Πυρκαγιά στον ΧΥΤΗ - Μιλούν Τραυλός, Μηλιώτης, Γαβριελάτος, Κατσιβέλης & Αραβαντινός

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2022 19:54

Πυρκαγιά στον ΧΥΤΗ - Μιλούν Τραυλός, Μηλιώτης, Γαβριελάτος, Κατσιβέλης & Αραβαντινός

Στην εκπομπή στα “Υπόγεια είναι η Θέα” στον Cosmos 96,5 και τον Δημήτρη Αλοίζο μίλησαν την  για την φωτιά που ξέσπασε στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου,ο Αντιπεριφεριάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, ο Αντιπερειφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης , ο Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ Αργύρης Γαβριελάτος ,ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης και ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης Ληξούρι, Παλική, Δράση, Προοπτική Διονύσης Αραβαντινός.

Ο κ Τραυλός ανέφερε ότι την Δευτέρα θα είχε αποκατασταθεί όλο το μέτωπο και ότι είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Πρόσθεσε ότι η επιχωμάτωση που επιχειρήθηκε ήταν για να σβήσει η φωτιά και η διαχείριση που θα γίνει με τον νέο ΦΟΣΔΑ θα δώσει λύσεις.

“Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, ο νέος ΦΟΣΔΑ έχει εξαγγείλει το εργοστάσιο που θα γίνει, έχει επιλεγεί ο εργολάβος και απο τους 30.000 τόνους απορριμμάτων που αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μερικώς η και καθόλου, θα θάβονται μετά μόνο 1000 τόνοι οπότε αυτή θα είναι η οριστική λύση.

Για να μην έχει το περιβάλλον επιβάρυνση αυτή τη στιγμή σβήνουμε μια φωτιά με τις επιχωματώσεις ,δεν υπήρχε άλλη λύση και απο κει και πέρα πρέπει να γίνει σωστή επεξεργασία Σε 1 με 1μιση χρόνο περίπου ,θα έχουμε το νέο εργοστάσιο, έως τότε θα πρέπει να συνεχιστεί με τις υπάρχουσε εγκαταστάσεις που έχει η διαχείριση. Αυτό που πρέπει να κάνει ο νέος ΦΟΣΔΑ, είναι να μπούν κάμερες ασφαλείας και φύλαξη για να μην ξανά έχουμε φαινόμενα πυρκαγιών. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει απο χρόνια.”

Ο κ.Νίκος Μηλιώτης ο οποίος απο την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στην Κεφαλονιά επιφορτισμένος με την Πολιτική Προστασία για την επόμενη περίοδο της θητείας της Περιφερειακής Αρχής,για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς,ανέφερε:

“Η δεύτερη πυρκαγιά σε συνέχεια της περσινής πυρκαγιάς στον χώρο των σκουπιδιών της Κεφαλονιάς στην Παλλοστή, είναι σε διαφορετικό χώρο φέτος και όχι με την ίδια ένταση την περσινή, έκανε έναρξη μετά τις 10 το βράδυ ,αμέσως ενεργοποιήθηκε αυτό που έπρεπε να ενεργοποιηθεί, η Πυροσβεστική πήγε στο σημείο, είχαμε την ανάλογη ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει, έγιναν προσπάθειες να περιφρουρηθεί ο χώρος για να μην έχουμε επέκταση και εκεί στοχεύουμε.

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά η αποκατάσταση του χώρου, δεν είναι κάτι εύκολο, είναι δύσκολη η φωτιά στον χώρο απορριμμάτων, με σημαντικό αριθμό μηχανημάτων  φροντίσαμε να μην επεκταθεί στον περιβάλλοντα χώρο με επιχωματώσεις. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, δεν τις έχουμε δυστυχώς,θα τις αναζητήσουμε στο επόμενο διάστημα.

Βρίσκομαι συνεχώς εκεί,είναι ο Τεχνικός Διευθυντής του ΦΟΣΔΑ,είναι οι άνθρωποι που πρέπει να συντονίσουν τους εργολάβους, είναι αρκετά μεγάλος αριθμός φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων μέσα απο το μητρώο της Πολιτικής Προστασίας,που έχουμε υποχρέωση να είμαστε εκεί και πιστεύω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα, αρκεί να μην αλλάξει ο καιρός.

Προβλήματα έχουν Ζόλα,Αθέρας και το Φισκάρδο.Τα σκουπίδια δεν είχαν επεξεργαστεί για την επιβάρυσνη του περιβάλλοντος δεν έχω μια γρήγορη απάντηση,ο κ.Ιωάννου ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος έχει ανοιχτή την επικοινωνία με τον Δημόκριτο απο την περσινή πυρκαγιά,έχει ενημερωθεί απο την πρώτη στιγμή και περιμένουμε τα βήματα του.Έχω στενή συνεργασία με τον κ.Τραυλό,τον κ.Κουρή,τον Δήμαρχο κ.Μιχαλάτο γαι το κομμάτι που πρέπει να περιφρουρήσουμε.

Ο Δημόκριτος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχει τη δυνατότητα του ελέγχου, αντίστοιχα περιμένουμε και της Κέρκυρας απο την προηγούμενη φωτιά.

Το θέμα των σκουπιδιών είναι ένα διαχρονικό ζήτημα και πρόβλημα και στην διαχείριση του και στην αποκομιδή του.ο νέος φορέας πιστεύω ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα και πρέπει να συνεργαστούμε πρωτίστως οι 4 δήμαρχοι των νησιών με την Περιφέρεια.

Στον φορέα (ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου)είμαι ελάχιστο χρόνο για να έχω πλήρη γνώση για την έως τώρα διαχείριση των σκουπιδιών στην Παλλοστή,η Περιφερειάρχης που είναι πρόεδρος και ο Δήμαρος Αργοστολίου έχουν την γνώση του χώρου,πράγματι είναι ένας χώρος χωρίς την συγκεκριμένη επεξεργασία στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα απασχολήσει την γρήγορη συνεδρίαση της Πέμπτης του νέου φορέα στο σύνολο του,το τι έχει γίνει,τι πρέπει να γίνει.Εκείνο που οφείλω να πω και θα το μεταφέρω στο Διοικητικό Συμβούλιο,είναι ότι ο χώρος θα πρέπει να φυλαχτεί και αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει γρήγορα α και να δούμε τα δεδομένα  της διαχείρισης το επόμενο διάστημα και σε άλλη βάση και στην Κεφαλονιά.Η Κεφαλονιά δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα,ήταν παράδειγμα προ μίμηση, είχα το άκουσμα στα Περιφερειακά Συμβούλια,όμως είναι και ένα οξύμωρο εδώ,σ ένα εξάμηνο μέσα,εγώ θα το βάλω στην ατζέντα του νέου φορέα,δεν μπορεί να μένει με έναν υπάλληλο, με έναν φύλακα παραταχτό ο νέος φορέας.

Θα αντιμετωπίσει λοιπόν και θα πρέπει  να αναζητήσει μέσα απο τον Γενικό Διευθυντή,απο τους Τεχνικούς Διευθυντές και το προσωπικό που πρέπει να έχει ο νέος φορέας,που δεν είναι κάτι άλλο,απο ΕΔΑΚΙ,πήγε ΦΟΣΔΑ.Δεν είναι ένα κομμάτι ξεχωριστό,είναι μια συνέχεια που λογικά θα απασχολήσει τον νέο φορέα όσον αφορά το προσωπικό υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα.Η ευθύνη η δική μου είναι πρωτίστως η πολιτική Προστασία,και όχι η εκπροσώπηση του φορέα,είμαι ένα απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.Απο την πλευρά μας θα εργαστούμε πάνω σ αυτό,έχουε υποχρέωση να το κάνουμε,καλή διάθεση υπάρχει απο όλους τους φορείς πέραν του αν συμφωνεί κάποιος η όχι με τον ίδιο καθ αυτό τον φορέα.”

Τέλος όσον αφορά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στην ΕΔΑΚΙ για την προηγούμενη πυρκαγιά,το τι μέλλει γενέσθαι με  την πυρκαγιά της 18ης Σεπτεμβρίου σ αυτ'ό το επίπεδο,ο κ.Μηλιώτης ανέφερε ότι σ αυτή την περίπτωση ο νόμος πρέπει να είναι ευθύς και ότι ισχύει πρέπει να ισχύει για όλους.

Επεκτάθηκε και στο θέμα των πλημμυρών στην Κεφαλονιά και ιδιαίτερα στην Αγία Ευφημία μετά το πέρασμα του Ιανού , στις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις που προκαλούν τέτοια φαινόμενα,στις επιπτώσεις των  ανεμογεννήτριών,στην υπερβόσκηση,στις φωτιές και αναφέρθηκε στην έγκριση του έργου του αγωγού της Αγίας Ευφημίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΚΙ Α.Ε ΟΤΑ Αργύρης Γαβριελάτος ανέφερε:

“Δεν νομίζω ότι μας χωρίζει κάτι με τον νέο ΦΟΣΔΑ για το καλό της Κεφαλονιάς και είμαστε παρόν σε οτιδήποτε χρειαστεί ο ΦΟΣΔΑ για την Παλλοστή και μέσα απο την ανακοίνωση μας αυτό το έχουμε τονίσει.

Ο νέος ΦΟΣΔΑ για μας είναι μια αδικία που δεν θα την χωνέψουμε ποτέ ως Κεφαλονίτες.

Εκκρεμεί στο ΣΤΕ η εξ αναβολή προσφυγή μας που θα γίνει 15 Δεκεμβρίου για το ότι απο μια ιδιωτική επιχείρηση δεν μπορούν να υφαρπάζουν περιουσιακά στοιχεία και κρίνω ότι οι Δικαστές κατά το νόμο θα πρέπει να είναι δίκαιοι.

Ακούγοντας τον κ.Μηλιώτη κρίνω ότι μίλησε πολύ σωστά και αυτά που λέγαμε και που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει, ευελπιστώ να ξεκινήσουν σύντομα να γίνονται όσον αφορά την Παλλοστή.

Ατή τη στιγμή δεν πρέπει να μιλάμε για πράγματα που διχάζουν,θα πρέπει να μιλάμε για πράγματα που μας ενώνουν, είμαστε εδώ σύσσωμη η ΕΔΑΚΙ να βοηθήσουμε στο να λυθεί και αυτό το άσχημο γεγονός.Μέσα στην ατυχία τους είναι τυχεροί γιατί πήρε φωτιά το κύτταρο ένα, το μικρό ,ουαί και αλίμονο εάν έπαιρνε το μεγάλο.

Ο Δημόκριτος κάνει σωστές μετρήσεις ανεξάρτητα απο το αν έχει καθυστερήσει και ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο περιβάλλον.”

Ο Δήμαρχος Ληξουρίου Γιώργος Κατσιβέλης ανέφερε σχετικά:

“Επισκέφθηκα την Παλλοστή,είναι αισιόδοξα τα πράγματα,έχει προχωρήσει πάρα πολύ η επιχωμάτωση,έχει περιοριστεί ο καπνός,έχει γίνει καλή δουλειά.

Έχουμε ήδη επικοινωνήσει και έχουμε ζητήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες ελέγχου της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, το κακό είναι ότι αυτή η επιβάρυνση επαναλαμβάνεται και αυτό είναι που πρέπει να μας ανησυχήσει.

Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας και ο φορέας ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να πάρει περισσότερα μέτρα ασφαλείας και με περισσότερη φύλαξη.Δεν μπορούμε κάθε χρόνο να βιώνουμε το ίδιο,είναι απαράδεκτο.

Εναι φως φανάρι ότι οι πυρκαγιές ξεσπούν μόλις φεύγει ο φύλακας.η Πυροσβεστική δεν έχει καταλήξει προς το παρόν σε συμπέρασμα και πιστεύω ότι θα είναι και δύσκολο,γιατί μια φωτιά που πιάνει σε σκουπίδια και γίνεται επιχωμάτωση για να σβήσει τα πάντα καλύπτονται.

Έγινε και μία μετακίνηση το ίδιο βράδυ, έδωσαν μάχη οι εργαζόμενοι για να μπορέσουν να διαχωρίσουν τα σκουπίδια που είχαν πιάσει φωτιά με την Πυροσβεστική να τα σβήνει για να προλάβουν την επέκταση,οπότε δεν είναι εύκολο πιστεύω να βγεί πόρισμα.

Αλλά δεν είναι παραδεκτό να πούμε ότι είναι μια φωτιά που ξεκίνησε απο κάποιο λάθος η απο κάποια άλλα αίτια.Το θεωρώ πολύ δύσκολο σε δυό τρία σημεία στα σκουπίδια να έχει πιάσει φωτιά ξαφνικά,αυτό θέλει διερεύνηση.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να παρθούν μέτρα.Αν ο άνεμος ήταν βόρειος δεν θα μιλάγαμε με το ίδιο τρόπο σήμερα,θα είχαμε πνιγεί πάλι στο τοξικό νέφος.

Ο κ.Αραβαντινός ανέφερε:

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη,εμείς απαρχής είχαμε εναντιωθεί στη δημιουργία αυτού του φορέα,θεωρούμε ότι είναι ένας κακέκτυπος στην διαχείριση των αποβλήτων και πιστεύαμε ακράδαντα ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαχείριση εκ του μακρόθεν με τηλεκοντρόλ.

Θεωρούμε  ότι η ΕΔΑΚΙ με τις όποιες αν θέλετε αδυναμίες της μέχρι τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρώτο συμβάν της φωτιάς στην Παλλοστή,είχε καταδείξει την αξιοπιστία της,την δυναμική της και την ορθολογική διαχείριση στα απόβλητα.Ε'ιχαμε τονίσει μάλιστα ότι η ΕΔΑΚΙ και η Κεφαλονιά ήταν ένα πρότυπο όσον αφορά την διαχείριση τους.

Κάτι που δεν υφίστατο ούτε στην Ζάκυνθο,ούτε στην Κέρκυρα και ήταν ένα πρότυπο πανελλαδικά.

Είμασταν σαφείς και ξεκάθαροι και είπαμε ότι αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να λειτουργήσει...

Βλέπουμε λοιπόν τώρα ότι δεν φέρνει τίποτε άλλο παρά μόνο δεινά,διότι ο ΦΟΣΔΑ δεν κάνει ουσιαστικά επεξεργασία,αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι απλή εναπόθεση.Δεν ξέρω με ποιο τρόπο γίνεται η επεξεργασία.Επι πολλούς μήνες,δείτε και ένα βίντεο που έχει τραβήξει ο κ.Ρουχωτάς που φαίνεται ότι δεν γίνεται καμία επεξεργασία.

Απότοκο αυτής της ελλειψης επεξεργασίας θεωρώ ότι ήταν η φωτιά του Σαββάτου και δεν ξέρω τι άλλο ακόμα θα δούμε.Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ.Κατσιβέλη γιατί οι δημότες πληρώνουν όσα πληρώνουν όταν δεν υπάρχει καμία επεξεργασία.Αυτό μπορεεί να μας απαντήσει;

Αν η ΕΔΑΚΙ έχει υποστεί ένα πρόστιμο των 40.000ευρώ πρόσφατα,θέλω να ρωτήσω,τώρα η κ.Κράτσα μετά απο το συμβάν,θα ευαισθητοποιηθεί να επιβάλλει πρόστιμο στον εαυτό της γι α

υτό που συνέβη;Ακούγεται φαιδρό,αλλά όσο φαιδρό ακούγεται ,άλλο τόσο και ρεαλιστικό είναι.

Θα πρέπει λογικά να επιβάλλει πρόστιμο στον εαυτό της.

Ο κ.Μηλιώτης σεβαστός καθ όλα,έφυγε απο την Κέρκυρα για να δει τι συμβαίνει στην Κεφαλονιά ,εσεις τα  θεωρείται αυτά λογικά;Εγώ τα θεωρώ τραγελαφικά. Είναι δυνατόν ο ΦΟΣΔΑ να μην συνεργάζεται με τους καθ ύλην αρμόδιους σε κάθε περιοχή, με τους αρμόδιους Δημάρχους γι αυτό που λέμε διαχείριση αποβλήτων; Στέλνουν τον κ Μηλιώτη να δει τι;

Δεν ξέρω τι ακόμα θα συμβεί σ αυτο τον τόπο,διότι το μοντέλο διαχείσης μέσω ΦΟΣΔΑ δεν μπορεί να περπατήσει.Ο κ.Κατσιβέλης όταν συζητήθηκε το θέμα του νέου φορέα στο Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου υπερακόντισε την ίδρυση του.Δεν έχει αλλάξει άποψη και αυτό είναι το οδυνηρό.

Για την μόλυνση του περιβάλλοντος θα μιλήσουν οι ειδικοί ,αυτό που πρέπει να αναζητήσουμε είναι ένα μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων όπως ήταν η ΕΔΑΚΙ,γιατί με τηλεκοντρόλ απο την Κέρκυρα είναι μοιραίο να μην περπατήσει.




00 inkefalonia general ad 300X250