Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013 19:05

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τη συγχώνευση Εθνικής-Eurobank

Mετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Εθνικής Τράπεζας, την περασμένη Παρασκευή, προς τους μετόχους της Eurobank για την απόκτηση της τράπεζας η Εurobank περνάει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας και σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες μετά την ολοκλήρωση των νομικών διαδικασιών θα ενσωματωθεί πλήρως στην Εθνική Τράπεζα. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα. Η ιστορική διαδρομή των δύο τραπεζών

Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα η αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στην χώρα μας, έχοντας συμπληρώσει πάνω από 170 έτη ζωής, Ιδρύθηκε το 1841 ως εμπορική τράπεζα και μέχρι την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος το 1928 είχε το εκδοτικό προνόμιο. Εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από την ίδρυσή του το 1880.

Το 1953, η Τράπεζα συγχωνεύτηκε με την «Τράπεζα Αθηνών», που είχε ιδρυθεί το 1893. Μέσα στο 1998, η Τράπεζα προέβη στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της «Εθνική Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», η οποία είχε προέλθει από τη συγχώνευση δύο πρώην θυγατρικών της εταιρειών, της «Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ» και της «Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας της Ελλάδος ΑΕ», με σκοπό την αρτιότερη εξυπηρέτηση των πελατών της στον τομέα της στεγαστικής και κτηματικής πίστης. Στα τέλη του 2002, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στη συγχώνευση δι' απορροφήσεως της θυγατρικής της «Εθνική Τράπεζα Επενδύσεων Βιομηχανικής Αναπτύξεως ΑΕ».

Σήμερα, με δίκτυο που αριθμεί άνω των 500 καταστημάτων και 1.383 ΑΤΜs, καλύπτει ολόκληρη τη γεωγραφική έκταση της Ελλάδας. Παράλληλα, αναπτύσσει εναλλακτικά δίκτυα πώλησης των προϊόντων της, όπως οι υπηρεσίες Μobile και Internet Banking. Σήμερα, μετά τις πρόσφατες εξαγορές στο χώρο της ΝA Ευρώπης και Ανατ. Μεσογείου, το Δίκτυο της Τράπεζας στο εξωτερικό περιλαμβάνει 1.131 μονάδες (στοιχεία 31.03.2012). Οι λογαριασμοί καταθέσεων που υπάρχουν στην τράπεζα ξεπερνούν τα 9 εκατομμύρια και άνω του 1,5 εκατομμυρίου λογαριασμοί χορηγήσεων.

Eurobank

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η Τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους, Λίγα χρόνια μετά την ίδρυση ξεκινάει μια σειρά εξαγορών και συγχωνεύσεων ταυτόχρονα με την αυτόνομη ανάπτυξη του δικτύου της.

Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος. Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank - Interbank, ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA. Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών.Το 1998 η CEH, μητρική της Eurobank, εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας.

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFGEurobank - Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη. Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFGEurobank Ergasias.

Το 2001 η Eurobank προχωρά στην εξαγορά και συγχώνευση με την «Τέλεσις Επενδύσεων», η οποία προηγουμένως είχε εξαγοράσει και ενσωματώσει την Δωρική Τράπεζα.
Σήμερα η Eurobank διαθέτει δίκτυο 400 περίπου καταστημάτων στην χώρα μας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ