Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την επισκευή - αποκατάσταση του σεισμόπληκτου κτιρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 17:57

Ερώτηση βουλευτών ΚΚΕ για την επισκευή - αποκατάσταση του σεισμόπληκτου κτιρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Ληξουρίου

 Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη- Μουσείο Ληξουρίου- Ιακωβάτειος, γνωστή ως Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη Ληξουρίου Κεφαλονιάς, ξεκίνησε να υφίσταται από τις 28-8-1963, με κοινή απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από δωρεά προς στο ελληνικό δημόσιο (με το υπ’ αριθ. 24351/6-7-1963 δωρητήριο συμβόλαιο), της οικογένειας Αικατερίνης Ιακωβάτου – Τουλ του διώροφου αρχοντικού της, με ό,τι αυτό περιείχε και με τον όρο να ιδρυθεί και να στεγαστεί σε αυτό Βιβλιοθήκη – Μουσείο.

Το συγκεκριμένο κτίριο χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, κτίστηκε το 1866 και κοσμείται με σημαντικές οροφογραφίες. Κηρύχθηκε ως έργο τέχνης από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1968 (υπουργική απόφαση 24598/25-10-68, ΦΕΚ 608/1968) ενώ το 1981 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέος και ο περιβάλλων χώρος του (υπουργική απόφαση ΔΙΛΑΠ/Γ/64024/1476/29-09-1981, ΦΕΚ 732/4-12-1981). Αναπαλαιώθηκε το 1984 και φιλοξενούσε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου Κεφαλονιάς έως τον Ιανουάριο/Φεβρουάριο του 2014, που δύο καταστροφικοί σεισμοί κατέστησαν το κτήριο μη επισκέψιμο, με αποτέλεσμα να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες της. Από τον Φεβρουάριο του 2014 μέχρι και τα τέλη του Δεκέμβριου του 2018, η Βιβλιοθήκη ανταποκρινόμενη στοιχειωδώς στις τρέχουσες υπηρεσιακές υποχρεώσεις της και στη λειτουργία του δανειστικού και μόνο τμήματός της λειτουργούσε σε προκατασκευασμένο κοντέινερ, που τοποθετήθηκε στον προαύλιο χώρο της. Στην συνέχεια, από τον Ιανουάριο του 2019 το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης σε συνεννόηση με τον τότε ενιαίο Δήμο Κεφαλονιάς και με τη βοήθεια εθελοντών, μετέφερε όλον τον παραπάνω βιβλιακό και μουσειακό της πλούτο, στο κτίριο του Μουσείου Ληξουρίου όπου και λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Η Βιβλιοθήκη διέθετε και διαθέτει αξιόλογο τμήμα χειρογράφων και μουσείο (με σπάνιες βυζαντινές εικόνες, χειρόγραφα ευαγγέλια κ.ά.). Ο συνολικός αριθμός των βιβλίων και περιοδικών που έχουν εκδοθεί από το 16ο αι. έως και σήμερα,(μεταξύ αυτών και τα «Άπαντα» του Ιπποκράτη σε έκδοση του 1595), αγγίζει τους 30.000 τόμους. Πολλά από αυτά είναι σπάνια και δυσεύρετα και καλύπτουν ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, επιστημονικών και ψυχαγωγικών, ενώ διαθέτει Μουσείο με κειμήλια (έπιπλα, πορτραίτα, εκκλησιαστικές εικόνες κ.ά.) αρχείο της δωρήτριας οικογένειας, από τα σπουδαιότερα ιδιωτικά, με χειρόγραφα των Βικεντίου Δαμωδού, Αντωνίου Μοσχόπουλου, Νικολάου Κούρσουλα, πολυτιμότατα τεκμήρια του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και μέρος του Αρχείου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που καλύπτει την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της. Στη Βιβλιοθήκη επίσης λειτουργεί Δανειστικό τμήμα, Μουσείο, Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης και Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης για ΑΜΕΑ καθώς και Κινητή Μονάδα (βιβλιοαυτοκίνητο).
Μέχρι σήμερα– σε δυο μήνες συμπληρώνονται οχτώ χρόνια από τους σεισμούς – το Υπουργείο Παιδείας, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτήριο, δεν έχει κατορθώσει να επισκευάσει το κτίριο, παρά τις πολλές και αλλεπάλληλες οχλήσεις και πιέσεις του Εφορευτικού Συμβουλίου με επιστολές, παραστάσεις, τηλεφωνικές επικοινωνίες κ.α.

Η συνεχής παρελκυστική τακτική του Υπουργείου Παιδείας στην εκπόνηση της μελέτης επισκευής και πλήρους αποκατάστασης του σεισμόπληκτου κτηρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ανάγκασε το Εφορευτικό Συμβούλιο να επιδιώξει και να κατορθώσει τελικά, αφενός να συγκροτήσει Μελετητική Ομάδα ιδιωτών αρχιτεκτόνων, μηχανικών κ.ά., για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, με βάση τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας (14 έμπειροι επιστήμονες όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στην Κεφαλονιά) και αφετέρου, να εξασφαλίσει χρηματοδότη της μελέτης αυτής (το Ίδρύμα George Vergottis Memorial Fund, Λωζάνη Ελβετίας,). Μετά από σχετική αλληλογραφία με την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού (Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού,

Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης/Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών/Τμήμα Α΄ Μελετών), η τελευταία με σχετική της απόφαση (28-7-2021) έχει δεχτεί να παραλάβει τη δωρεά της μελέτης, η οποία θα έχει εκπονηθεί από την παραπάνω Μελετητική Ομάδα με βάση τις προδιαγραφές της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου στο διάστημα των επόμενων οχτώ μηνών. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2021 συνάντηση εκπροσώπων της Μελετητικής Ομάδας με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες με την παρουσία και του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο όπως προαναφέρθηκε μετά από αίτημα του Εφορευτικού Συμβουλίου που αποδέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου, το σύνολο των δραστηριοτήτων της Ιακωβατείου βιβλιοθήκης έχει μεταφερθεί στο κτίριο του Μουσείου Ληξουρίου. Η καταστροφική όμως επιδρομή του «Ιανού» στην Κεφαλονιά άφησε σοβαρότατες βλάβες στη στέγη του Μουσείου, καθώς ξήλωσε σε αρκετά σημεία μεγάλα τμήματα της στέγης, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μπαίνουν στο εσωτερικό του κτιρίου, προκαλώντας ζημιές και βάζοντας σε κίνδυνο όλο τον βιβλιακό, αρχειακό και μουσειακό πλούτο της βιβλιοθήκης. Το Εφορευτικό Συμβούλιο έγκαιρα απευθύνθηκε στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Ληξουρίου και ζήτησε την άμεση ανακατασκευή της στέγης του Μουσείου. Δείχνοντας όμως και αυτή με την σειρά της, ακατανόητη ολιγωρία, το Εφορευτικό Συμβούλιο υποχρεώθηκε ξανά να παρακαλέσει ιδιώτες αρχιτέκτονες-μηχανικούς να εκπονήσουν τη σχετική μελέτη και να την δωρίσουν στο Δήμο Ληξουρίου για να την εφαρμόσει. Μέχρι σήμερα, με εμβαλωματικές βελτιώσεις στα πιο κρίσιμα σημεία της στέγης και με λεκάνες στο εσωτερικό του Μουσείου Ληξουρίου να συλλέγουν τα νερά της στέγης, προσπαθεί να προφυλάξει όλο τον προαναφερόμενο πλούτο.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε:

• Να τελειώσει άμεσα η εκπόνηση της μελέτης επισκευής και πλήρους αποκατάστασης του σεισμόπληκτου κτιρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, καθώς και να χρηματοδοτηθεί η υλοποίησή της, με δεδομένο ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι έντονη και συνεχής, με κίνδυνο να καταρρεύσει το συγκεκριμένο κτίριο πριν καν επισκευαστεί
• Να χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Ληξουρίου για την επισκευή της στέγης του Μουσείου Ληξουρίου ώστε να εξασφαλιστεί εκτός των άλλων και ο βιβλιακός, αρχειακός και μουσειακός πλούτος της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος   

 Παπαναστάσης Νίκος


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250