Δύο επιτυχημένες δράσεις του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 19:50

Δύο επιτυχημένες δράσεις του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας

Στις 23 Φεβρουαρίου 2013, το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, συνεχίζοντας αδιάλειπτα τις δράσεις διάχυσης γνώσης προς την τοπική κοινωνία, διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας αρωματικών φυτών και αξιοποίηση των προϊόντων». Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν κατ' αρχήν ερευνητικά αποτελέσματα από την καλλιέργεια αρωματικών φυτών της Κεφαλονιάς, όπως δάφνη, θυμάρι και δενδρολίβανο. Η Επ. Καθηγήτρια Ευφημία Ηρειώτου και ο Καθηγητής Ιωάννης Σαμαράς, μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος, περιέγραψαν τη σκοπιμότητα καλλιέργειας αρωματικών φυτών στην Κεφαλονιά, τις μεθόδους απόσταξης αιθέριων ελαίων και την αντιμικροβιακή δράση των αιθέριων ελαίων κατά βακτηρίων και μυκήτων. Οι ομιλητές τόνισαν πως κάποια από τα αιθέρια έλαια τα οποία παραλαμβάνονται από τα αρωματικά φυτά της Κεφαλονιάς έχουν αδιαμφισβήτητες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Ακολούθως, οι δύο ομιλητές ξενάγησαν τους παρευρισκόμενους στα Εργαστήρια του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων. Εκεί, έδειξαν πρακτικά πώς γίνεται η απόσταξη των αιθέριων ελαίων από τα αρωματικά φυτά και πώς γίνεται η καλλιέργεια των μικροοργανισμών στο εργαστήριο ώστε να δοκιμαστούν οι αντιμικροβιακές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων. Οι εκπαιδευόμενοι επωφελήθηκαν από τον άρτιο εργαστηριακό εξοπλισμό του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων ώστε να συμμετέχουν ενεργά στα στάδια του σχεδιασμού ενός πειράματος. Κατά την εργαστηριακή επίδειξη συμμετείχε ενεργά και το Ειδικό Τεχνικό Προσωπικό του Τμήματος, ενώ οι σπουδαστές και σπουδάστριες του Τμήματος ανέλαβαν να καθοδηγήσουν τους εκπαιδευόμενους στα βήματα τόσο της απόσταξης αιθέριων ελαίων όσο και της καλλιέργειας μικροοργανισμών.

Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

Σπερμώ: Συνάντηση για Ανταλλαγή Σπόρων στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Στις 28 Ιανουαρίου 2013, η πρωτοβουλία πολιτών για τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και σπόρων συναντήθηκε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με σκοπό την ανταλλαγή σπόρων. Μετά από πρόταση του Μάκη Δαναλάτου, η ομάδα απέκτησε το όνομα Σπερμώ. Κατά τη μυθολογία, η Σπερμώ ήταν κόρη του βασιλέα της Δήλου, η οποία προστάτευε τους καρπούς (δημητριακά).
Οι παρευρισκόμενοι έδωσαν και έλαβαν σπόρους από παραδοσιακές ποικιλίες όπως η φακή της Μολούς, ο αρακάς της Παλικής, η πισάρα, η ντόπια τομάτα και πολλά άλλα κηπευτικά. Διαπιστώθηκε πως πάμπολλοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες κηπουροί της Κεφαλονιάς διατηρούν σπόρους παραδοσιακών ποικιλιών, όμως για πρώτη φορά συναντήθηκαν στον ίδιο χώρο ώστε να μπορέσουν να ανταλλάξουν γενετικό υλικό.
Κεντρικό θέμα της συζήτησης που επακολούθησε αποτέλεσε ο ρόλος και οι πρωτοβουλίες τις οποίες καλείται να αναλάβει η ομάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων για τη διατήρηση του παραδοσιακού γενετικού υλικού. Οι παρευρισκόμενοι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον για την διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και κάλεσαν την κα Ειρήνη Κατσαλήρου ως εκπρόσωπο του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος να μεσολαβήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης, ζήτησαν από το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας & Τροφίμων να μπορεί να εξυπηρετεί τους πολίτες διεξάγοντας εδαφολογικές αναλύσεις, μια που η Κεφαλονιά δεν διαθέτει άλλο εδαφολογικό εργαστήριο πλην του ΤΕΙ.
Τα μέλη της πρωτοβουλίας συμφώνησαν σε μια επόμενη συνάντηση, κατά την οποία οι γεωπόνοι της ομάδας θα διδάξουν τεχνικά θέματα όσον αφορά την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών, με έμφαση στη διαιώνιση του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για την πρωτοβουλία ή θέλουν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή τοπικών σπόρων, μπορούν να επικοινωνούν:

Από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Ειρήνη Κατσαλήρου: 26710-26270, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Άρης Γεράκης: 6939574942, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Από την ομάδα «Σπερμώ»
Ευαγγελία Ψωμουλιά: 2671026634, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Γεράσιμος Δαναλάτος: 6977794024, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαρία Ταραζή: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Βαγγέλης Βαρδαραμάτος: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Μαρία Ποταμιάνου: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ




00 inkefalonia general ad 300X250