Ανακύκλωση έντυπου χαρτιού - Το νέο, μεγάλο "πράσινο" πρότζεκτ του Δήμου Αργοστολίου

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023 13:23

Ανακύκλωση έντυπου χαρτιού - Το νέο, μεγάλο "πράσινο" πρότζεκτ του Δήμου Αργοστολίου

Ακόμη πιο «πράσινος» γίνεται ο Δήμος Αργοστολίου, κάνοντας το επόμενο βήμα στον τομέα της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την ΕΔΑΚΙ.

Από τον Χρήστο Λαμπράκη

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


 

Το νέο, μεγάλο πρότζεκτ , το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023 προβλέπει τη συλλογή έντυπου χαρτιού με σκοπό την ανακύκλωση του, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Έως σήμερα, η ανακύκλωση χαρτιού στους μπλε κάδους με το κίτρινο καπάκι αφορούσε αποκλειστικά το χαρτόνι συσκευασίας , με το έντυπο χαρτί να αποτελεί μια μορφή σκουπιδιού η οποία δεν επαναχρησιμοποιούνταν.

Το νέο πρόγραμμα του Δήμου Αργοστολίου προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών κάδων με χαρακτηριστική σήμανση σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες υπηρεσίες  εντός των ορίων του Δήμου, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχολείων, του Νοσοκομείου των ΚΕΠ και πολλών άλλων.

  • Πως θα γίνει υλοποίηση

Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίες θα τοποθετηθούν δυο κάδοι, κατάλληλου μεγέθους, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε φορέα.

Ο ένας κάδος θα εγκατασταθεί στο εσωτερικό της εκάστοτε υπηρεσίας και θα φέρει ειδικό ύφασμα για την μεταφορά του συγκεντρωμένου χαρτιού.

Στο εξωτερικό μέρος θα τοποθετηθεί ένας δεύτερος , μεγαλύτερος κάδος, στον οποίο θα μεταφέρεται το υλικό από τον εσωτερικό, από το συνεργείο καθαριότητας, ή την καθαρίστρια του κτιρίου.

Ο εξωτερικός θα κλειδώνει, συνεπώς θα είναι αδύνατη η ανάμειξη του ανακυκλωμένου χαρτιού με άλλα σκουπίδια.

Η αποκομιδή θα γίνεται από ειδικό όχημα με συγκεκριμένη σήμανση , αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό, με ευθύνη της ΕΔΑΚΙ.

Στην μελέτη υπάρχει η πρόβλεψη προμήθειας δυο κοντέινερ τύπου πρέσας, δυναμικότητας 25 κυβικών το κάθε ένα, όπου θα συγκεντρώνεται το υλικό.

Σε κάθε κοντέινερ μπορεί να συγκεντρωθεί υλικό από δυο πλήρεις πληρώσεις του ειδικού απορριμματοφόρου.

Στη συνέχεια με ειδικό γερανοφόρο το συγκεντρωμένο υλικό θα μεταφέρεται στην Πάτρα, όπου θα γίνεται η επεξεργασία του.

Λόγω της ύπαρξης των κοντέινερ θα επιτευχθεί οικονομία κλίμακας καθώς θα συγκεντρώνεται μεγαλύτερη ποσότητα υλικού , το οποίο θα μεταφέρεται στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

  • Smart δυνατότητες ελέγχου!

Η πρόβλεψη της μελέτης όμως δεν σταματά εδώ , καθώς περιλαμβάνει  ειδικό σύστημα ζύγισης στο απορριμματοφόρο για ακριβή έλεγχο της συγκεντρωμένης ποσότητας, ενώ στους μεγάλους κάδους συγκέντρωσης θα υπάρχουν ειδικοί αισθητήρες όπου θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο το ποσοστό πλήρωσης του εκάστοτε κάδου!

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει από κεντρική κονσόλα ελέγχου άμεση εποπτεία, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο σε απομακρυσμένες περιοχές των ορίων του Δήμου Αργοστολίου, γεγονός που θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη διαχείριση.

Τα δεδομένα θα καταγράφονται σε ειδική πλατφόρμα στο «σύννεφο» και θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή στους χειριστές , ακόμη και από διαφορετικές θέσεις εργασίας.

  • Ανακύκλωση για όλους

Αν και η κύρια στόχευση της πλατφόρμας είναι η συγκέντρωση χαρτιού από τις υπηρεσίες οι οποίες κατά κανόνα το παράγουν περισσότερο από τους απλούς πολίτες, υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση κάδων και για τους δημότες οι οποίοι επιθυμούν να ανακυκλώσουν.

Κάδοι θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία, με σήμανση, και δυνατότητα ρίψης μόνο μέσω ειδικής σχισμής , για την αποφυγή ρίψης άλλων σκουπιδιών πλην έντυπου χαρτιού.

Για τη σύνταξη της μελέτης έχει γίνει έκθεση σχεδιασμού για καταγραφή των διαθέσιμων υπηρεσιών, παράλληλα με ανάλυση των εκτιμώμενων αναγκών ανά υπηρεσία (π.χ. αριθμός υπαλλήλων / μαθητών κλπ)

Η μελέτη έχει έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, κάτι που αποτελεί  ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, ενώ το όλο project ως προς τη σύλληψη της ιδέας και την υλοποίηση της μελέτης έχει ο γεωλόγος Γεράσιμος Φραγκισκάτος από τη διαδημοτική, κάτοχος μεταπτυχιακού στην περιβαλλοντική μηχανική από το ΕΜΠ και υποψήφιος διδάκτωρ στο εν λόγω αντικείμενο.

Η υλοποίηση έχει γίνει με τη συμβολή του Αντιδημάρχου Διονύση Μινέτου αλλά και του ειδικού συνεργά του Δημάρχου Μπάμπη Τουμάση.

Κύριος του έργου είναι ο Δήμος Αργοστολίου , ενώ πριν την έναρξη , θα υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών.

  • Βελτίωση της αποκομιδής των σκουπιδιών

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σύντομα η ΕΔΑΚΙ θα θέσει σε λειτουργία νέο , ‘’δορυφορικό’’ απορριμματοφόρο το οποίο θα παρέχει ευελιξία καθώς λόγω των μικρών του διαστάσεων θα προκαλεί πολύ μικρότερη όχληση κατά τη διάρκεια της αποκομιδής στο Αργοστόλι, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε ώρες αιχμής.

  • Νέοι κάδοι στην παραλιακή Αργοστολίου

Ο Δήμος Αργοστολίου προχώρησε πρόσφατα σε αντικατάσταση όλων των μεταλλικών κάδων της παραλιακής με νέους, με την χρηματοδότηση να γίνεται από ιδίους πόρους του Δήμου, μετά από σχετικό αίτημα της ΕΔΑΚΙ.