Καππάτος για αντιδράσεις για το "Αντώνης Τρίτσης" : Μόνο στην Κεφαλονιά συμβαίνουν αυτά!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 14:29

Καππάτος για αντιδράσεις για το "Αντώνης Τρίτσης" : Μόνο στην Κεφαλονιά συμβαίνουν αυτά!

Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5  και στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Καππάτος επιχειρώντας για μια ακόμη φορά μια σφαιρική ενημέρωση για το πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Καππάτος δήλωσε ότι επειδή υπάρχει αντιπολιτευτικός λόγος σε τοπικό επίπεδο  θα πρέπει να εξηγεί  τα αυτονόητα, εξ ου και η σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ανέφερε ότι η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του ποσού του προγράμματος  και μόνο στην Κεφαλονιά συμβαίνει να ζητούν να μην εντάσσονται έργα στο «Αντώνης Τρίτσης».

Για τα οικονομικά όρια στα οποία αναφέρθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Ανουσάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο κ. Καππάτος ενημέρωσε ότι τα ανώτερα οικονομικά όρια που μπορεί να λάβει κάθε Δήμος τα έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών ,δεν τα έθεσαν οι  Δήμοι. Το συνολικό ποσό για όλη την Ελλάδα  είναι 2,5 δις και η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει να αυξηθεί το ποσό. Σημείωσε ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση οι Δήμοι μας να έχουν υποβάλλει προτάσεις, όχι βέβαια  όλοι για όλα τα ποσά. Ο Δήμος Αργοστολίου έχει υποβάλλει μελέτες και αιτήματα σχεδόν για όλο το ποσό, τα 22 εκατομμύρια, έχουν εγκριθεί έως τώρα τα 15 και εργάζονται για τα υπόλοιπα. Ο Δήμος με την Τεχνική του Υπηρεσία και τους συνεργάτες του συντάσσει άρτιες μελέτες και στην συνέχεια αφού αυτές εγκριθούν εμπλέκεται και ο ίδιος στο να εγκρίνει ο Υπουργός τα ανάλογα έργα. Το ίδιο κάνουν όπως τόνισε και όλοι οι βουλευτές για όλη την Ελλάδα.

Για τον επικαλούμενο κίνδυνο να υπερχρεωθεί ο Δήμος Αργοστολίου ,ο κ. Καππάτος σχολίασε: «Μόνο στην Κεφαλονιά ακούγεται, πουθενά στην άλλη Ελλάδα - φαίνεται ότι είμαστε πιο έξυπνοι εμείς εδώ - ότι είναι δανειακή σύμβαση και ότι ο Δήμος θα πρέπει να ξεπληρώσει αυτά τα έργα. Αυτό είναι λάθος, η ψέμα θα το πείτε, ανάλογα το πώς το εκφράζει  ο άλλος και είναι λάθος γιατί ξεκάθαρα το άρθρο 4 του νόμου του «Αντώνης Τρίτσης», ξεκαθαρίζει το πώς θα γίνει η αποπληρωμή».

«Η αποπληρωμή θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , νομίζω ότι ο απλός Έλληνας, ο καθένας μας, μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει  Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δηλαδή το Ελληνικό κράτος θα πάρει τη ευθύνη να πληρώσει. Η δανειακή σύμβαση την οποία αναφέρουν ,δεν είναι δανειακή, είναι μία σύμβαση, η οποία γίνεται μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του ενδιαφερόμενου μέρους ,ο οποίος είναι ο Δήμος. Αναλαμβάνει μεν τις υποχρεώσεις ο Δήμος και υπογράφει, αλλά έρχεται ο νόμος και λέει ,την αποπληρωμή δεν θα  την κάνει ο Δήμος, θα την κάνει το κράτος. Άρα στην ουσία δεν είναι δανειακή σύμβαση, είναι ένας τρόπος που βρήκε η Ελληνική Κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει τα χρήματα και να τα δώσει στους Δήμους και να τα αποπληρώσει το Δημόσιο».

«Δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος να πληρώσει οποιοσδήποτε Δήμος σε οποιοδήποτε έργο. Η μόνη υποχρέωση του εκάστοτε Δήμου είναι να ολοκληρώσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζονται στη μελέτη και στη σύμβαση το έργο. Διαφορετικά βέβαια είναι εκτεθειμένος, αλλά σε κάθε σύμβαση υπάρχει αυτή η υποχρέωση. Είναι μια καινοτομία εδώ στην Κεφαλονιά στον Δήμο Αργοστολίου που εμφανίζεται ,να λένε πάρτε λιγότερα έργα ,αντί να εύχονται να ενταχθούν όσο γίνεται περισσότερα έργα και είναι προφανής ο λόγος για μένα».

Στην ερώτηση πως έγκριτοι νομικοί αμφισβητούν τον νόμο, ο κ. Καππάτος απάντησε: « Ο κ. Παπαναστασάτος και ο κ.Ανουσάκης μπορεί να είναι έγκριτοι νομικοί, αλλά έχοντας ιδρύσει μία νέα προφανώς δημοτική παράταξη, το κάνουν για τους λόγους κατά την άποψη μου για να εξυπηρετήσουν την δημοτική τους παράταξη Είναι απλά τα πράγματα, μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλα μας. Ο κόσμος ακούει, κρίνει και αποφασίζει».

Σ αυτό το σημείο προέτρεψε να  γίνει μια έρευνα τι γίνεται σχετικά με το πρόγραμμα στην υπόλοιπη Ελλάδα και τόνισε ότι για τον ίδιο δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση αυτό που γίνεται στη Κεφαλονιά.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι το «Αντώνης Τρίτσης» δεν είναι συνέχεια του «Φιλόδημος» και όποιος τάσσεται εναντίον του «Αντώνης Τρίτσης» είναι εναντίον του Πρωθυπουργού και ότι ο ίδιος συνταυτίζεται με τον Πρωθυπουργό ,συνεργάζεται με όλους τους Δημάρχους και το έχει αποδείξει στα δυόμισι χρόνια. Για τα όσα του επιρρίπτουν για την συνεργασία του με τον Δήμαρχο Αργοστολίου σημείωσε ότι είναι ο μεγαλύτερος Δήμος, ότι συνεργάζεται καθημερινά με όλους, αλλά στους άλλους Δήμους υπάρχει ένα άλλο κλίμα και παρέπεμψε στον Δήμο Σάμης και στο πως έχει διαμορφωθεί το σχήμα του κάνοντας και αναφορά στις χρηματοδοτήσεις και στα έργα που είναι σε εξέλιξη σ αυτόν .

 Τέλος ενημέρωσε για το αίτημα του για 5μισι εκατομμύρια για δημοτική οδοποιία από το αρμόδιο υπουργείο για το οποίο θεωρεί ότι μέσα στο 2022 θα καλυφθεί .Για τον δρόμο Αργοστολίου Πόρου που είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας έχει επίσης καταθέσει όπως είπε αίτημα στον πρωθυπουργό ο οποίος έχει δώσει τις ανάλογες εντολές στο Υπουργείο Υποδομών. Ανέφερε ότι στις συναντήσεις με το κ. Καραγιάννη  είχε ζητήσει να παρευρίσκεται και ο Δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος  ο οποίος είναι ενήμερος για τις προθέσεις της Κυβέρνησης, με εντολή του Υπουργείου Μεταφορών έχει ανατεθεί η μελέτη  του έργου σε μελετητικό γραφείο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Κεφαλονιά και τοπογραφεί τον δρόμο Αργοστολίου Πόρου. Το αν θα γίνει ο δρόμος  και το τι ακριβώς θα γίνει είναι νωρίς να ειπωθεί όπως είπε. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο τόνισε , για το οποίο μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να αποφασίσει αν θα γίνει η όχι και αν θα γίνει, θα γίνει ως Εθνικό έργο. Το έργο αυτό που αφορά παρεμβάσεις στον υπάρχοντα δρόμο αν θα εκτελεστεί θα φτάνει τα 45 με 50 εκατομμύρια.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.




00 inkefalonia general ad 300X250