Οι συνταγές των κριτών του Masterchef: Μοσχάρι μπρεζέ με λαχανικά από τον Γιάννη Λουκάκο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013 11:21

Οι συνταγές των κριτών του Masterchef: Μοσχάρι μπρεζέ με λαχανικά από τον Γιάννη Λουκάκο

Μοσχάρι μπρεζέ με λαχανικά (ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ) ΥΛΙΚΑ Για το μοσχάρι μπρεζέ 1,2 κιλά μοσχάρι ελιά, κομμένο σε χοντρά κομμάτια120 γρ. ελαιόλαδο250 γρ. κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρά καρέ150 γρ. καρότα, κομμένα σε χοντρά καρέ100 γρ. σέλερι, κομμένο σε χοντρά καρέ50 γρ. σκόρδο, ολόκληρες σκελίδες100 γρ. κόκκινο κρασί30 γρ. πελτέ ντομάτας850 γρ. σάλτσα ντέμι γκλας ή ζωμό κοτόπουλο1 φύλλο δάφνη10 γρ. θυμάρι60 γρ. βούτυροαλάτι Για τα λαχανικά 60 γρ. ελαιόλαδο200 γρ. καρότα, κομμένα σε μέτρια καρέ200 γρ. σελινόριζα, κομμένη σε μέτρια καρέ200 γρ. πράσο, κομμένο σε μέτρια καρέαλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το μοσχάρι μπρεζέ

Αλατίζουμε τα μοσχαρίσια κομμάτια από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα του ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Το κρατάμε σε μιαν άκρη και πετάμε τα λίπη από την κατσαρόλα. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο με το κρεμμύδι μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα. Προσθέτουμε το σέλερι και το σκόρδο και σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μυρίσει έντονα το σκόρδο. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την ντέμι γκλας, φέρνουμε σε βρασμό και προσθέτουμε το κρέας. Φέρνουμε πάλι σε βρασμό και αμέσως χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και μαγειρεύουμε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Εναλλακτικά, τοποθετούμε σε ταψί και ψήνουμε σκεπασμένο στον φούρνο στους 140°C. Σουρώνουμε τον ζωμό, πετάμε τα λαχανικά και κρατάμε στην άκρη το κρέας. Τοποθετούμε το ζωμό σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί και να δέσει (ξαφρίζοντας και αφαιρώντας το λίπος κατά τη διάρκεια). Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας, τα λαχανικά που έχουμε μαγειρέψει χωριστά και το βούτυρο και μαγειρεύουμε μέχρι να γλασάρει. Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε, αν χρειάζεται.

Για τα λαχανικά

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το 1/3 του ελαιόλαδου και ιδρώνουμε το καρότο μέχρι να μαλακώσει. Αλατίζουμε και τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τη σελινόριζα και το πράσο.

Πηγή: megatv.gr