Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης: ''Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού!''

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023 09:18

Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης: ''Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού!''

 ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ 

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού!

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αυτές τις μέρες είναι σε συζήτηση στη Βουλή και αναμένεται να μπει προς ψήφιση την Τρίτη 21/3, αποτελεί το νέο γύρο στην προώθηση της πολιτικής της ΕΕ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, φρόντισαν να ευθυγραμμίσουν το νομοθετικό πλαίσιο και στην χώρα μας με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. 

Ήδη το νερό στα νησιά μας είναι πανάκριβο, σε ορισμένες περιοχές ακατάλληλο για κατανάλωση, το δίκτυο απαρχαιωμένο και γεμάτο από επικίνδυνους αμιαντοσωλήνες ενώ υπάρχουν περιοχές που λένε κυριολεκτικά το νερό νεράκι, όπως η Έρισσος, η Ιθάκη κ.ά..

Με την «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)» επιχειρείται η ολοκληρωτική εκποίηση του νερού, με πολύ επιβαρυντικές συνέπειες για τα νοικοκυριά, τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους μικρομαγαζάτορες. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού θα επιδεινώσει δραματικά την ήδη τραγική κατάσταση  μετατρέποντας αυτό το βασικό αγαθό σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα, με ολοκληρωτική διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, υπέρογκα τιμολόγια κ.α.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας.

Να μην επιτρέψουμε η πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης που εφαρμόστηκε στους σιδηροδρόμους και οδήγησε στην τραγωδία στα Τέμπη να εφαρμοστεί και στο νερό.

Το Ε.Κ. Κ.-Ι. απαιτεί:

  • Να αποσυρθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο !
  • Άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο να καλούνται οι πολίτες να πληρώσουν δύο και τρεις μαζεμένους λογαριασμούς χωρίς να έχουν καμία υπαιτιότητα.
  • Φθηνό, επαρκές και υγιεινό νερό. Να αναβαθμιστεί το δίκτυο ύδρευσης, απομάκρυνση όλων των αμιαντοσωλήνων.
  • Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων της ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες για ασφαλή ύδρευση του λαού της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/3 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.00 ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250