ΦΠΑ έως -30% στο Αιγαίο. Στο Ιόνιο; 3 παράγοντες του Τουρισμού απαντούν

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:32

ΦΠΑ έως -30% στο Αιγαίο. Στο Ιόνιο; 3 παράγοντες του Τουρισμού απαντούν

Το ζήτημα της επιχειρούμενης μείωσης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ανέδεξε η εκπομπή «ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΑ» του COSMOS 96,5, με αφορμή την πρόσφατη πρόταση του Ecofin.

Η εκπομπή φιλοξένησε ανθρώπους του τουρισμού με σκοπό να αναδείξουν  το ζήτημα από την άποψη της μη συμπερίληψης των νησιών του Ιονίου.

Στον σταθμό φιλοξενήθηκαν Ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Ατσάρος  και ο τέως Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Σπύρος Γαλιατσάτος.

Γεράσιμος Τιμοθεάτος

«Το Ιόνιο ήταν πάντα ριγμένο. Και τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε Υπουργείο Αιγαίου, δεν ασχολήθηκε κανείς με το τι γίνεται στο Ιόνιο. Από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πως σκέφτονται γενικά. Βγήκε και αυτή η πολύ σημαντική πρόταση του Ecofin για την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και είναι απορίας άξιο γιατί δεν αναφέρονται και στο Ιόνιο. Είναι άδικο και δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Η μείωση είναι κάτι που δικαιούμαστε και εμείς και πρέπει να το διεκδικήσουμε δυνατά. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν νησιά δύο ταχυτήτων. Η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά τους πάντες. Έχουμε μιλήσει με τις Ενώσεις Ξενοδόχων στο Ιόνιο και έχουμε αποφασίσει να διεκδικήσουμε την μείωση. Και η Πανελλήνια Ομοσπονδία θα ενημερωθεί από έμενα (ως εκπρόσωπος των Ιονίων) και θεωρώ ότι θα έχουμε στήριξη. Πρέπει όλοι να αντιδράσουμε δυναμικά».

Δημήτρης Ατσάρος

«Είμαστε πολύ προβληματισμένοι με την πρόταση του Ecofin. Ο χώρος μας και όχι μόνο ο δικός μας θίγεται πάρα πολύ. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι σε 5 νησιά υποδοχής μεταναστών του Αιγαίου, υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ. Οι συντελεστές ΦΠΑ είναι τριών διαφορετικών ειδών: από το 24 % θα πάει στο 17%, από το 13% (που βρίσκονται τα τουριστικά επαγγέλματα αλλά και τα βασικά είδη διατροφής) θα πάει στο 9% και από 6% στο 4%. Αν αυτό συμβεί μόνο στο Αιγαίο, τότε η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανισότητα. Στα νησιά μας υπάρχουν απειλές από φυσικά φαινόμενα και πρέπει τα μέτρα να επεκταθούν και στην δικιά μας περιοχή. Περιμένουμε την αντίδραση της Περιφέρειας, την αντίδραση της ΠΕΔΙΝ και των βουλευτών των νησιών μας. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός που δεν έχει να κάνει μόνο με τον τουρισμό, αλλά με το βιοτικό επίπεδο των πολιτών των νησιών».

Σπύρος Γαλιατσάτος

« Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση των βουλευτών της Περιφέρειας. Θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί. Και είναι μόνο ευθύνη της Κυβέρνησης αυτό που συμβαίνει. Είναι και των Ευρωπαίων, οι οποίοι ψηφίζουν συνθήκες για την νησιωτικότητα, αλλά τις εφαρμόζουν κατ’ επιλογήν ή εν μέρει ως εν προκειμένω. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να αντισταθεί σε αυτούς. Η μείωση θα του 30% δεν είναι αστεία.  Είναι κάτι πολύ σημαντικό και αφορά τα πάντα. Με αυτό που επιχειρείται, θα έχουμε μια χώρα 2 ταχυτήτων. Αν υπήρχε πρωτοβουλία να βοηθηθούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου (που αντιμετωπίζουν προβλήματα με μετανάστες και με την Τουρκία) σίγουρα δεν θα ξεσηκωνόταν κανένας. Αλλά τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά τα 5 νησιά (που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα) με την Νάξος, την Σαντορίνη και την Μύκονο;»

 




00 inkefalonia general ad 300X250