Ανδρέας Μαρούλης στον Cosmos 96,5: "Στην Κεφαλονιά παρατηρείται μεγαλύτερη εξάρτηση από το αλκοόλ – To τουρνουά της Κυριακής, μήνυμα κατά των ναρκωτικών”

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 25 Ιουνίου 2022 21:28

Ανδρέας Μαρούλης στον Cosmos 96,5: "Στην Κεφαλονιά παρατηρείται μεγαλύτερη εξάρτηση από το αλκοόλ – To τουρνουά της Κυριακής, μήνυμα κατά των ναρκωτικών”

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ «Απόπλους» Ανδρέας Μαρούλης, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο τουρνουά ποδοσφαίρου στο Ληξούρι: « Είναι μία εκδήλωση επ ευκαιρία της 26ης Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών από τον ΟΗΕ. Θέλαμε να έχουμε μια εξωστρεφή εκδήλωση φέτος, γιατί και λόγο covid 2 χρόνια δεν είχαμε κάνει τέτοιες εκδηλώσεις. Απευθυνθήκαμε στις ομάδες του Παλληξουριακού και της Εικοσιμίας , οι οποίες με πολύ μεγάλη ευαισθησία δέχθηκαν να διοργανώσουμε κάτι μαζί. Το τουρνουά ποδοσφαίρου είναι την Κυριακή 7 το απόγευμα  στο Δημοτικό Στάδιο στον Άγιο Αντώνη στο Ληξούρι .Θα παραβρεθεί και ο Πολιτιστικός Σύλλογος από το Πυργί, που διοργανώνει τον Μαραθώνιο στον Αίνο, είναι και χορηγός  και θα δώσουν κάποια μπλουζάκια επετειακά στα παιδιά».

Στον στόχο του τουρνουά: «Προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα , ότι όταν τα παιδιά ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, κοινωνικοποιούνται, προστατεύονται  από εξαρτήσεις, από εξαρτητικές  συμπεριφορές και έχουν μια καλύτερη πορεία στη ζωή τους. Αυτό χρειάζεται ιδιαίτερα στις μέρες μας να τονιστεί, γιατί  έχουμε λίγο απομονωθεί και λόγω  covid και λόγω κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών.

Υπάρχει ένα θέμα στην κοινωνία ,που πρέπει να το δούμε και θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια κι ευαισθησία απ όλους».

Οι εξαρτήσεις στην Κεφαλονιά: « η Κεφαλονιά βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο της Ελλάδας. Πάντα υπήρχε ένας μικρός πληθυσμός ατόμων που λόγω μιας ιδιαίτερης  ψυχοπαθολογίας και λόγω δύσκολου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος μπαίνει σε μια τέτοια διαδικασία. Εκείνο που θέλει προσοχή στην Κεφαλονιά έχει σχέση με το αλκοόλ  στους εφήβους. Είμαστε τουριστικός τόπος ,υπάρχει χαλάρωση το καλοκαίρι και έχουμε δει από τις έρευνες που κάνουμε στα σχολεία, ότι είμαστε περισσότερο από τον μέσο Πανελλαδικό όρο. Βέβαια θέλουν προσοχή όλες οι εξαρτήσεις και όλες οι ουσίες , γιατί περνάμε μία δύσκολη περίοδο. Όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στις οικογένειες  έχουν  αρνητική επίπτωση και στο θέμα τον εξαρτήσεων. Γι αυτό θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια από την Πολιτεία και στήριξη των  Δημοσίων Δομών που ασχολούνται με την πρόληψη και τη θεραπεία , ώστε να μπορέσουμε ως κοινωνία να περάσουμε πιο εύκολα από αυτή τη δυσκολία και να είμαστε πιο δυνατοί στην πορεία».

Στις πιο «δύσκολες» εξαρτήσεις και στην απεξάρτηση απ αυτές: «Σαφώς υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία σε σχέση με την ηρωίνη,  άλλωστε τα προγράμματα θεραπείας ασχολούνται  σε πολύ μεγάλο βαθμό με ανθρώπους που είναι σε χρήση ηρωίνης. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πάρα πολύ η κάνναβη και ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες, γι αυτό υπάρχουν και εξειδικευμένα προγράμματα γύρω από αυτό το κομμάτι. Κάθε απεξάρτηση , είτε από ουσίες, είτε από αλκοόλ, είτε από διαδικτυακό παιχνίδι  και χρήση του διαδικτύου, είναι δύσκολη, επίπονη, θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και ειδικά κέντρα και ειδική προσέγγιση και προσοχή. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πρόληψη, ώστε οι έφηβοι, στα παιδιά που απευθυνόμαστε, να μην μπούν στη διαδικασία των εξαρτήσεων, γιατί μετά ο δρόμος είναι δύσκολος  και θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φύγουν απ αυτό».  

Στην συνεργασία της οικογένειας με τον «Απόπλου» : « Μετά από 22 χρόνια δουλειάς, νομίζω έχουμε καθιερώσει τη θέση μας και μας εμπιστεύεται και η κοινωνία και οι εκπαιδευτικοί, γιατί μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας είναι τα σχολεία. Οικογένειες απευθύνονται σ εμάς, έχουμε αιτήματα, βέβαια  το κομμάτι της πρόληψης είναι το κύριο κομμάτι, προσπαθούμε να προλάβουμε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν κάποιους σε χρήση ουσιών η άλλες εξαρτήσεις. Οι  Οικογένειες που έχουν πρόβλημα χρήσης ουσιών ,αλκοόλ, με το διαδίκτυο , απευθύνονται σ εμάς, προσπαθούμε να τους στηρίξουμε όσο μπορούμε και αν είναι κάποιες δυσκολότερες περιπτώσεις που χρήζουν άλλης αντιμετώπισης , τους παραπέμπουμε σε θεραπευτικά προγράμματα κυρίως στην Αθήνα».

Στο τι πρέπει να προσέξει ένας γονέας : « Η σχέση γονιών –παιδιών , είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται , οι γονείς ξέρουν πολύ καλά τα παιδιά τους. Αυτό που είναι σημαντικό ειδικά στην εφηβεία, είναι να μην χαθεί η επαφή μεταξύ των γονιών και των παιδιών, αν η επικοινωνία με το παιδί είναι ουσιαστική , τότε θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά και θα χτυπήσει κάποιο καμπανάκι. Τότε πρέπει να το πιάσει από την αρχή χωρίς πανικό  και χωρίς να στερήσει όλες τις ελευθερίες του παιδιού, με διάλογο, να ζητήσει βοήθεια αν χρειάζεται. Αν έχει χαθεί η επαφή με τον γονιό του, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχουν περιπτώσεις, που η οικογένεια το κρύβει και  έχει να κάνει με το σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικογένεια.  Υπάρχουν θέματα όχι από αδιαφορία καμιά φορά, αλλά από ντροπή μην το μάθει ο γείτονας κλπ, αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά οι νέοι γονείς συνειδητοποιούν, ότι αν υπάρχει κάποιο θέμα, πρέπει να αντιμετωπιστεί.».

Στην ελεύθερη διακίνηση της φαρμακευτικής κάνναβης: «Από κει που παράγεται το όπιο, παράγονται και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται στην φαρμακευτική επιστήμη και δεν μπορούμε να τις καταργήσουμε. Όμως αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες , πρέπει να χρησιμοποιούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, στην ιατρική και μόνο στην ιατρική και μόνο με συνταγή. Η φαρμακευτική κάνναβη, ξέρουμε σήμερα ότι μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες σπάνιες ασθένειες τον ασθενή για να πάει καλύτερα. Σαφώς στην ιατρική και στα πλαίσια της ιατρικής , θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Είναι άλλο αυτό όμως η ιατρική κάνναβη και άλλο η κάνναβη που χρησιμοποιείται , για να αλλάξουμε τη διάθεση μας, και να αισθανθούμε όπως κάποιος που κάνει χρήση κάνναβης. Όμως εδώ μπαίνει ένα τεράστιο ζήτημα ,ότι  πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή ενημέρωση στους εφήβους και τα παιδιά και μια ευαισθητοποίηση, που πρέπει να γίνει με εκπαίδευση, με βιωματικά εργαστήρια, για να καταλάβουν ότι είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Είναι μπερδεμένα, όταν πάνε στο περίπτερο και βλέπουν προϊόντα κάνναβης, τα οποία όμως δεν περιέχουν,  τετραϋδροκανναβινόλη, την τοξική ουσία που σε «φτιάχνει», θεωρούν ότι κυκλοφορεί ναρκωτικό. Εδώ χρειάζεται παιδεία και από το Υπουργείο Παιδείας που υπολείπεται ενημέρωσης πρέπει να ξεκαθαριστεί». 

Στους στόχους του «Απόπλου» : «Προσπαθούμε να περάσουμε στα παιδιά με αθλητικές , κοινωνικές δραστηριότητες και με ότι μπορούμε, ότι πρέπει να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Να μεγαλώσουν με τέτοιο τρόπο, που να αγαπάνε και το σώμα τους και την ψυχή τους και να περπατήσουν σε ένα δρόμο στη ζωή τους, που δε θα τα φέρει σε τέτοιου είδους δυσκολίες. Τέτοια θα υπάρχουν, εμείς τα ναρκωτικά τα συναντήσαμε όταν πήγαμε  φοιτητές, σήμερα στην Κεφαλονιά ένα παιδί στο Λύκειο ξέρει ότι μπορεί να βρει ουσίες, είναι πολύ εύκολο. Το ζήτημα είναι τη στάση ζωής έχουμε, το οικογενειακό και το κοινωνικό περιβάλλον , παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όσο η οικογένεια και η κοινωνία είναι σε αποδόμηση, τόσο θα εντείνονται  όλα αυτά τα προβλήματα. Είτε ουσίες, είτε  εξαρτήσεις είτε μπούλινγκ, είναι φαινόμενα κοινωνικής απαξίωσης».

Στον αγώνα της Κυριακής: Καλούμε τον κόσμο την Κυριακή, γίνεται μια προσπάθεια να περάσουμε ένα μήνυμα , έχει την αξία και τη σημασία του. Με τα παιδιά που συμμετέχουν έχουμε δουλέψει στα σχολεία τους και  περνάμε και ένα μήνυμα με τη βοήθεια του αθλητισμού. Είναι μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης και αναστοχασμού για την ημέρα αυτή, για να διορθώσουμε τα πράγματα. Γενικότερα στα θέματα ψυχικής Υγείας, η Κεφαλονιά δεν είναι γυμνή, υπάρχουν υπηρεσίες για διάφορα θέματα, υπάρχουν αξιόλογα στελέχη παντού, ας επιλέξει ο καθένας που μπορεί  και θέλει να βοηθηθεί, υπάρχει εχεμύθεια, το απόρρητο της επικοινωνίας και μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250