Πόσο θα επηρεαστεί η Κεφαλονιά από το κύμα ζέστης; Τι ανέφερε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στον Cosmos 96,5

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 09:10

Πόσο θα επηρεαστεί η Κεφαλονιά από το κύμα ζέστης; Τι ανέφερε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας στον Cosmos 96,5

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 ,στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους Δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και  Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Φυσικός-Μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας, για το κύμα καύσωνα που θα επικρατήσει στη χώρα μας από την Τετάρτη.

« Από δω και στο εξής μπαίνουμε και στον Ιούλιο και οι ζέστες είναι λογικό να υπάρχουν και θα υπάρχουν. Το κύμα ζέστης θα μας απασχολήσει μέχρι και την Παρασκευή , αλλά δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα νησιά μας. Θα επηρεάσει πιο πολύ προς τα ανατολικά, Θεσσαλία,  Κεντρική Μακεδονία, ανατολική Πελοπόννησο, όπου θα δούμε 40άρια κυρίως την Πέμπτη. Στην Κεφαλονιά δεν νομίζω να ξεπεράσουμε του 33 -34 βαθμούς το πολύ αυτές τις τρείς  ημέρες . Θα έχουμε καλές θάλασσες, ηλιοφάνεια , ωστόσο η υγρασία είναι αυξημένη στα νησιά, οπότε η δυσφορία είναι έντονη  μ αυτές τις θερμοκρασίες και θα είναι έντονη στην Κεφαλονιά γιατί δεν θα έχουμε ανέμους αυτή την περίοδο. Νομίζω ότι ξώφαλτσα περνάει αυτό το κύμα από το Ιόνιο και δεν θα το επηρεάσει ιδιαίτερα. Πιο πολύ θα επηρεάσει την ανατολική Ελλάδα. Το Σαββατοκύριακο θα δροσίσει αρκετά, θα ενισχυθούν λίγο οι άνεμοι  χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες στα δύο πελάγη. Από την Δευτέρα θα ξανά έχουμε μία άνοδο της θερμοκρασίας που δεν έχουμε ακόμα στοιχεία αν θα έχει ένταση η αν θα είναι καύσωνας, πάντως η κυκλοφορία έχει αλλάξει σιγά σιγά και βλέπουμε ότι έρχονται οι ζέστες τις οποίες  για την επόμενη περίοδο, τον Ιούλη τις περιμένουμε. Πάντως οι τελευταίες εποχιακές εκτιμήσεις, δείχνουν ότι το καλοκαίρι αυτό στην Ελλάδα θα είναι πολύ θερμό, πιο  θερμό κατά μέσο όρο πολλών ετών καλοκαιριών , οπότε περιμένουμε μπροστά να είναι τα δύσκολα. Μακάρι να μην επαληθευθούν αυτές οι εκτιμήσεις και ζήσουμε τις περσινές πολύ δύσκολες καταστάσεις με τις φωτιές , τους επιθετικούς καύσωνες κλπ».

Ο κ. Τσατραφύλλιας αναφέρθηκε και στην καιρική εκτροπή την υπόλοιπη Ευρώπη: « Είναι μια καιρική εκτροπή, που μας δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Από δω και στο εξής παρατηρούμε ότι έχουμε ακραία φαινόμενα όσον αφορά τους καύσωνες και τις ραγδαίες βροχοπτώσεις. Ο καύσωνας είναι μια καιρική συνθήκη η οποία έχει τους περισσότερους θανάτους  παγκοσμίως, περισσότερους  και από τις έντονες βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τους έντονους ανέμους. Θέλει προσοχή, τα επόμενα χρόνια φαίνεται ότι αλλάζει το κλίμα, το βλέπουμε με ακραίες καταστάσεις, με συχνά θερμά επεισόδια , με συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, οπότε πρέπει να κάνουμε κάτι χθές, όχι σήμερα. Ακούμε ότι έχει αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη κατά ένα βαθμό και νομίζουμε ότι είναι λίγο. Ένας βαθμός σημαίνει ότι αυξάνονται τα καυσαέρια 4% και πόσο μάλλον οι ενεργειακές μας ανάγκες αυξάνονται 4% και οι ρύποι 8% και αυξάνεται η θνησιμότητα σε άτομα άνω των 65 ετών. Πρέπει να κάνουμε κάτι, γιατί τα αποτελέσματα ήδη τα βλέπουμε , τέλη  Μαίου  είχαμε την πρώτη θερμή εισβολή στη χώρα μας , κάτι που ήταν πολύ ασυνήθιστο».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250