Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Κεφαλονίτης χειρούργος Ανδρέας Τζάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 09:19

Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Κεφαλονίτης χειρούργος Ανδρέας Τζάκης

Τον Κεφαλονίτη  καθηγητή Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Τζάκη θα υποδεχθεί η Ακαδημία Αθηνών ως τακτικό μέλος. Η συνεδρία υποδοχής που θα διεξαχθεί τη προσεχή Τρίτη 17 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00 θα μεταδοθεί ζωντανά.

Ο κ. Τζάκης που έχει επιδείξει σπουδαίο ερευνητικό, συγγραφικό και εκπαιδευτικό έργο θα γίνει δεκτός στην έδρα «Ιατρικές Επιστήμες “Χειρουργική-Μεταμοσχεύσεις”». Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντωνίου Ρεγκάκου και του Γενικού Γραμματέως κ. Χρήστου Ζερεφού, καθώς και άλλων επίσημων προσκεκλημένων, ο Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος θα παρουσιάσει τον κ. Ανδρέα Τζάκη, ο οποίος ακολούθως θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα «Μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα, 2022».

Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά για το κοινό από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών μέσω του κατωτέρω συνδέσμου εδώ 

Βιογραφικά στοιχεία

Ο κ. Τζάκης είναι απόφοιτος  την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.  Στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στη Χειρουργική και τις Μεταμοσχεύσεις στα Νοσοκομεία Mt. Sinai και SUNY της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, PA. Από το 1985 έως το 2019 υπηρέτησε διαδοχικά σε όλες τις Πανεπιστημιακές βαθμίδες και εξελέγη καθηγητής και Διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ, του Μαϊάμι, του Κλήβελαντ, της Πενσυλβανία, της Φλόριντα και του Οχάιο. Το 1999 έλαβε το Διδακτορικό του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ολοκλήρωσε το κλινικό του έργο τον Ιανουάριο του 2019 .  Έως σήμερα ο καθηγητής κάνει έρευνα η οποία επικεντρώνεται στις μεταμοσχεύσεις μήτρας. Ο ίδιος εισήγαγε για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευση μήτρας από πτωματικό δότη.

Η προσφορά του

 • Πέτυχε την πρώτη τεκνοποίηση στις ΗΠΑ το 2019 με μεταμοσχευμένη μήτρα από πτωματικό δότη.
 • Διηύθυνε το πρόγραμμα παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Pittsburgh (1989-1994), όπου ανέπτυξε το πρώτο επιτυχές πρόγραμμα πολυσπλαγχνικών μεταμοσχεύσεων στον κόσμο.
 • Είναι ο Ιδρυτικός Διευθυντής του “Miami Transplant Institute”, ενώ το πρόγραμμα στο Νοσοκομείο Jackson Memorial του Miami έγινε παγκοσμίως γνωστό για τις πρότυπες χειρουργικές τεχνικές του, όπως η μεταμόσχευση του κοιλιακού τοιχώματος, οι αναμεταμοσχεύσεις του εντέρου, η αντιμετώπιση ασθενών με θρόμβωση της  πυλαίας φλέβας και άλλες
 • Δημιουργησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας στην Ελλάδα.

Είναι μέλος σε 21 επιστημονικές ιατρικές εταιρείες διεθνούς κύρους, όπως η American Surgical Association (300 μόνο μέλη), και έχει συμμετάσχει στην ηγεσία πέντε μεγάλων επαγγελματικών οργανισμών που σχετίζονται με τις μεταμοσχεύσεις και τη χάραξη της κρατικής πολιτικής στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και άλλων θεμάτων που αφορούν την υγεία στις ΗΠΑ.

Διακρίσεις:

 • Επίτιμος Διδάκτορας Στο Πανεπιστήμιο της Αλεξανδρούπολης και Στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.
 • βραβείο του Holy Cross της Βοστώνης
 • βραβείο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Αμερικής (House of Representatives). Τ
 • «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
 • κάτοχος της έδρας, που φέρει το όνομά του, “Τzakis chair of Transplantation” στην Ιατρική σχολή του Μαϊάμι στη Φλόριντα,
 • Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness δύο φορές το 2000 (Millennium Edition p. 38: Most organs Transplanted in a single operation) και το 2001 (p. 179: Most organs Transplanted).
 • Το 2015 εξελέγη Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 17ης Ιουνίου 2021 εξελέγη τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Πηγή: virus.com.gr


Ετικέτες: