Ημερίδα: «Οικοτουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Ιθάκη ως Ιδανικός Προορισμός»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013 10:15

Ημερίδα: «Οικοτουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Ιθάκη ως Ιδανικός Προορισμός»

ΗΜΕΡΙΔΑ«Οικοτουρισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Η Ιθάκη ως Ιδανικός Προορισμός»01/07/2013 ώρα 10:00 πμ Το Κ.Π.Ε. Ιθάκης, στα πλαίσια υλοποίησης της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την Αειφορία, Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για τους ενήλικες» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο – Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους, και στα πλαίσια των δράσεων του προγραμματίζει σε συνεργασία με τη κα. Eλένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Προγράμματος Κατάρτισης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, WWF Eλλάς και τον κο.Αριστοτέλη Χ. Μαρτίνη, Αναπληρωτής Προϊσταμένου, Καθηγητή Εφαρμογών στο Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Ζακύνθου τη διοργάνωση ημερίδας, την Δευτέρα 01/07/2013, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κ.Π.Ε. (Δημοτικός Ξενώνας Οδυσσέας).

Η ημερίδα απευθύνεται σε επιχειρηματίες στον κλάδο του τουρισμού (αποκλειστικής ή μερικής απασχόλησης), σε ανθρώπους που σκέφτονται να ασχοληθούν με τον τουρισμό (καταλύματα, εστίαση, υπηρεσίες), στους αγρότες και τους αλιείς, σε νέους ανέργους, στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και σε όλη την τοπική κοινωνία που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζεται από τον τουρισμό.

Η ημερίδα έχει στόχο την ενημέρωση αλλά και την ανταλλαγή απόψεων και τη δημιουργία μιας βάσης διαλόγου και σχεδιασμού του Οικοτουρισμού σε τοπικό επίπεδο και διοργανώνεται στη βάση ενός σκεπτικού αναζήτησης ενός άλλου προτύπου ανάπτυξης που να βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και σε μια σύγχρονη πρωτογενή παραγωγή. H αέναη ανάπτυξη που βασίζεται στη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ, στην κατανάλωση και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων μοιάζει να φτάνει στα όριά της.

Το όραμα της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη μπορεί να συγκεκριμενοποιηθεί ευκολότερα σε τοπικό επίπεδο. Η Ιθάκη είναι ιδανικός τόπος για να υλοποιήσει αυτό το όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς έχει διατηρήσει το φυσικό και πολιτιστικό της κεφάλαιο, έχει αναπτύξει υψηλής ποιότητας τουρισμό. Υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του οικοτουρισμού, και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που συνδέονται με τη φύση και τον πολιτισμό (πολιτιστικός τουρισμός, αγροτουρισμός, περιπατητικός τουρισμός, κλπ) στην Ιθάκη, με πολλαπλά για το νησί οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορεί να παρακολουθήσει την ημερίδα κάθε ενδιαφερόμενος
Ώρες διεξαγωγής της ημερίδας: 10:00 π.μ – 20:30 μ.μ
Το πρόγραμμα της ημερίδας είναι:
10.00-10.30 Χαιρετισμοί

10.30-11.00 Τι είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, ο βιώσιμος τουρισμός και ο οικοτουρισμός σε πρακτικό επίπεδο. Παραδείγματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας και το εξωτερικό (Αριστοτέλης Μαρτίνης - Ελένη Σβορώνου - Π.Ο. ΚΠΕ Ιθάκης)
Παρουσίαση

11.00-11.30 Η Ιθάκη σήμερα: στοιχεία για την οικονομία του νησιού. Η εικόνα της τουριστικής ανάπτυξης. Στοιχεία και αριθμοί (Π.Ο. ΚΠΕ Ιθάκης, Ελένη Σβορώνου, Αριστοτέλης Μαρτίνης)
Παρουσίαση.

11.30-12.45 Διάλειμμα, καφές

12.45-13.15 Τα προβλήματα της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης στην Ιθάκη σήμερα
(Δομημένη συζήτηση. Συντονίζει Ε. Σβορώνου, Αριστοτέλης Μαρτίνης)

13.15-14.00 Πώς βλέπουμε το μέλλον της τουριστικής και οικονομικής γενικότερα ανάπτυξης της Ιθάκης στο μέλλον
(Δομημένη συζήτηση. Συντονίζει η Ε. Σβορώνου, Αριστοτέλης Μαρτίνης)

14.00-14.30 Σύνθεση: Προβλήματα και προοπτικές οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης στην Ιθάκη με γνώμονα τη βιωσιμότητα.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

18.00-18.45 Η Ιθάκη ως προορισμός οικοτουρισμού και εναλλακτικών μορφών τουρισμού: Ένας οικοτουριστικός χάρτης προορισμών και εμπειριών με ξεναγούς τους συμμετέχοντες. (Συντονισμός Ε. Σβορώνου, Αριστοτέλης Μαρτίνης, συζήτηση/άσκηση σε μικρές ομάδες με τους συμμετέχοντες)

18.45-19.15 Καταλύματα και εστίαση: ποιότητα και προδιαγραφές για μια οικοτουριστική εμπειρία (Ε. Σβορώνου).

19.15-19.30 Διάλειμμα

19.30-20.30 Ένας οικοτουριστικός περίπατος στο Βαθύ (Π.Ο ΚΠΕ - Ε. Σβορώνου-συμμετοχή όλων)
Κλείσιμο με προτάσεις για τη συνέχιση του διαλόγου.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΚΠΕ

Γεράσιμος Χάνος




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250