Θλίψη! Πέθανε η ζωγράφος Εύα Διβάρη

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 17:49

Θλίψη! Πέθανε η ζωγράφος Εύα Διβάρη

Η ζωγράφος Εύα Διβάρη έφυγε από τη ζωή την Κυριακή (24/10) μετά από ατύχημα που είχε στο σπίτι της. Η ταφή της θα γίνει με πολιτική κηδεία την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Την είδηση έκανε γνωστή η οικογένεια της ζωγράφου αναφέροντας μάλιστα πως ο θάνατός της προήλθε λόγω ατυχήματος που είχε μέσα στο σπίτι της, ενημερώνοντας παράλληλα πως η ταφή της θα γίνει με πολιτική κηδεία σε ανοικτό χώρο την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ώρα 12:30 στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

 

 

Συγκλονισμένη από την ξαφνική απώλεια της ζωγράφου δήλωσε η Εύα Μελά, η οποία σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, δημοσιοποίησε δυο φωτογραφίες από παλιά έργα της Εύας Διβάρη από την ΄Εκθεση "Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο " που από το 2006 , ως το 2015 γίνονταν κάθε χρόνο μέσα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, από την κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών "Πέρα(σ)μα" και τα συνδικάτα της Ζώνης.

 γραψε χαρακτηριστικά:

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι έφυγε από τη ζωή η συνάδελφος, η πάντα παρούσα, Εύα Διβάρη. Πάντα γεμάτη με ζωή και στόχους, πάντα δημιουργική και γελαστή. Στη μνήμη της δύο φωτογραφίες από την ΄Εκθεση "Άνθρωποι, Χρώμα και Σίδερο " που από το 2006 , ως το 2015 γίνονταν κάθε χρόνο μέσα στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, από την κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών "Πέρα(σ)μα" και τα συνδικάτα της Ζώνης.

Στη μία, ανήμερα Πρωτομαγιά του 2006, εργάτες ξεκουράζονται μπροστά από το τεράστιο σε μήκος έργο της Εύας, που σε μαύρο φόντο δέσποζε στην υπαίθρια έκθεση στο Πέραμα.

Στην άλλη, εργάτες μεταλλουργοί, στήνουν με την καθοδήγηση της Εύας την εικαστική της εγκατάσταση μέσα στο Ναυπηγείο του Παλαιούδη.

67671040 1088557058005771 1603772867437133824 n

H Ευα Διβάρη (με το γαλάζιο φόρεμα) στην Εκθεση "Καράβια" στο έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου "Ο Κέφαλος" τον Αυγουστο του 2019  

 

Η ζωή και το έργο της

Η Εύα Διβάρη γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1948. Έκανε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής με τον πατέρα της ζωγράφο Ανδρέα Διβάρη.

Ξεκίνησε τις σπουδές της στη Σχολή Δοξιάδη με καθηγητές τον Πέτρο Ζουμπουλάκη, και τον Δημήτρη Μυταρά, τον χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη, τους γλύπτες Γιάννη Παρμακέλη και Γιώργο Γεωργιάδη. Συνέχισε με γραφιστική και χαρακτική στη Νέα Υόρκη στο Alemizo Modern Art Studio, ποίηση και λογοτεχνία στο κολέγιο Christies υπό τον ποιητή και Ακαδημαϊκό Τίτο Πατρίκιο.

Στα εργαστήρια του Μουσείου Περαντινού σπούδασε γλυπτική με την Ευδοκία Παπούλη, μαρμαρογλυπτική με τον Κώστα Γεωργίου, ψηφιδωτό με τον Άγγελο Γαλάνη και κοσμήματα με τον Νεκτάριο Δρούγκα.

Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο με εμπορικά πλοία για πάνω από 10 χρόνια. Η μούσα της και η θεμελιώδης πηγή της θεματολογίας της είναι η θάλασσα και οι άνθρωποι που βιοπορίζονται σε αυτήν και από αυτήν. Η Εύα Διβάρη είχε ασχοληθεί και με πολλά άλλα θέματα όπως η φύση, τα ζώα και ο αθλητισμός.

Παράλληλα με τη ζωγραφική, είχε εργαστεί στη διαφήμιση ως γραφίστας, είχε ζωγραφίσει και σχεδιάσει βιβλία, εξώφυλλα, ημερολόγια, κουτιά και έπιπλα, κατασκεύασε γλυπτά και ξυλογραφίες, ενώ σχεδίασε ρούχα και κοσμήματα.

Ασχολήθηκε παράλληλα με την καλλιτεχνική διακόσμηση και επίβλεψη εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Έγραψε ποιητική λογοτεχνία για καλλιτεχνικά δρώμενα.

Είχε εκθέσει και παρουσιάσει τη δουλειά της σε λιμάνια σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική, σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Έργα της εκτίθενται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει τη δουλειά της, μεταξύ άλλων, στο «World Art Foundation» στην Καλιφόρνια το 2009, στο «Grand Palais» στο Παρίσι το 2010 και στο «World Art Vision» στη Βαρκελώνη το 2011.

Η Εύα Διβάρη ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) από το 2002.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΕΤΕ, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στο σύζυγό της Μάνο και στον γιό της Αντρέα.

 

Πηγή: news247.gr