Κόβουμε 10 κακές συνήθειες για πάντα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 00:10

Κόβουμε 10 κακές συνήθειες για πάντα

«Η συνήθεια είναι ο δεσποτικότερος αφέντης» έλεγε ο Γκαίτε και δεν είχε άδικο. Δείτε τις 10 χειρότερες καθημερινές συνήθειες που όλοι, πάνω κάτω έχουμε, αλλά και τρόπους για να απαλλαγούμε από αυτές.

 

  • 1.Σνακ, σνακ και πάλι σνακ

Η αποφασιστικότητα, είναι η λέξη κλειδί για όλες τις κακές συνήθειες, πόσο μάλλον για το ασταμάτητο «μασούλημα», που το μόνο που προσφέρει είναι θερμίδες και πρήξιμο.

Για να γλιτώσουμε μπορούμε απλά να περιμένουμε μέχρι να έχει ο οργανισμός μας φυσική λαχτάρα για φαγητό, με άλλα λόγια να πεινάμε στ’ αλήθεια και όχι να χρησιμοποιούμε το φαγητό ως υποκατάστατο επειδή βαριόμαστε, είμαστε θυμωμένοι, στενοχωρημένοι κλπ. Επίσης ένας ιδανικός τρόπος είναι να σταματήσουμε να τρώμε πριν χορτάσουμε τελείως αλλά και να απομακρύνουμε τα ανθυγιεινά τρόφιμα από το σπίτι. Μια καλή πρακτική είναι επίσης να …εξαφανίσουμε τα δεκάδες μενού από κάθε λογής φαστ φουντ που κατακλύζουν τα σπίτια μας.

  • 2. Ας κλείσουμε επιτέλους την τηλεόραση

Η τηλεόραση ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά την ίδια στιγμή μας παχαίνει και μας κάνει ακοινώνητους. Μία προσπάθεια να μην αφιερώνουμε πάνω από 2 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας τηλεόραση, αλλά και όταν το κάνουμε τουλάχιστον να παρακολουθούμε κάτι που μας ενδιαφέρει και όχι ότι έχουν τα κανάλια απλά για να περάσει η ώρα, είναι μία καλή αρχή. Επειδή όμως η τηλεόραση είναι ένας ύπουλος εθισμός, ας «ανταλλάξουμε» μισή ώρα μπροστά στην οθόνη με γυμναστική. Συνδυαστικά για αρχή, αντί να παρακολουθούμε καθισμένοι σε έναν καναπέ και τρώγοντας τσιπς, ας βάλουμε μουσική για να ασκηθούμε.

  • 3. Χάπια με το παραμικρό

Κόβουμε 10 κακές συνήθειες για πάντα (3)
Η συνήθεια να παίρνουμε ένα χάπι με τον παραμικρό πόνο, που νιώθουμε ή νομίζουμε ότι νιώθουμε δεν οδηγεί πουθενά. Η έννοια της αυθυποβολής εδώ κάνει θαύματα. Οι ημικρανίες, από τις οποίες πάσχει πολύς κόσμος, δεν θεραπεύονται με την αλόγιστη χρήση φαρμάκων, αλλά με τη σωστή θεραπεία την οποία δίνει ωστόσο, ο ειδικός γιατρός. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι η χρόνια χρήση φαρμάκων αποδυναμώνει τον οργανισμό. Και να θυμάστε ότι το να ζητήσουμε βοήθεια δεν είναι ντροπή.

  • 4. Έλεος με τις πιστωτικές

Ευτυχώς που έχουμε κρίση (λέμε τώρα) και τουλάχιστον ο υπερκαταναλωτισμός έχει μπει λίγο στην άκρη. Αλλά επειδή το να αγοράζει κανείς συνέχεια δεν σημαίνει αυτόματα ότι ξοδεύει και πολλά, καλό θα είναι να «μορφωθούμε» για το πώς να οργανώνουμε σωστά τα οικονομικά μας. Βάζοντας στόχους να ξοδεύουμε λιγότερα τη μία εβδομάδα από ότι την προηγούμενη, σιγά σιγά θα δούμε τα χρήματα μας να …πιάνουν τόπο. Εναλλακτικά πάλι για τους αδύναμους χαρακτήρες, υπάρχει και η ριζοσπαστική λύση, όπου η αυτόματη μεταφορά ενός ποσού κάθε μήνα σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά.

  • Κόβουμε 10 κακές συνήθειες για πάντα (1). Κι άλλο ένα ποτηράκι

Κόβουμε 10 κακές συνήθειες για πάντα (5)
Το αλκοόλ όσο ωραίο και διασκεδαστικό και αν είναι κάποιες στιγμές, είναι πασίγνωστο ότι σε καθημερινή βάση και σε μεγάλες ποσότητες είναι καταστροφικό για τον οργανισμό. Επειδή όμως παρ’ όλα αυτά μας αρέσει, τουλάχιστον ας το περιορίσουμε σε φυσιολογικά πλαίσια, ένα –δύο ποτά τη μέρα για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες. Επιπλέον, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι το ποτό είναι ωραίο όταν το πίνουμε για να χαρούμε τη γεύση του και όχι να μεθύσουμε, ενώ σε ότι αφορά τους βαρείς πότες, που δεν μπορούν να ελέγξουν τον εαυτό τους, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό για βοήθεια.

  • 6. Πίτσα ή γύρο ή burger ή…

Είναι γρήγορο, εύκολο, γευστικό, χωρίς κόπο και κούραση αλλά στην ουσία το έτοιμο φαγητό καταστρέφει τον οργανισμό μας σταδιακά και …ύπουλα. Μία λύση είναι να ξεκινήσουμε να παραγγέλνουμε λιγότερες φορές φαγητό απ’ έξω, και αντί αυτού να μαγειρεύουμε στο σπίτι, ώστε ο οργανισμός μας να συνηθίσει και σε κάτι πιο θρεπτικό. Για τους ανεπίδεκτους μαθήσεως στην κουζίνα όμως, υπάρχει και η επιλογή ενός υγιεινότερου μενού με λιγότερα λιπαρά. Οι σαλάτες είναι μία πολύ καλή λύση και με μεγάλη ποικιλία.

  • 7. «Καραβίδα» αντί για μαύρισμα

Κόβουμε 10 κακές συνήθειες για πάντα (2)
Όλοι αγαπάμε τη μαυρισμένη επιδερμίδα αλλά η υπερέκθεση στον ήλιο δεν σημαίνει αυτόματα και ωραίο μαύρισμα. Με τον καρκίνο του δέρματος και ένα σωρό άλλα δερματικά να καραδοκούν, το να είμαστε ξαπλωμένοι επί ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα κόκκινο, με πόνους και εγκαύματα, γερασμένο δέρμα. Για να τα αποφύγουμε όλα αυτά, εκτός από το αντηλιακό, το οποίο εννοείται ότι πρέπει να φοράμε και να… ξαναφοράμε όταν βγαίνουμε στον ήλιο, πρέπει να επισκεπτόμαστε και τον δερματολόγο μας για ένα συνηθισμένο τσεκ απ, ειδικά αν παρατηρήσουμε αλλαγές στο δέρμα μας, όπως ελιές, με περίεργο σχήμα, σημάδια που δεν είχαμε παλαιότερα κλπ. Επίσης το πράσινο τσάι βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και ας μη ξεχνάμε ότι και στη σκιά …μαυρίζουμε.

  • 8. Τέρμα το «ελληνικό» πρωινό

Ως λαός, οι Έλληνες έχουμε μία…διαστρεβλωμένη έννοια για το πρωινό γεύμα. Ας παραδεχτούμε επιτέλους ότι οι καφέδες και οι τυρόπιτες, γεμάτες λιπαρά, δεν είναι και ότι ιδανικότερο για να αρχίσουμε τη μέρα σας με ενέργεια. Και όσον αφορά σε όσους απλά δεν πεινάνε το πρωί, ένα έτοιμο σάντουιτς της αρεσκείας σας, στην τσάντα, ίσως αλλάξει τη γνώμη σας μετά από κανα δυο ώρες. Επίσης, αν αντί για καφέ, επιλέξουμε να πιούμε έναν χυμό ή ένα υγιεινό ρόφημα, πολλά μπορούν να αλλάξουν ενώ μία ακόμα καλή λύση είναι μην τρώμε αργά το βράδυ, έτσι ώστε το πρωί το άδειο μας στομάχι θα μας… υπενθυμίσει το πρωινό μας γεύμα.

  • 9. Το αιώνιο κάπνισμα

Κόβουμε 10 κακές συνήθειες για πάντα (4)
Όλοι ξέρουμε για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος αλλά λίγοι είναι αυτοί που τις παίρνουν στα σοβαρά και αποφασίζουν να κόψουν το τσιγάρο. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα και να επιμείνουμε χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον στόχο μας. Αν μάλιστα αναγνωρίσουμε και αντιμετωπίσουμε το κάπνισμα ως εθισμό, ίσως τα πράγματα να είναι πιο εύκολα από ότι φανταζόμασταν. Σύμβουλοι, γιατροί, η οικογένεια και οι φίλοι μπορούν να αποτελέσουν έναν δυναμικό κλοιό, που θα μας στηρίξει σε αυτή μας την προσπάθεια. Αλλά να θυμάστε ότι για να μπορέσουμε να το κόψουμε, καλό θα είναι να ξεκινήσουμε σε μία ήρεμη, ψυχολογικά, περίοδο της ζωής μας χωρίς προβλήματα, που θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια, πίσω στις κακές συνήθειες. Τσίχλες και επιθέματα νικοτίνης μπορούν να βοηθήσουν στην αρχή, αλλά αυτός που έχει τη δύναμη να το καταφέρει είναι τελικά μόνο ο εγκέφαλός μας.

  • 10. Τα νεύρα μου, τα χάπια μου και ένα ταξί να φύγω

Η καθημερινότητα, με τα προβλήματα και τα άγχη, μας κάνει να έχουμε όλοι πολλές φορές ανάρμοστη συμπεριφορά, που το μόνο που μας αφήνει είναι κακή διάθεση. Το γεγονός αυτό, μαζί με τις τεράστιες επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις, μπορεί να γίνει μία κακή συνήθεια, που δύσκολα κόβεται. Ας προσπαθήσουμε να εκλογικεύσουμε τα νεύρα και την αναστάτωση μας, ώστε να κρατήσουμε το άγχος και το στρες σε φυσιολογικά επίπεδα. Ας δούμε τα πράγματα πιο αισιόδοξα, και ας μάθουμε πώς να χειριζόμαστε αγχωτικές καταστάσεις, με αυτοέλεγχο και αυτοσυγκράτηση. Παρά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, λίγη ώρα για ανέμελη διασκέδαση ή για μία δραστηριότητα που μας ευχαριστεί, μπορεί να μας δείξει ότι η ζωή αντιμετωπίζεται πιο εύκολα όταν έχουμε καλή διάθεση.

Πηγή: clickatlife.gr