Θεόφιλος για Πλατύ : Η ΕΤΑΔ θα επισπεύσει την παραχώρηση στο Δήμο - "Δεν έχει θεσμικό ρόλο ο Παπαναστασάτος..." (COSMOS 96,5)

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 12:10

Θεόφιλος για Πλατύ : Η ΕΤΑΔ θα επισπεύσει την παραχώρηση στο Δήμο - "Δεν έχει θεσμικό ρόλο ο Παπαναστασάτος..." (COSMOS 96,5)

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους  δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και   Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο θέμα της παραλίας του Πλατύ Γιαλού: «Υπάρχουν κάποιες παραλίες οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί οικόπεδα και την εκμετάλλευση και διαχείριση τους είχε ο ΕΟΤ, όπως η παραλία στον Μακρύ Γιαλό , τον Πλατύ Γιαλό  και στο Τραπεζάκι . Η παραλία του Πλατύ Γιαλού είχε δοθεί από τον ΕΟΤ πριν πολλά χρόνια για 30 χρόνια στον Δήμο Αργοστολίου.

Με την λήξη της παραχώρησης των 30 χρόνων πέρασε η παραλία στην ΕΤΑΔ( Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) , η οποία βρισκόταν στην διαδικασία σύμβασης παραχώρησης  της παραλίας στον Δήμο με αντάλλαγμα.

Όμως αλλάζει ο νόμος το 2017 και τα τουριστικά ακίνητα της ΕΤΑΔ τα διαχειρίζεται πλέον η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Τα τελευταία 7-8 χρόνια η παραλία του Πλατύ Γιαλού, όπως όλες οι παραλίες  που έχει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, υπάγονται στον Δήμο και ο Δήμος ανάλογα, η τις λειτουργεί μόνος του , η τις βγάζει σε δημοπρασία.

Η Κτηματική Υπηρεσία έπαιρνε ένα ποσοστό από τα έσοδα που είχαμε. Στις 28 Μαρτίου με μία τροποποίηση ενός νόμου επανέρχεται η διαχείριση  των παραλιών αυτών στην ΕΤΑΔ και 3 Απριλίου εμείς στείλαμε αίτημα στην ΕΤΑΔ ζητώντας την παραχώρηση για 30 χρόνια της παραλίας.

Αν δεν είχαμε αυτή την αλλαγή, θα είχαμε την παραλία αυτή τη στιγμή σε λειτουργία. Περιμέναμε απάντηση τον Απρίλιο από την ΕΤΑΔ, θεωρώ ότι υπήρχε μία χαλάρωση λόγω εκλογών, όμως επειδή   εμείς δεν είχαμε τοποθετήσει ναυαγοσώστη στην παραλία εφ όσον δεν είχαμε την διαχείριση φαντάζομαι ότι έχοντας  την πίεση γι αυτό η ΕΤΑΔ ,θα επισπεύσει την παραχώρηση στον Δήμο. Αναμένουμε την βεβαίωση παραχώρησης της παραλίας , έχω μιλήσει και με τον Διευθύνων Σύμβουλο της ΕΤΑΔ, στην συνέχεια η παραχώρηση θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα λειτουργήσει η παραλία.

Για όλους αυτούς που προσπαθούν να απαξιώσουν την παραλία και να περάσει σε ιδιώτη , εμείς δηλώνουμε ότι θα παλέψουμε να παραμείνει δημοτική η παραλία, για να μπορεί να έχει ο δημότης προσιτές τιμές .Θέλουμε να διατηρήσει τον χαρακτήρα της δημοτικής παραλίας  και οποιοσδήποτε βάλει εμπόδια στην προσπάθεια μας αυτή, θα σταθούμε απέναντι του. Μπαίνουμε σιγά σιγά στην δημοτική προεκλογική περίοδο και θα ακούμε πολλά».

Στα όσα καταμαρτυρεί ο κ. Παπαναστασάτος στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Αργοστολίου για τον Πλατύ γιαλό και το Μουσείο «Σκλάβου»: «Ο  κ. Παπαναστασάτος δεν έχει αυτή τη στιγμή θεσμικό ρόλο για να του απαντώ. Η παράταξη του κ Ανουσάκη από την πρώτη στιγμή δεν ήθελε το Μουσείο «Σκλάβου», οπότε προς τι η ανησυχία του κ Παπαναστασάτου για το αν θα προχωρήσει το έργο. Σημασία έχει ότι το έργο έχει δημοπρατηθεί και έχουμε ανάδοχο εργολάβο  μια πολύ σοβαρή εταιρία , την «ΤΟΜΗ ΑΕ». Υπήρχαν κάποια θέματα με μελέτες που χρειάστηκαν να γίνουν επιπλέον για να ενισχύσουμε την στατικότητα του κτηρίου και προχωράμε για την κατασκευή του, οπότε να κάνουν υπομονή».

Στις παραλίες εκτός των της ΕΤΑΔ: « Κάθε φορά που λήγει ο χρόνος και ξαναδίνονται οι παραλίες από την Κτηματική Υπηρεσία στους δήμους, έχουμε μια καθυστέρηση. Έληξε η παραχώρηση  τον Οκτώβριο του 2022, περιμέναμε να βγεί εγκύκλιος που θα ξαναπαραχωρούσε η Κτηματική Υπηρεσία στους δήμους τις παραλίες  και υπάρχει καθυστέρηση. Θα γίνουν οι δημοπρατήσεις 14 Ιουνίου και μετά για 3 χρόνια δεν θα υπάρχει πρόβλημα».  

Στις εταιρίες Low cost που η παράταξη Ανουσάκη θεωρεί ότι θα έπρεπε ο Δήμος να χρηματοδοτεί: « Τα ίδια μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια και το 2022 ήταν χρονιά ρεκόρ, καλύτερη από το 2019. Ας μην βιάζονται, στο τέλος θα κάνουμε ταμείο και θα κάνουμε εκτίμηση στα αποτελέσματα και αυτής της χρονιάς».

Στην νέα κυκλοφοριακή μελέτη Αργοστολίου και στις παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν: « Νομίζω ότι όλοι οι δημότες είναι ευχαριστημένοι , γιατί δεν μπλοκάρουν πλέον οι δρόμοι . Όπου έγιναν παρεμβάσεις σύμφωνα με την κυκλοφοριακή μελέτη, λειτουργούν οι δρόμοι χωρίς κάποιο πρόβλημα. Πρέπει να λύσουμε και κάποια προβλήματα όπως τις ώρες που ξεφορτώνουν τα φορτηγά γιατί μπλοκάρουν την κίνηση. Τις νέες ρυθμίσεις τις έχουν αγκαλιάσει οι δημότες και είναι ευχαριστημένοι. Είμαστε εμείς που μετά από 15 χρόνια αγγίξαμε το θέμα του κυκλοφοριακού στην πόλη, φτιάξαμε κυκλοφοριακή μελέτη που εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και υλοποιήθηκε. Αυτοί που εκφράζουν παράπονα, ας μας πουν τι είχαν κάνει. Δεν λύσαμε το πρόβλημα του κυκλοφοριακού της πόλης, πρέπει να γίνουν πολλά βήματα , όπως ελεγχόμενη στάθμευση, πρέπει να βρούμε θέσεις πάρκινγκ , να μπεί δημοτική συγκοινωνία –έχουμε κάνει αίτημα να πάρουμε λεωφορείο, όμως έγινε το πρώτο βήμα».  

Στις δαπάνες για το e-Argostoli: « Δεν ισχύει η δαπάνη που μας αποδίδουν και οι 300.000 ευρώ είναι ένα κομμάτι πολύ μεγάλου έργου που αφορά και την λειτουργία του. Να μας πουν εάν το e-Argostoli είναι τελικά χρήσιμο η όχι στους δημότες και αν έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα του. Όποιος αμφισβητεί την αναγκαιότητα του e-Argostoli, ας πάρει τα στατιστικά στοιχεία να δει τι έχει προσφέρει αυτά τα χρόνια στους δημότες. Το ότι θα είναι αρωγοί στο έργο μας αν επισπεύσουμε γενικά όπως λένε, το έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια. εν πάση περιπτώσει, πλησιάζει η ώρα που όλοι θα κριθούμε».

Στην διαχείριση των φωτεινών σηματοδοτών στον κόμβο «Μύλος Πετρία» στον Κούταβο, καθώς και στον  φωτισμό του Κουτάβου και της Κρανιάς: «Επειδή γίνονται παράπονα και αιτήματα στον Δήμο, η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου , έβγαλε σχετική ανακοίνωση ότι την ευθύνη για τα σημεία αυτά την έχει η Περιφέρεια».    

Στον δρόμο Ζόλα –Αγία Κυριακή : « ο κ Τζωρτζάτος που έχει αναδείξει αυτό το θέμα, θα πρέπει να κάνει μία αυτοκριτική, για το αν ο ίδιος σέβεται την ωραία εικόνα του Δήμου και ξέρει πολύ καλά ο ίδιος σε τι αναφέρομαι.  Είδαμε τι έχει κάνει όταν ήταν στον ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς και θεωρώ ότι προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του λόγω της εμπλοκής του στις επικείμενε δημοτικές εκλογές. Δεν έχει δίκιο. Τα προβλήματα είναι πολλά , οι βροχές του Μαίου επιβάρυναν και τον δρόμο στα ζόλα –Αγία Κυριακή που το έδαφος  υφέρπει και δεν προλάβαμε να κάνουμε διάνοιξη.  Τα μηχανήματα είναι ήδη εκεί για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα. Το σημείο που έχει πέσει ο δρόμος στα Ζόλα από το 2014 που πέρασε τόσα χρόνια η «Ισχυρή Κεφαλονιά» και δεν φτιάχτηκε, το μελετούμε γιατί έχει υψομετρικές διαφορές και όπως φτιάξαμε και άλλα τμήματα του δρόμου θα φτιάξουμε και αυτό. Και στα Κουρουκλάτα είχε μείνει ο δρόμος από το 2014 και τον φτιάξαμε εμείς. Το να μας κατηγορεί όμως ο κ Τζωρτζάτος που ως Δημοτικός Σύμβουλος από το 2014 δεν έκανε τίποτα είναι οξύμωρο».

Στην ανακοίνωση της παράταξης «Κεφαλονιά Νησί για Όλους» για την απουσία του ίδιου από την εκδήλωσε «Σχεδιάζουμε την πόλη μας» και την «ελεγχόμενη» προβολή της εκδήλωσης: « Δεν έχω ενημερωθεί για τα όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση, όσο για το ότι δεν παραβρέθηκα, ήταν μια εκδήλωση της δικής τους παράταξης, και δεν επιθυμούσα να είμαι εκεί , γιατί για την οποιαδήποτε αντίρρηση μου θα υπήρχε στον δικό τους χώρο αντιπαράθεση και δεν το θεώρησα σωστό. Πάντως δεν έχει βγάλει κάποια ανακοίνωση ο Δήμος που να τους έχει θίξει».

Στο θέμα των αδέσποτων ζώων: « Το αδέσποτο σκυλί που κάποιος εγκατέλειψε στην κεντρική πλατεία και επιτέθηκε σε δύο συντοπίτισσες μας η αρμόδια υπηρεσία το έπιασε. Το καταφύγιο του Δήμου είναι στους στόχους μας να προχωρήσει ,υπάρχει γραφειοκρατία, όμως υπάρχει αυτή τη στιγμή το καταφύγιο του Συλλόγου φιλόζωων που φιλοξενεί τα ζώα και προσπαθούμε να το ενισχύσουμε». 

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250