Σπύρος Ποταμιάνος Παγώνης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια νέα φάση και κάνει μια καινούργια αρχή και στο οργανωτικό του κομμάτι"

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 16:19

Σπύρος Ποταμιάνος Παγώνης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια νέα φάση και κάνει μια καινούργια αρχή και στο οργανωτικό του κομμάτι"

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τους δημοσιογράφους Γιώργο Χαλαβαζή και Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Σπύρος Ποταμιάνος Παγώνης, ο οποίος αναφέρθηκε:

Στο αποτέλεσμα των εκλογών της 15ης Μαΐου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ: «Ήταν ένα πολύ θετικό γεγονός κρίνοντας συνολικά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις εκλογές του 2019 και μετά. Ένα σημείο καμπής για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η «γλυκιά» ήττα όπως λέει και ο Τσίπρας , τον Μάη του 2019 με τις βουλευτικές εκλογές. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε 32%, με οργανωμένα μέλη 30 χιλιάδες. Αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει με βάση και τα αποτελέσματα της Κυριακής , ο ΣΥΡΙΖΑ στο μητρώο μελών του, να έχει 172 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη. Αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο αν κρίνουμε τη διαδικασία στο σύνολο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τεράστια προσπάθεια να ανοίξει τις οργανώσεις του μετά τις εκλογές του 2019 και πετύχαμε αρχές του 2020 να έχει γύρω στα 60 με 62 χιλιάδες μέλη, σήμερα ανεβαίνουνε στον αριθμό των 172 χιλιάδων. Είναι ένα πολύ θετικό γεγονός και προφανώς θα έχει συνέπειες και θετικές επιπτώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ από τώρα και στο εξής, σε σχέση με όλες τις προκλήσεις που είναι μπροστά μας, εκλογές κλπ».

Στην ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα αποτελέσματα των εκλογών: « Ήταν αιχμηρή ως ανακοίνωση απαντώντας στη ΝΔ και στον κ. Οικονόμου για τις δηλώσεις που έκανε σε σχέση με τα αποτελέσματα αυτά. Από τη μία ήταν ενημερωτικό σε σχέση με τα αποτελέσματα της Κυριακής, από την άλλη ήταν και μια απάντηση , ακριβώς επειδή τα ερεθίσματα που δεχτήκαμε και ειδικά στο Αργοστόλι οι σύντροφοι, ήτανε πάρα πολύ έντονα σε σχέση μ αυτό που προσπάθησε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ να αναδείξει ως κυρίαρχο στοιχείο της Κυριακής. Ήτανε παντελώς, λαθεμένο».

Στην διαδικασία και την στάση των ψηφοφόρων της Κυριακής: «Οι πολίτες που προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες και ψήφισαν, υπέγραψαν μία φόρμα εγγραφής μέλους, η οποία έλεγε, «αποδέχομαι τις ιδεολογικές προγραμματικές αρχές και πολιτικές θέσεις του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ, καθώς και την πολιτική του διακήρυξη. Δηλώνω ότι δεν είμαι μέλος άλλου κόμματος και επιθυμώ την εγγραφή μου στο μητρώο μελών του ΣΥΡΙΖΑ». Υπήρχαν και ψηφοφόροι και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που προσήλθαν να ψηφίσουν και δεν ψήφισαν τελικά, γιατί δεν ήθελαν να γίνουν μέλη. Είχε μια ποιοτική διαφορά η διαδικασία σε σχέση με το πώς γίνανε οι διαδικασίες στη ΝΔ αλλά και στο ΚΙΝΑΛ. Δεν υπήρχε η προϋπόθεση , αυτός που θα πάει να ψηφίσει τον Παύλο τον Γερουλάνο να δηλώσει ότι δεν είναι μέλος άλλου κόμματος και ότι επιθυμεί να εγγραφεί στο μητρώο των μελών του ΚΙΝΑΛ. Στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ θα μπορούσα να πάω να ψηφίσω κι εγώ, δεν υπήρξε αυτή η αυστηρή δικλείδα. Το ίδιο έγινε και τώρα για την ανάδειξη των Τοπικών Συμβουλίων και της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ εδώ στην Κεφαλονιά. Πάρα πολλοί φίλοι και γνωστοί, επειδή ήταν υποψήφια και νέα παιδιά και αξιόλογα, πήγανε και ψήφισαν από μια υποχρέωση, από μια φιλία, από μια αγάπη και δεν γραφτήκανε μέλη. Γνωρίζω πολίτες οι οποίοι ήρθαν την Κυριακή, ψήφισαν και υπέγραψαν τη φόρμα εγγραφής μέλους στο ΣΥΡΙΖΑ , οι οποίοι είχανε ψηφίσει και την προηγούμενη Κυριακή στις εσωκομματικές του ΚΙΝΑΛ. Μου δήλωσαν ότι έχουν μια προσωπική σχέση με τον τάδε υποψήφιο και θελήσανε να τον στηρίξουνε. Εάν κάνω λάθος και μου ξεφεύγει κάτι όπως και να ναι, ανέφερα ποια είναι η δήλωση συγκατάθεσης της φόρμας εγγραφής του νέου μέλους που ήρθαν και ψήφισαν στην κάλπη της Κυριακής. Αυτά τα 110 χιλιάδες νέα μέλη που ψήφισαν την Κυριακή υπέγραψαν την φόρμα εγγραφής, γι αυτό είναι εξόχως θετικό. Η εκτίμηση μας είναι, ότι αν ήταν τελείως ανοιχτή αυτή η διαδικασία ειδικά στην κάλπη του Προέδρου, οι ψηφίσαντες θα ήταν πάνω από 300 χιλιάδες».

Στο βαθύτερο μήνυμα της εκλογικής διαδικασίας: « Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια νέα φάση, ουσιαστικά κάνει μια καινούργια αρχή, όσον αφορά το οργανωτικό του. Η αδυναμία του Σύριζα όλη αυτή την περίοδο ίσως και λόγω της γρήγορης διόγκωσης του ως κόμμα, ήταν η οργανωτική δομή του που αντιστοιχούσε στο 3% . Αυτή η διαδικασία τώρα άνοιξε το κόμμα, έδωσε την δυνατότητα σε έναν κόσμο ο οποίος είχε εκφρασθεί πολύ νωρίτερα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, να γίνει μέλος. Είναι η εναρμόνιση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.. Ήμουν της άποψης ότι αυτό που έγινε τώρα, έπρεπε να είχε γίνει από το 2015 και το είχα καταθέσει στο κόμμα. Έγινε με μεγάλη καθυστέρηση κατά την άποψη μου, όμως ως πρώτο βήμα είναι πάρα πολύ θετικό και η συνέχεια θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Εμείς οι οργανωμένοι πετύχαμε με το άνοιγμα που επιχείρησε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το 2019 το 30 χιλιάδες, να το κάνουμε 62 χιλιάδες. Έπρεπε να βρεθεί μια άλλη φόρμουλα πια, που να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο που θέλει να είναι μέλος να πλησιάσει. Αυτό έγινε τώρα, με την ψηφοφορία από τη βάση παλιών και νέων μελών, παράλληλα βέβαια με την εκλογή των μελών της νέας ΚΕ που εκεί συμμετείχαμε μόνο τα παλιά μέλη που συμμετείχαμε και στο Συνέδριο. Στο Συνέδριο ψηφίσαμε και το 50% γυναίκες και 50% άνδρες για την ΚΕ».

Στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Κεφαλονιά και Ιθάκη: « Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ψήφισαν συνολικά 503, εκ των οποίων οι 167 είναι τα παλιά μέλη. Τα παλιά μέλη ήταν 210 περίπου, απλά κάποιοι σύντροφοι δεν είχαν την δυνατότητα να ψηφίσουν. Εδώ είναι και ευθύνη δική μας ενδεχομένως, γιατί έπρεπε να χουμε περισσότερα εκλογικά κέντρα. Το μήνυμα που βγαίνει με τον τριπλασιασμό των μελών, είναι ότι βαίνουμε σε καλό δρόμο, θεωρώ ότι αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, γιατί θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός οργανωμένων μελών. Υπάρχει μια υποψία, ότι μπορεί οι εκλογές να είναι τον Οκτώβρη , εάν δεν είναι τότε, θεωρώ ότι θα εξαντλήσει την 4ετία. Στην Κεφαλονιά μπορώ να πω με σιγουριά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την έδρα. Αυτό στηρίζεται στην ανταπόκριση που συναντάμε και σ αυτά που αντιλαμβανόμαστε εκεί που κινούμαστε. Διαμορφώνεται ένα κλίμα, αντίστοιχο του 2015».

Στο αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ: « Χάρηκα που στο ΚΙΝΑΛ είδα πολλά νέα παιδιά να ενεργοποιούνται. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα, για την πολιτική μας ζωή, γιατί πράγματι έχει ανάγκη το πολιτικό σκηνικό στην Κεφαλονιά αλλά και σε όλη την Ελλάδα ανανέωσης. Όσον αφορά τον αριθμό ψηφισάντων του ΚΙΝΑΛ, είναι αξιόλογος για μένα, αλλά αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι όλα αυτά τα παιδιά δώσανε το αγώνα του προσωπικού σταυρού και κινητοποιήσανε και έναν κόσμο, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες ενδεχομένως, να μην πήγαινε να ψηφίσει».

Στους εκλεγέντες στην νέα ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ –ΔΣ από τα Ιόνια Νησιά: « Από την Κεφαλονιά η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, από την Ζάκυνθο ο Αντώνης Κασσιμάτης και η Γκιβέτση Γεωργία, από την Κέρκυρα ο Σπύρος Βαρελης, η Μαρία Γονίδη και ο Κώστας Παυλίδης. Η Λευκάδα δεν εξέλεξε υποψήφιο, ο Θανάσης Περδικάρης πήγε εξαιρετικά καλά, τον έφαγε η ποσόστωση».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-spyros?utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

 




00 inkefalonia general ad 300X250