Κ. Γρηγορόπουλος: «Πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναβαθμίσουμε το αίσθημα ασφάλειας για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό - Το Υπουργείο θα πρέπει να ακούσει το αίτημά μας»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 14:32

Κ. Γρηγορόπουλος: «Πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναβαθμίσουμε το αίσθημα ασφάλειας για την τοπική κοινωνία και τον τουρισμό - Το Υπουργείο θα πρέπει να ακούσει το αίτημά μας»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και  Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Κώστας Γρηγορόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλονιάς: « Η Κεφαλονιά είναι ένα μεγάλο νησί, ένας ανοδικός τουριστικός προορισμός, που κάθε χρόνο καλείται να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες τουρίστες. Πρέπει να  διαφυλάξουμε και να αναβαθμίσουμε το αίσθημα της ασφάλειας και για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τον τουρισμό, γιατί η ασφάλεια είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τουρισμού. Μπαίνουμε και σε μια περίοδο μετά covid εποχής κα είναι θετικά τα αποτελέσματα και στον τουρισμό, όμως δυστυχώς η Κεφαλονιά για τους λόγους που έχουμε πει κατ επανάληψη, είναι μια Διεύθυνση που έχει μεγάλο έλλειμμα στις οργανικές δυνάμεις». 

Στα αίτια της μη κάλυψης των οργανικών θέσεων: «Οι στελεχώσεις των υπηρεσιών γίνονται μια φορά το χρόνο με τις τακτικές μεταθέσεις που γίνονται Φεβρουάριο μήνα και με κάποιες μικρές συμπληρωματικές που γίνονται τον Οκτώβριο. Βγάζουμε κάθε χρόνο κάποιες θέσεις, όμως όσοι αστυνομικοί έρχονται εδώ θα παραμείνουν 1,2,3 χρόνια και εύλογα θα αιτηθούν να πάνε στα μέρη τους, με αποτέλεσμα να βγάζουμε κάθε χρόνο θέσεις και από την άλλη να αποχωρεί ίδιος αριθμός , οπότε το αποτέλεσμα είναι ίδιο η και φθίνον». 

Στην λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης στην Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας : «Το Υπουργείο θα πρέπει να δώσει μια γενναιόδωρη αύξηση στους αριθμούς των μεταθέσεων για να μπορούν να καλυφθούν ουσιαστικά αυτά τα κενά. Έχουμε φτάσει ουσιαστικά από 180 θέσεις οργανικές να έχουμε παρούσα δύναμη σήμερα 120 Αστυνομικούς, έχουν φτάσει οι υπηρεσίες να λειτουργούν οριακά.  Αυτό διαιωνίζεται και θα πρέπει η Πολιτεία κάποια στιγμή να το δει. Η φυσική ηγεσία γνωρίζει ακριβώς τα νούμερα και  όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες τα ξέρουν». 

Στο μείζον θέμα της τουριστικής περιόδου: « Η Κεφαλονιά είναι ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός , έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια η κίνηση στο αεροδρόμιο και αυτό συνεπάγεται εκ μέρους μας μεγάλο φορτίο. Κάθε χρόνο Φλεβάρη, Μάρτη, ζητάμε μια σημαντική ενίσχυση για να μπορούμε να λειτουργήσουμε το καλοκαίρι. Μέχρι και 18-19 Μάη που βγήκε η τοποθέτηση των 1250  αστυνομικών που στελέχωσαν αεροδρόμια σε διάφορες περιοχές της χώρας, πάλι η Κεφαλονιά έμεινε απ έξω. Ως Συνδικαλιστικό Όργανο το αναγάγουμε σε πρώτο θέμα, γιατί  αυτό έχει άμεση συνέπεια με το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων. Όταν στο αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς που υποδέχεται από τον επόμενο μήνα δεκάδες πτήσεις την ημέρα, χρειαζόμαστε 15 με 20 αστυνομικούς στην Βάρδια και αυτή τη στιγμή η κάθε βάρδια στελεχώνεται με 6-7 άτομα, εκ των οποίων οι τρεις είναι αποσπασμένοι και οι τέσσερις δόκιμοι, υπάρχει πρόβλημα. Το αστυνομικό προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των διαβατηρίων, γιατί η Αγγλία είναι πλέον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός ζώνης Σένγκεν , δεν μπορεί να το βγάλει σε πέρας». 

Στην πρόταση που κατέθεσε για ίδρυση Αστυνομικού Τμήματος στο αεροδρόμιο: «Ανεξάρτητη υπηρεσία στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει, γι αυτό το θέσαμε σε δημόσιο πολιτικό διάλογο σε τοπικό επίπεδο στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας πρώτη φορά και ως πρόταση στον Βουλευτή. Είναι μια πολιτική πράξη που μπορεί να υλοποιηθεί, με μια Υπουργική απόφαση. Θα συσταθεί Αστυνομικός Σταθμός στο αεροδρόμιο που θα υπάγεται διοικητικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Αργοστολίου. Στο αεροδρόμιο χρειάζεται μία εξειδικευμένη υπηρεσία, πρέπει το προσωπικό να είναι ενημερωμένο, εξειδικευμένο και σύγχρονο. Υποσχέθηκε ο Βουλευτής ότι θα συναντηθεί με τον Υπουργό και τον νέο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας τον κ. Σκούμα και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Ο χρόνος όμως πιέζει και ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα. Όπως μετακινήθηκαν σε βασικούς τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη χώρα, αναλογικά να ενισχυθεί και η Κεφαλονιά. Στα άλλα νησιά μπορεί να μην είναι 100% ικανοποιημένοι, αλλά έχουν ένα ικανοποιητικό αριθμό αστυνομικών σε σχέση με μας».

Στο επιφορτισμένο έργο της Αστυνομίας: «Η Αστυνομία δυστυχώς έχει επιφορτιστεί πέρα από το καθαρό της αντικείμενο με πάρα πολλά πάρεργα. Θα έπρεπε κάποια στιγμή η Πολιτεία να κάνει ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και έτσι να εξοικονομηθεί και προσωπικό». 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 24 Μαΐου που συζητήθηκε το θέμα της υποστελέχωσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεφαλληνίας: «Ήταν ξεκάθαρη η στήριξη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου και θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο , αντέδρασε αμέσως και έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Περιμένουμε το ψήφισμα , το οποίο πιστεύω να είναι μια μεγάλη μορφή πίεσης, γιατί ο Δήμος Αργοστολίου είναι ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κεφαλονιάς και  θα ακουστεί το αίτημα του στο Υπουργείο. Μακάρι να μπορούσαμε να το συζητήσουν το θέμα αυτό και οι υπόλοιποι Δήμοι και η Ιθάκη. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον Βουλευτή και περιμένουμε να δούμε πότε θα γίνει η συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για να μας δώσει μια ουσιαστική λύση και πιστεύω μέσα στην εβδομάδα να έχουμε αποτέλεσμα». 

Στην απασχόληση του υπάρχοντος προσωπικού: «Από τους 120 αστυνομικούς οι οποίοι είναι παρόντες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ένα 30 με 40%,  ίσως και το 50%,  είναι το προσωπικό το οποίο ασχολείται με την διοικητική υποστήριξη, με τη γραφειοκρατία. Αναμένουμε το ψήφισμα με τις αποφάσεις του Δήμου Αργοστολίου, είμαστε σε επαφή με τον κ. Καππάτο ,πιστεύουμε να μας ακούσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου , να μας ενισχύσει άμεσα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ομαλή τουριστική περίοδο φέτος. Θα είναι και ένα πολύ σημαντικό πολιτικό θέμα η ίδρυση της υπηρεσίας στο αεροδρόμιο, γιατί θα δώσει μεγάλη βοήθεια στην Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς. Το 2005 κάναμε αγώνες και λειτούργησε το Τμήμα Τροχαίας στο Δήμο Αργοστολίου που δεν υπήρχε και το Τμήμα Ελειού Πρόννων».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-646676180?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




00 inkefalonia general ad 300X250