ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Στα πόδια σας θα αφήσουμε"
=================================
Το δεύτερο τμήμα της ευχαριστήριας επιστολής, ουσιαστικά είναι ένα τεράστιο παράπονο και μια επισήμανση για τα κακώς κείμενα.
Ως μία διαχρονική επισκέπτρια στους αγαπημένους ασθενείς μας, τα βλέμματα μου σε σύγκριση με την ακμή του Νοσοκομείου, έχουν επισημάνει πολλά προβλήματα. Προβλήματα που δεν έπρεπε να υπάρχουν στο Νοσοκομείο με επιστήμονες/ ανθρώπους διαμάντια, του μεγάλου νησιού . Προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή ιατρών, νοσηλευτών και ασθενών.
1. Το Νοσοκομείο δεν είναι τέλειο, οφείλει όμως να γίνει και να παραμείνει ξεκινώντας από την εξωτερική εμφάνιση. Από την εύρεση χώρων στάθμευσης για τους κατοίκους , οι οποίοι μεταφέρουν ασθενείς σε επείγουσα κατάσταση και ταλαιπωρούνται γιατί δεν βρίσκουν χώρους στάθμευσης, όπως παρατηρήθηκε.
2. Πρέπει να γίνει αναβάθμιση των θεμάτων καθαριότητας και σίτισης. Παρατήρησα το πως καθαρίζεται ο πρώτος όροφος. Λυπάμαι, αλλά δεν γνωρίζουν από καθαριότητα. Πρέπει τα συνεργεία να απομακρυνθούν και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ανθρώπων από το νησί που γνωρίζουν πως και με ποιούς τρόπους πραγματοποιείται αυτή η σπουδαία εργασία τόσο στους θαλάμους όσο και στις τουαλέτες για την αποφυγή μεταφοράς μικροβίων. Σίγουρα θα υπάρχουν κάτοικοι από το νησί που με αυταπάρνηση θα προσφέρουν γιατί το θεωρούν " δικό τους " το Νοσοκομείο και το πονάνε.
Πρέπει να απασχοληθούν νέοι , επιστήμονες άνθρωποι για να παραμείνουν στον τόπο τους, διαιτολόγοι, μάγειροι, ζαχαροπλάστες, υπάλληλοι καθαριότητας κ.τ.λ
3. Αναρρωτιέμαι με πόνο ψυχής γιατί η ΜΕΘ έφυγε από το Νοσοκομείο που ήταν για τα δύσκολα και έκτακτα ? Γιατί να υπάρχουν αεροκομιδές και πόσο κοστίζει η κάθε μία στον φορολογούμενο πολίτη ? Και εάν γίνει μία μεταφορά ασθενούς στα Ιωάννινα ή στο Ρίο γιατί η οικογένεια να στερηθεί τον πάσχοντα άνθρωπό της ? Γιατί να υποχρεωθεί και να χρεωθεί οικονομικά μεταφορές,διαμονές,σίτιση ??? Τα έχουμε σκεφθεί όλα αυτά ?? Μένει να φωνάξουμε όλοι μας φέρτε πίσω τη ΜΕΘ! Και να έρθει !
4. Που είναι οι ειδικότητες και γιατί απουσιάζουν ? Γιατί δεν υπάρχει π.χ, αγγειοχειρουργός ??
Γιατί υπάρχουν ανεκμετάλλευτα μηχανήματα ?
5. Οι εξελίξεις τρέχουν παγκόσμια. Γίνονται και υπάρχουν νέες έρευνες και τεχνολογίες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί και άριστοι επιστήμονες μπορούν να τις παρακολουθήσουν για την εξέλιξη τους ?? Πιστεύω ότι με τους μισθούς που παίρνουν δεν μπορούν. Λύση θα ήταν τα χρήματα των αεροκομιδών να γίνουν μισθοί ιατρών και νοσηλευτών για την εξέλιξη τους και η ζωή τους να γίνει αξιοβίωτη.
6. Για να έρθουν και να μείνουν ιατροί στο νησί χρειάζονται κίνητρα για τη διαμονή όπως και για την εκπαίδευσή τους. Χρειάζονται ένα bonus εκπαίδευσης.
7. Οι έχοντες ακίνητα ας δώσουν προτεραιότητα για τη διαμονή ιατρών, δασκάλων, καθηγητών και φοιτητών. Το νησί τους χρειάζεται ! Μόνο όφελος η παρουσία τους έχει για το κοινωνικό σύνολο.
8. Τι γίνεται με τον Ψυχιατρικό τομέα ? Μπορούν να νοσηλευτούν οι ψυχικά ασθενείς?
Αυτά παρατήρησαν τα μάτια μου και αυτά κατέθεσε η ψυχή μου. Την αγωνία για το σήμερα και το αύριο του Νοσοκομείου μας. Τον προβληματισμό μου και το παράπονό μου στη λειτουργία του στις μέρες λιτότητας.
Αδυνατώ να πιστέψω ότι το Υπουργείο δεν τροφοδοτεί οικονομικά την περιφέρεια για την επιτέλεση του τόσο σπουδαίου έργου του Νοσοκομείου μας.
Για τη συγγραφή της επιστολής,
Θεοδοσία Καρούσου - Θεοφυλάκτου