Διονυσία Μενεγάτου: Λικεράκι από την Μανώλια!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 03 Ιουλίου 2022 19:54

Διονυσία Μενεγάτου: Λικεράκι από την Μανώλια!

Όταν ο μήνας δεν έχει ''ρ'' το κρασί θέλει νερό. 

Πάει καλιά του ο θεριστής.Αυτό που με στεναχωρεί λιγουλάκι σήμερα είναι ότι τελείωσε  και η μανώλια τα όμορφα άνθη της που σκόρπιζαν την  ευωδία και εμορφάδα τους στο μπαξέ μας.

 Ο πρώτος μήνας θεωρητικά του καλοκαιριού,γεμάτος υποχρεώσεις,αποχωρισμούς ,σπαβέντα ,διαγωνισμούς,εξετάσεις,εισαγωγικές,πανελλήνιες,αποτελέσματα.

 Πρέπει να δώσεις εισαγωγικές στο γυμνάσιο,εισαγωγικές στο λύκειο, πανελλήνιες.

 Τα σχολεία έκλεισαν πρέπει ν'αφήσεις τα φιλαράκια σου στην πόλη και να επιστρέψεις στο χωριό.

Να βοηθήσεις στο θέρο,πρέπει να σκωθείς  μπονώρα -- μπονώρα να ποτίσεις τον κήπο φώναζαν οι γονείς μας.

  Τι σκοτούρες πούχε τούτος ο Ιούνης η μετάβαση στον Αλωνάρη ήταν πιο γαλήνια ίσως για όλους μας τότε να ξεκίναγε το καλοκαίρι. 

Ήρθες, Ήρθες Καλοκαίρι

 κι ο Θεός πολλά

με το άγιο του χέρι 

σκόρπισε καλά.

 Ο Αλωνάρης με τ'αλώνια του γεμάτα καρπό τ'άλογο να γυρνά ασταμάτητα στις διαταγές του αγογιάτη του.Οι κήποι φορτομένοι,αρχηνάγαμε κάτω από τον παχύ ίσκιο τσι περγουλιάς  τη ριγανάδα με τσι πρώτες ντομάτες και τ'αγγουράκια,με σπιτική πρέτζα, η πατάτα η τιγανιτή φρέσκια από το χωράφι,το τριζόνι στα φόρτε του συνόδευε τον νυχτερινό ύπνο μας στην φραγκιάτα.

              Ναι στη φραγκιάτα ή ντραγάτα γιατί τότε άρχιζε να φεύγει η σκοτούρα του Ιούνη από πάνω μας. Μόλις αριβάρανε οι πρώτοι τουρίστες και παραχωρούσαμε το δωμάτιο μας για νοίκιασμα και εξηγιόμασταν κοινώς δενδρόσπιτο.

              Με την κιθάρα στην πλάτη ο Γερμανός έφτανε για την αναζήτηση καταλύματος.Το βραδάκι έτρωγε την ριγανάδα του με μπόλικο λαδάκι πρωτόγνωρο γι'αυτόν και έπαιζε Θεοδωράκη για όλους στην αυλή.Έτσι μάθαμε ν'αγαπαμε τη μουσική,την παρέα να μοιραζόμαστε τ'αγαθά του καλοκαιριού μ'όλους, γείτονες, φίλους, φιλοξενούμενους.

         Γιατί ο Ιούλιος ήταν κουβαρδάς .

         Τσ'  Αγιά Μαρίνας ρώγα και τ' Α'ι' Λιος σταφύλι. Απ' ούλα τα καλά στο πανέρι του.

         Σκέφτηκα λοιπόν να φυλακίσω λίγα λουλούδια από την συμπαθέστατη μανώλια και να φτιάξω ένα δροσερό λικεράκι μανώλιας για να αποχαιρετήσουμε τον Θεριστή και να καλοσωρίσουμε τον Αλωνάρη, με πάγο βέβαια βραδάκι στο μπαλκόνι μας γιατί όποιος μήνας δεν έχει 'ρ' στο λικέρ βάζουμε νερό.

         Καλό Καλοκαίρι...φίλοι μου.

Διονυσία Μενεγάτου 

FB IMG 1656864791420FB IMG 1656865415195FB IMG 1656865420173FB IMG 1656865445883