Ο Νίκος Βαλλιάνος Wildlife sense στον COSMOS 96,5 : Στην Ελλάδα έχουν μείνει 300 - 400 φώκιες Monachus – Monachus

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:35

Ο Νίκος Βαλλιάνος Wildlife sense στον COSMOS 96,5 : Στην Ελλάδα έχουν μείνει 300 - 400 φώκιες Monachus – Monachus

O Νίκος Βαλλιάνος – μέλος της ομάδας Wildlife sense Κεφαλονιάς – φιλοξενήθηκε στον Cosmos 96,5 και την εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η Θέα» και μίλησε για την διάσωση – περίθαλψη που προσέφερε η ομάδα σε μια τραυματισμένη φώκια, που βρέθηκε στο Αργοστόλι.

«Την Δευτέρα το πρωί μας πήρε τηλέφωνο ένας πολίτης που περπατούσε στην παραλία και μας ενημέρωσε ότι υπήρχε μια φώκια, η οποία είχε φύγει από την παραλία και είχε μπει σε μια αυλή σπιτιού. Η φώκια ήταν σοβαρά τραυματισμένη, είχε τραύμα στο αριστερό μάγουλο και έχουν πάθει ζημιά και τα δύο της μάτια. Δεν ξέρουμε από τι προκλήθηκαν τα τραύματα. Είναι πιθανόν να προκλήθηκαν από τσακωμό με άλλη φώκια ή από πυροβολισμό, αλλά δεν ξέρουμε καθώς είναι δύσκολο να το εξακριβώσουμε».

«Η πρώτη ενέργεια που κάναμε, ήταν να ενημερώσουμε την κτηνίατρο κα Βαβάση, με την οποία συνεργαζόμαστε, καθώς πολύ συχνά έχουμε περιστατικά με τραυματισμούς ζώων. Επικοινωνήσαμε και με την κα Κομνηνού (Καθηγήτρια της Κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ). Η φώκια επέστρεψε από μόνη της στην θάλασσα. Της είχαμε χορηγήσει και αντιβίωση για το τραύμα. Είναι αρκετά αμφίβολο αν θα επιβιώσει το ζώο, καθώς τα τραύματα ήταν πολύ σοβαρά, αλλά και πάλι θα μπορούσε».

«Αν εντοπίσει κάποιος φώκια, δεν πρέπει να την πλησιάσει ακόμα και αν θέλει να διαπιστώσει αν είναι ζωντανή. Είναι πολύ επικίνδυνο. Είναι ένα θηλυκό ζώο που έχει μήκος 2,5 μέτρα και παρότι φαίνεται αδύναμη, μπορεί απότομα να γυρίσει και δαγκώσει κάποιον (σε μια κίνηση αυτοάμυνας). Θα πρέπει όποιος δει φώκια, να καλέσει ή εμάς ή την Mom και να γίνουν ενέργειες από τους ειδικούς».

«Όλο το Ιόνιο έχει τον δικό του πληθυσμό φώκιας. Είναι η Μεσογειακή φώκια Monachus – Monachus, αλλά σε όλη την Ελλάδα έχουν απομείνει 300- 400 άτομα και αυτός είναι ο μίσος πληθυσμός από τον παγκόσμιο. Χρειάζεται μελέτη και προστασία. Ξέρουμε ότι στην Κεφαλονιά υπάρχουν φώκιες που αναπαράγονται και ξέρουμε και για τις χελώνες που τις βλέπουμε και συχνά στο Αργοστόλι. Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι δεν πρέπει να ταΐζουμε αυτά τα ζώα, γιατί αλλάζουμε την οικολογία τους».

«Αυτή ήταν η Τρίτη φώκια με την οποία “δουλέψαμε” φέτος. Είχαμε άλλα δύο μωράκια  ένα την Άνοιξη και ένα τον Αύγουστο. Το δεύτερο μάλιστα είχε εκβραστεί στον Μακρύ Γιαλό, το στείλαμε στην Mom αλλά δυστυχώς δεν επιβίωσε. Επίσης, πολύ συχνά “δουλεύουμε”  με χελώνες, που είναι και ακριβώς το αντικείμενό μας. Δυστυχώς και με τις χελώνες έχουμε πολλά περιστατικά».




00 inkefalonia general ad 300X250