Συνάντηση Θεόφιλου με τον Πρέσβη της Ταϊλάνδης με επίκεντρο τον Κωνσταντίνο Γεράκη (εικόνες)

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 05 Ιουλίου 2022 11:27

Συνάντηση Θεόφιλου με τον Πρέσβη της Ταϊλάνδης με επίκεντρο τον Κωνσταντίνο Γεράκη (εικόνες)

 «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ»      

Τον Πρέσβη της Ταϊλάνδης  στην  Ελλάδα κ. Attakarn Wongchanamas  και συνεργάτες του, δέχθηκε το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουλίου 2022 στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Αργοστολίου  Θεόφιλος Μιχαλάτος. Στη συνάντηση μεταξύ άλλων συμμετείχαν   η κα. Γερασιμούλα Γεράκη , η κα.  Μαρίνα Βεργωτή Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων σε θέματα τουρισμού στον Δήμο Αργοστολίου, ο κ. Διονύσης Φωκάς σύμβουλος του Δήμου Αργοστολίου σε θέματα πολιτισμού και ο κ. Παναγής Βεργωτής . Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης τουριστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ταϊλάνδης και Κεφαλονιάς.

          Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στο άλσος του Νάπιερ, στο Αργοστόλι , η εκδήλωση - αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ», την οποία  τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ταϊλάνδης στην Ελλάδα κ. Attakarn Wongchanamas.

Η εκδήλωση έφερε κοντά τους λαούς της Ταϊλάνδης και της Ελλάδας, με συνδετικό κρίκο  τον Κεφαλονίτη  Κωνσταντίνο  Γεράκη που  το 1678 βρέθηκε στο μακρινό Σιάμ και σε μικρό χρονικό διάστημα «αναρριχήθηκε» στα υψηλότερα αξιώματα της βασιλικής αυλής. Ο Κωνσταντίνος Γεράκης αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο της ιστορίας του Σιάμ, την σημερινή Ταϊλάνδη.  Χάρη σε αυτόν Ελλάδα και  Ταϊλάνδη συναντήθηκαν για πρώτη φορά  πριν 3,5 αιώνες.

Στην εκδήλωση  παρευρέθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης Παναγής Καππάτος, ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος,  ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής, η κα Γερασιμούλα Γεράκη, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βαλλιανάτος, οι αντιδήμαρχοι Δήμου Αργοστολίου Γεώργιος Τσιλιμιδός και Σπύρος Πεφάνης, ο σύμβουλος δημάρχου  σε θέματα πολιτισμού και πρόεδρος του "Ριφόρτσο" Διονύσης Φωκάς , ο σύμβουλος δημάρχου σε θέματα πολιτισμού Βίκτωρας Ρουχωτάς, η πρόξενος της Ιταλίας και της Γαλλίας, ο καθηγητής ιστορίας Γεώργιος Ματαράγκας, από τον Δήμο Βύρωνα ο Κεφαλλονίτης Ορέστης Καππάτος, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού συλλόγου Διονύσης Γαρμπής, ο διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς Δημήτρης Μαρτίνης, ο δημοτικός σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου, Νίκος Ανουσάκης, η δασκάλα χορού πολιτιστικού Συλλόγου Κρανιάς «Ο Μπάλος» Ελένη Λιναρδάτου.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με ένα αφιέρωμα υπό την επιμέλεια του Διονύσιου Φωκά, ομιλία του  καθηγητή ιστορίας Γεώργιου Ματαράγκα και παραδοσιακούς Κεφαλλονίτικους χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μπάλλο» και πραγματοποιήθηκε  με την συνεργασία  του Δήμου Αργοστολίου, του Πολιτιστικού-Ιστορικού-Λαογραφικού συλλόγου «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας/Ιθάκης και της κα. Γερασιμούλας Γεράκη.

DSC 0015DSC 0045DSC 0050IMG 0662