Μαραβέγιας στον COSMOS 96,5: Θα προσπαθήσω να συμβιβάσω τις πολιτικές ανάγκες, με τις ανάγκες της αλήθειας

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 13:39

Μαραβέγιας στον COSMOS 96,5: Θα προσπαθήσω να συμβιβάσω τις πολιτικές ανάγκες, με τις ανάγκες της αλήθειας

O καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας φιλοξενήθηκε στον COSMOS 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε τόσο για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Για την εκδήλωση

«Ήταν μεγάλη μου χαρά. Δεν το περίμενα ότι μετά από 5 χρόνια στην Αντιπρυτανεία, θα μου έκαναν μια τέτοια γιορτή και θα μου έλεγαν τόσο κολακευτικά λόγια. Το πιο σημαντικό και αυτό που μου έδωσε μεγαλύτερη χαρά είναι ότι, με καταρρακτώδη βροχή και με την συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, η αίθουσα της εκδήλωσης ήταν γεμάτη και με σημαντικές πολιτικές παρουσίες. Αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι έχω προσφέρει και ότι μπορώ να προσφέρω ακόμα περισσότερα στον πολιτικό στίβο.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έφυγα από τον ευρύτερο πολιτικό χώρο και η παρουσία μου σε τηλεοράσεις και εφημερίδες ήταν μεγάλη. Όμως δεν ήταν πολιτικός στίβος. Δεν ξέρω αν αυτή η εκδήλωση θα με βοηθήσει ως προς το πολιτικό κομμάτι. Αλλά ήταν μια εκδήλωση – ενθάρρυνση για να ξεκινήσω σε ένα νέο χώρο, μια νέα καριέρα, η οποία νομίζω ότι δεν διαφέρει πολύ από την Ακαδημαϊκή  με την έννοια ότι ο πολιτικός – εκτός από τα πολιτικά του καθήκοντα – πρέπει να είναι και παιδαγωγός».

Για τις υποψηφιότητες ακαδημαϊκών στην Κεφαλονιά

«Αυτό είναι  πολύ θετικό, αλλά η Κεφαλονιά και η Ιθάκη είναι από τις περιοχές που έχουν αναδείξει πολλούς ακαδημαϊκούς. Συνεπώς δεν μου κάνει εντύπωση που στον χώρο τον πολιτικό, ανταγωνίζονται καθηγητές».

«Η πολιτική έχει τους δικούς της κανόνες, αλλά πιστεύω ότι η παρουσία μου θα διευκολύνει τα πράγματα. Εννοώ ότι δεν θα μπορώ να παίρνω αποφάσεις ή να συμφωνώ με πράγματα , στα οποία είμαι εντελώς αντίθετος. Θα προσπαθήσω να συμβιβάσω τις πολιτικές ανάγκες, με τις ανάγκες της αλήθειας. Πράγματι, δεν είναι εύκολο να συνδυάσει κάποιος την ακαδημαϊκή του ιδιότητα με την πολιτική».

Οικονομία, ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

«Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και πόσο μάλλον για κάποιον που θέλει να αναμειχθεί με την πολιτική. Όμως η εκτίμησή μου ως οικονομολόγος είναι ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και τα καλύτερα μπροστά μας. Θεωρώ ότι το κόστος παραγωγής έχει αρχίσει να μειώνεται και αυτό γιατί μειώνονται οι τιμές της ενέργειας, αλλά έχουμε και τις επιδοτήσεις οι οποίες είναι πολύ γενναίες – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες – άρα πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα σύντομα, με αποκλιμάκωση των τιμών».

Ο ρόλος των υποκλοπών στις εκλογές

«Θεωρώ – και από αυτά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – δεν θα παίξουν μεγάλο ρόλο. Ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με την καθημερινότητά του και τα προβλήματα τα οικονομικά. Δεν μπορώ να έχω διαφορετική άποψη, τουλάχιστον βάσει των δημοσκοπήσεων».

Για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στην Βουλή

«Δε νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαμαρτυρηθείς απέναντι στην Κυβέρνηση. Το να αποχωρείς, δείχνει και έλλειψη σεβασμού στο πολίτευμα. Κάθε κόμμα βέβαια, χαράζει την δική του στρατηγική. Έπρεπε όμως να μείνει μέσα και να πολεμήσει στην Βουλή».

Για την ανακοίνωση των υποψηφίων

«Κανένα κόμμα δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τις υποψηφιότητες του και στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας ισχύει το ίδιο και σύντομα θα ανακοινωθούν».

Για την δική του υποψηφιότητα και για το κλίμα που επικρατεί στην τοπική Νέα Δημοκρατία

« Το γεγονός ότι - κατά κάποιο τρόπο - μου ζήτησε ο Πρωθυπουργός να είμαι υποψήφιος για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, δείχνει το ενδιαφέρον του για τα νησιά μας.

Δεν είναι διχασμένη η τοπική Νέα Δημοκρατία. Φαινομενικά νομίζω ότι είναι. Πιστεύω ότι περιπλέκουμε περισσότερο τα πράγματα, προσπαθώντας να θέσουμε ζητήματα δημοτικών και περιφερειακών εκλογών πριν τις εθνικές. Όταν έρθει η κρίσιμη ώρα της προεκλογικής εκστρατείας, θα δείτε ότι όλοι θα βοηθήσουν για να κερδηθεί η μονοεδρική της Κεφαλονιάς».




00 inkefalonia general ad 300X250