Συζήτηση με τον Παναγή Σωτήρα για τα προβλήματα κτηνοτρόφων και αλιέων της Κεφαλονιάς (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 05 Φεβρουαρίου 2024 08:29

Συζήτηση με τον Παναγή Σωτήρα για τα προβλήματα κτηνοτρόφων και αλιέων της Κεφαλονιάς (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Σωτήρας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι που εκπροσωπεί και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών πανελλαδικά.

Ο κ. Σωτήρας απαριθμώντας τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων, αναφέρθηκε εν πρώτοις στην πρόσφατη μείωση της τιμής του γάλακτος, αλλά και στην χαμηλή τιμή των αμνοεριφίων από τον παραγωγό την περίοδο των Χριστουγέννων που όμως κατέληξαν με 3πλάσια τιμή στον καταναλωτή, επισημαίνοντας τις μεγάλες διαφορές που υφίστανται από την παραγωγή έως την κατανάλωση.
« Από την πολιτική που ακολουθείται, αυτός που κερδίζει είναι ο μεγαλέμπορος και ο μεγαλοβιομήχανος της μεταποίησης. Αυτή τη στιγμή όλο το κόστος το βιώνει ο μικρός παραγωγός (πετρέλαια, ρεύμα, νερό, αναλώσιμα , φάρμακα, λιπάσματα ζωοτροφές ), γι αυτό και οι παραγωγοί συρρικνώνονται. Ο αγρότης γενικά και ο μικρός κτηνοτρόφος δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, τα τελευταία χρόνια σωρηδόν φεύγουν τα φορτηγά από την Κεφαλονιά γιατί μερικοί πουλάνε μέρος από τα κοπάδια τους, η και εξ ολοκλήρου, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Νέοι ανθρώποι δεν μπαίνουν στη δουλειά και βλέπουμε και με την νέα ΚΑΠ, που είμαστε αντίθετοι ,ότι μειώνεται όλο το ποσοστό των επιδοτήσεων που είναι να δίνεται στον μικρό παραγωγό και να πηγαίνουν προς τους μεγάλους».

Ο κ Σωτήρας αναφέρθηκε στα εν γένει προβλήματα του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και των αλιέων , για τις εκκρεμότητες στις επιδοτήσεις του «Ιανού», ενημέρωσε για την επικείμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου για την λήψη αποφάσεων για τις επόμενες ενέργειες , η αντιδράσεις, εκφράζοντας την στήριξη του Συλλόγου στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων.
« Υπάρχει και ο προσανατολισμός να κατευθυνθούμε και προς την Περιφέρεια να αναπτύξουμε και εκεί όλα τα αιτήματα μας ( ανέλυσε επαρκώς ποια είναι αυτά)».

Αναφέρθηκε επίσης στην εσαεί διεκδίκηση του κλάδου για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που παράγουν , κάτι που αφορά κυβερνητικές αποφάσεις για να φτάνουν και στον καταναλωτή σε προσιτές τιμές, με αυστηρούς ελέγχους στους μεσάζοντες.
Πέρασε το μήνυμα ότι εν όψει των Ευρωεκλογών ως οπαδοί της μνημοσύνης δεν ξεχνούν τι εκπορεύεται από την Ευρώπη και υιοθετείται στην Ελλάδα και ποιοι υποστηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και ποιοι όχι και χαρακτήρισε τις δηλώσεις Αυγενάκη και των λοιπών κυβερνητικών ως «μαγειρέματα» που δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα τους, εξ ου και οι ενδυνάμωση των κινητοποιήσεων που λαμβάνουν χώρα και στις 28 Φεβρουαρίου θα συναπεργήσουν με το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στην κινητοποίηση των οικοδόμων στην Κεφαλονιά.

Για τον τομέα της αλιείας στην Κεφαλονιά , στάθηκε στον επιβαλλόμενο εκσυγχρονισμό των αλιευτικών καταφυγίων, στις περιοχές NATOURA που έχει έρθει ως θέμα από τον προηγούμενο χρόνο (ανέλυσε το τι επιφέρει αυτός ο σχεδιασμός και τι επίκειται σχετικά με αυτόν), έψεξε τον σχεδιασμό αιολικών πάρκων στην θάλασσα, και σημείωσε ότι τα περί υπεραλίευσης δεν αφορούν τους μικρούς παράκτιους επαγγελματίες, αλλά τις μεγάλες αλιευτικές εταιρείες. Δεν άφησε δε ασχολίαστη την πρόσφατη απόφαση για την απόσυρση της βιντζότρατας από την στιγμή που πανελλαδικά ο αριθμός τους πλέον είναι πολύ περιορισμένος.
Όσο για τις αποζημιώσεις των αλιέων που δεν υφίστανται , έκανε αναφορά στην πρόσφατη Σύνοδο των αρμόδιων Υπουργών των χωρών του νότου, που ενδεχομένως να φέρει κάποια θετικά αποτελέσματα.

Για τις επισκευαστικές ζώνες- καρνάγια- των σκαφών των αλιέων στην Κεφαλονιά σημείωσε ότι είναι ανύπαρκτα και ότι επιβάλλεται να χωροθετηθεί ένας χώρος σύμφωνα με τα όσα ο νόμος προβλέπει.

Τέλος σημείωσε, ότι το επάγγελμα του ψαρά είναι ένα καθημερινό ισοζύγιο, μεταξύ κέρδους και εξόδων και όσων αφορά τα ιχθυοτροφεία εν γένει, πέραν του επιτυχούς της ύπαρξης τους, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για να μην βλάπτεται το περιβάλλον.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250