Κορονοϊός: "Ρουκέτα" Μαγιορκίνη για τεράστια αύξηση κρουσμάτων - Εκτίμηση για πάνω από 20.000 την Τρίτη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 18:31

Κορονοϊός: "Ρουκέτα" Μαγιορκίνη για τεράστια αύξηση κρουσμάτων - Εκτίμηση για πάνω από 20.000 την Τρίτη

Επιβεβαιώνονται όπως όλα δείχνουν τα σενάρια για πάνω από 20.000 ημερήσια κρούσματα κορoνοϊού, με τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη, να κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση στις μολύνσεις, η οποία θα αποτυπωθεί στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που θα δημοσιευθεί την Τρίτη.

Βόμβα Μαγιορκίνη για τεράστια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού

Σε αυτό το πλαίσιο, με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής εκτιμά πως αύριο, Τρίτη, θα ανακοινωθούν περισσότερα από 20.000 κρούσματα, παραθέτοντας ταυτόχρονα μια σειρά από στοιχεία.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής: «Η μεσοσταθμική αύξηση στον αριθμό των διαγνώσεων με COVID-19 κινήθηκε στο επίπεδο του 60% εντός της τελευταίας εβδομάδας. Αυτό σημαίνει ότι αύριο Τρίτη λογικά περιμένουμε να δούμε λίγο παραπάνω από 20.000 διαγνώσεις».

«Η αύξηση των κλινών εντός των νοσοκομείων παρέμεινε στο επίπεδο του 44%. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παρέμεινε σχετικά σταθερός με ήπια αύξηση της τάξης του 3%. Προς το παρόν δεν έχουμε δει σημαντική πίεση στις ΜΕΘ αν και η αύξηση στις διαγνώσεις είναι παρούσα τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης», ανέφερε και συνέχισε: «Το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)».

Πλεύρης στο OPEN: Αν υπάρξει πίεση στο ΕΣΥ θα εξετάσουμε τη λήψη μέτρων

Σημειώνεται πως νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την άποψη πως το καλοκαίρι δεν θα χρειαστούν μέτρα για τον κορονοϊό καθώς δεν υπάρχει ακόμα πίεση στο ΕΣΥ. Όμως, όπως είπε, «αν υπάρξει πίεση στο Σύστημα Υγείας, που πιθανολογούμε πως τέτοια πίεση θα υπάρξει τους φθινοπωρινούς μήνες προφανέστατα θα εξετάσουμε με έναν ήπιο τρόπο εάν χρειαστεί να παρθούν και κάποια μέτρα».

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχε και αύξηση του κορονοϊού λόγω της κινητικότητας. Ήταν κάτι το αναμενόμενο. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων επηρεάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στους μεν σκληρούς δείκτες δεν τους επηρεάζει, οι διασωληνώσεις είναι πολύ μικρότερες, πολύ λιγότερες από αυτές που είναι στα όριά του το ΕΣΥ, κινούμαστε κάτω από τις 100 αυτή τη στιγμή και φανταστείτε ότι η δυνατότητά μας σε κλίνες ΜΕΘ είναι 600 άρα κινούμαστε με μία ασφάλεια στους σκληρούς δείκτες. Υπάρχει άνοδος στις απλές νοσηλείες. Συνεχώς βλέπουμε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση στις απλές κλίνες που μας κάνει να βλέπουμε τα μοντέλα μας πως μπορούν να πιεστούν οι απλές κλίνες. Δεν θα πιεστεί το σύστημα ακόμα και στις απλές κλίνες. Θα βγουν και κάποιες βαρύτερες νοσηλείες αλλά φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι το κύμα και με τα δεδομένα από τις άλλες χώρες που πέρασαν το έκτο κύμα, θα είναι ένα τέτοιο κύμα που δεν θα πιέσει το ΕΣΥ. Υπό αυτή την έννοια δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είμαστε σε επιφυλακή και σε πλήρη παρακολούθηση», είπε ο Θάνος Πλεύρης στο OPEN.

«Δεν έχει καταργηθεί η μάσκα υπό την έννοια ότι ο άλλος δεν μπορεί να τη φοράει. Έχει καταργηθεί το διοικητικό μέτρο. Πιστέψτε με αυτή τη στιγμή δεν μπορούν οι κοινωνίες να λειτουργούν με διοικητικά μέτρα. Ερχόμαστε και λέμε. Έχουμε πει κάτι ξεκάθαρο που το έχουν πει οι επιστήμονες. Κατ' αρχήν δίνουμε τη δυνατότητα της πλήρους κινητικότητας από εκεί και πέρα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ειδικά σε κλειστούς χώρους που βέβαια που από τώρα μέχρι το Σεπτέμβρη το αντιλαμβανόμαστε όλοι είναι πολύ περιορισμένοι», είπε ο κ. Πλεύρης.

Εκτίμηση ακόμα και για 25.000 κρούσματα τη μέρα

Σενάρια για 20.000 έως 25.000 ημερήσια κρούσματα κορoνοϊού δείχνουν τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη που τόνισε ότι σε αυτό το σημείο αναμένεται και η κορύφωση του τρέχοντος πανδημικού κύματος στη χώρα μας.

Ο κ. Σαρηγιάννης χαρακτήρισε απολύτως προβλεπόμενη την πορεία της καμπύλης αύξησης της διασποράς το τελευταίο διάστημα, λόγω των παραλλαγών 4 και 5 που ξεπερνούν σε σημαντικό βαθμό την ανοσία, ενώ παράλληλα τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και υπάρχουν τουριστικές ροές προς τη χώρα μας.

Επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ συνέστησε χρήση μάσκας και πρότεινε να υπάρξει ένα επίπεδο υποχρεωτικότητας σε χώρους με μεγάλη επαφή με το κοινό.

Πηγή: ethnos.gr 

 




00 inkefalonia general ad 300X250