Ο Στάθης Τσελέντης στον COSMOS 96,5 για τα ζητήματα του Φισκάρδου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 07 Ιουνίου 2022 22:04

Ο Στάθης Τσελέντης στον COSMOS 96,5 για τα ζητήματα του Φισκάρδου

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα» με τους δημοσιογράφους Σπυριδούλα Αναλυτή & Χρήστο Λαμπράκη, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Φισκάρδου Στάθης Τσελέντης, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην τουριστική κίνηση του Φισκάρδου στη έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου: « Η τουριστική κίνηση έχει ξεκινήσει από τα μέσα Μαίου και από τις ενδείξεις που υπάρχουν θα είναι μια αρκετά καλή σεζόν. Έχει αρκετά κότερα στο λιμάνι του Φισκάρδου, αλλά εμείς περισσότερο στηριζόμαστε στους τουρίστες  που μένουν στα καταλύματα. Συγκριτικά με το 2018-1019, είναι αρκετά καλύτερα φέτος».

Στο λιμάνι του Φισκάρδου: «Όλο το Φισκάρδο είναι παραδοσιακός οικισμός. Το λιμάνι δεν είναι χαρακτηρισμένο, είναι όρμος και  τουλάχιστον εγώ θεωρώ ότι έτσι πρέπει να μείνει, γιατί εάν πάμε σε χαρακτηρισμούς, θα γίνουνε ζώνες λιμένος και διάφορα άλλα πράγματα και ίσως δεν θα έχουμε φέρυ μπότ, ημερόπλοια, ψαροκάικα, κλπ. Η εικόνα του Φισκάρδου είναι αυτή που έχουμε τώρα. Όσον αφορά τις αποκαταστάσεις από το Λιμενικό Ταμείο, υπάρχει ένα κομμάτι από την πλευρά που προσεγγίζει το φέρυ μπότ που τα φωτιστικά δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμα. Από τον «Ιανό» δεν επλήγη ιδιαίτερα το λιμάνι, βέβαια από τις σπηλαιώσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, υπάρχουν κάποιες ακόμα. Όσον αφορά την πλωτή δεν υπάρχει, αλλά δεν ξέρω και κατά πόσο θα μπορούσε να μπει σε έναν όρμο. Η περιοχή μπορεί να χάνει από την δυναμική της όσον αφορά την πρόσδεση σκαφών , θα μπορούσε όμως να μην έχανε , εάν στο σημείο του κάβου υπήρχαν δέστρες».

Στα άλλα ζητήματα της περιοχής: « Η αποχέτευση στο Φισκάρδο είναι αρκετά παλιά και  τα λύματα μεταφέρονται με βυτιοφόρα στον Βιολογικό Αργοστολίου. Όσον αφορά το θέμα της υδροδότησης, υπάρχουν δύο αφαλατώσεις οι οποίες χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Το θέμα του νερού είναι ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο το Φισκάρδο, αφορά όλη  την Έρισο. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία αφαλάτωση στο Φισκάρδο και μεταφέρουμε με τα βυτία το νερό σε όλα τα χωριά της Ερίσου. Απαιτείται να γίνει μία μελέτη από ειδικούς για το πώς θα υδροδοτηθεί αυτή η περιοχή και στη συνέχεια θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα Ευρωπαϊκό αυτό το έργο. Θα μπορούσαν να γίνουν μελέτες εάν υπάρχει υπόγειο νερό, αυτές οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται κατά καιρούς, δεν στοχεύουν σ αυτό. Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση της περιοχής, όπως με ενημέρωσε η κ. Γασπαρινάτου από τον ΔΕΔΗΕ, όπου το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο αποκαθίστανται και διακοπές ρεύματος μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερες. Η σύνδεση του Φισκάρδου με το Νυδρί είναι ενεργή δύο φορές την ημέρα και με την Βασιλική νομίζω ότι θα γίνει προσεχώς».

Στις αποζημιώσεις κατοίκων και επιχειρηματιών λόγω «Ιανού»: « Είχε έρθει μετά το πέρασμα του «Ιανού» μία επιτροπή της ΓΔΑΕΦΚ από το Υπουργείο  Υποδομών, τα κατέγραψαν όλα και  πάνω από το 95%  όσων έκαναν  αιτήσεις έχουν αποζημιωθεί».

Στο θέμα της καθαριότητας: «Ένα από τα βασικότερα  προβλήματα είναι τα σκουπίδια. Ερχόμενος ένας επισκέπτης στο σημείο του πάρκινγκ  θα συναντάει σε λίγο διάστημα σωρούς με σκουπίδια. Θα έπρεπε  ο Πρόεδρος του κάθε οικισμού με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να βρίσκουν κάποιους χώρους για να μεταφέρεται εκεί ο κύριος όγκος των σκουπιδιών. Το Φισκάρδο έχει πολλά εστιατόρια και διάφορα μαγαζιά και όσους κάδους απορριμμάτων και να βάλλεις δεν φτάνουν. Ως εκ τούτου φέρνουν μία πρέσα που την βάζουν στο ίδιο σημείο και  δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να τοποθετούνται τέτοια πράγματα. Έχω βρει κάποιο χώρο και το έχω αναφέρει στον Δήμο , αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνει μία υποδομή και να υπάρχει και ρεύμα, εάν γίνει αυτό, οι κάδοι ναι μεν θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά όχι υπερχειλισμένοι . Η Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας, έρχεται τακτικά και συλλέγει τα απορρίμματα, όμως το Λιμενικό Ταμείο από την πλευρά του, θα πρέπει να φροντίσει για τα σκουπίδια των σκαφών, τα οποία πηγαίνουν στους ίδιους κάδους και με την σειρά της η Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας, χρεώνει τον Δήμο και εμείς πληρώνουμε πανάκριβα δημοτικά τέλη. Αυτό θα πρέπει να το δει το Λιμενικό Ταμείο».

Στην εξυπηρέτηση των σκαφών στο Φισκάρδο: « Δεν υπάρχουν πίλαρ, ούτε παροχή ρεύματος, μόνο για  προμήθεια νερού  έχουν την δυνατότητα που το διαχειρίζεται υπάλληλος του Λιμενικού Ταμείου. Σε ένα παραδοσιακό λιμάνι δεν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης πίλαρ, ωστόσο με τις νέες τεχνολογίες ίσως στο μέλλον να γίνει κάτι. Να σημειώσω ότι σε ένα παραδοσιακό λιμάνι που χωράει 50-60 σκάφη, όταν έρχονται 200, βεβαίως και θα υπάρχουν προβλήματα».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.